In vizită la primul Lucid Motors Studio

Am urmărit de câțiva ani cu foarte mult interes proiectul unui grup de specialiști plecați de la Tesla, cu ambiția de a lansa o firmă producătoare de automobile electrice de mare performanță.

Peter Rawlinson, actual CEO Lucid Motors a fost responsabil de proiectarea si lansarea Tesla Model S in producție

Sub conducere lui Peter Rawlinson, ex Lotus și inginer șef pentru Tesla Model S, echipa de la Lucid Motors a prezentat în septembrie, primul model în varianta de serie, denumit Lucid Air, un sedan premium cu performanțe mai apropiate de lumea curselor, decât de cea a transportului zilnic, fie el chiar și electric.

TM 3 în căutarea unui loc de parcare în apropiere de Lucid Motors Studio

După primirea informației că Lucid Motors a deschis în 2 octombrie primul „studio” pentru public în Beverly Hills, California, m-am interesat cum poate fi vizitat. Așa cum este obiceiul la casele bune, am stabilit ziua și ora (între două test drive-uri cu Polestar 2) pentru o întâlnire limitată la o oră.

Am fost întâmpinați cu foarte multă amabilitate de Leo Ashner, expertul tehnic alocat întâlnirii noastre, fiindcă am specificat în solicitarea de vizită că nu sunt interesat (deocamdată) de achiziție, ci de un deep dive al tehnologiei utilizate pentru Lucid Air. Echipa de marketing o prezintă ca fiind superioară celei existente în prezent pe piață și subliniază afirmațiile cu recorduri de accelerație, timpi pe circuite californiene și alte astfel de „performanțe” mai rar utilizate de majoritatea cumpărătorilor.

Ce este un „studio” Lucid Motors?

In afara de faptul că este amplasat într-o zona foarte înstărită și are un aspect distins și rafinat, primul studio Lucid Motors este de fapt un show room (foarte elegant) cu un mic service atașat.

Centrul de atracție este un exemplar Lucid Air, din seria de pre-producție, care trebuie să recunosc că arată mai bine în realitate, decât in cele mai inspirate imagini publicate până în prezent.

Dincolo de primul contact cu sedanul de mare performanță, când verifici instinctiv accesul și spațiul interior, comparând cu alte modele cunoscute, din aceeași categorie, persistă întrebarea de ce crede echipa lui Peter Rawlinson că modelul lor este superior la tot ce există în prezent?

Sigur că ecranul arcuit al bordului digital atrage atenția. Sigur că asculți poveștile despre combinația ideală dintre acționările tactile pe ecran și cele (aproape) clasice cu butoane, dar secretele superiorității declarate sunt ascunse vederii, cel puțin atunci când te învârți în jurul exemplarului expus.

Motorul electric și acumulatorul

Cea mai mare parte a timpului am petrecut-o într-o zonă laterală, in imediata apropiere a scenei centrale pe care tronează exemplarul 000 din primele 500 din seria First Edition.

Afirmația că răcirea rotorului, spre deosebire de concurență care răcește statorul, este cheia miniaturizării și a densității remarcabile de putere, poate fi pusă la îndoială, dar rezultatul este uluitor. Echivalentul a 650 CP dintr-un motor electric care cântărește 74 kg și are diametrul de o șchioapă, va fi într-adevăr o premiera în industrie, atunci când primele exemplare de serie, produse în noua fabrică din Arizona, vor ajunge la clienți.

Lucid Air poate fi echipat cu unul, două sau trei motoare, ceea ce împinge valorile de cuplu și putere peste 1000 CP, într-un domeniu rezervat, până nu de mult, mașinilor de curse.

Alături de motor, sunt expuse elementele din care sunt compuși acumulatorii. Spre deosebire de concurență și practica generală in industrie, acumulatorul utilizat de Lucid nu este un ansamblu aproximativ dreptunghiular, cu înălțime constanta, instalat sub podea, ci poate fi modelat în funcție de nevoile de spațiu interior, prin suprapunerea elementelor pe înălțime.

Cât de eficient și fiabil este acest concept, dezvoltat de firma mamă Atieva, este subliniat (în repetate rânduri) de Leo Ashner prin experiența dobândită ca furnizor pentru Formula E, unde toate mașinile sunt echipate cu acumulatori Atieva și nu au înregistrat defecțiuni pe parcursul sezonului competițional.

Service și încărcare

Pentru service, Lucid Motors urmează calea inițiată de Tesla, cu unități proprii atașate la viitoarele studiouri și tehnicieni mobili care rezolvă depanările minore la domiciliu.

In schimb pentru încărcare, Lucid Motors a ales să meargă cu sistemul CCS și se bazează pe extinderea rețelei Electrify America (EA). Finanțate de grupul VW pentru spălarea păcatelor cu înșelătoria Diesel, stațiile EA sunt în măsură să încarce cu puteri până la 350 kW, atât cât poate absorbi Lucid Air, cu tehnologia de încărcare și electronica de 900 V.

Configurarea unui automobil

Dacă în ziua precedentă, la Polestar, alegerea culorilor pentru exterior și interior s-a derulat tradițional cu ajutorul unor panouri cu mostre de vopsea și materiale, orientarea hi-tech de la Lucid, transformă acest pas într-o experiență virtuală.

Cu ajutorul unei tablete, Leo selecteaza diferite culori pentru interior și exterior și mă îndeamnă să rotesc capul ca să văd diferența între scaunele din față și cele din spate, o premieră în industrie, prin care Lucid încearcă să se diferențieze.

Cu masca pe față și casca pe cap, experiența nu a fost una din cele mai plăcute, dar sunt convins ca generația digitală va adopta metoda de configurare Lucid cu entuziasm.

La revedere Lucid Air

Vom urmări povestea fascinantă a echipei desprinse din Tesla, care sunt pe cale să lanseze în producție un model electric, dorit mai bun decât Model S, și așteptăm cu mult interes atât o vizită la noua fabrică, în construcție în Arizona, cât și prima ocazie pentru un test drive.

Alte articole despre Lucid Motors, Lucid Air și Peter Rawlinson

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.