Ce defecțiuni au apărut la mașinile electrice parcate în garajul nostru virtual?

Cu toate că subiectul este mai potrivit pentru service-urile ce se ocupă de întreținerea și repararea defecțiunilor apărute la mașini electrice, am apelat la echipa proiectului Electromobilitate, pentru a afla ce necazuri au întâmpinat cei 22 de proprietari parcați în prezent in garajul nostru virtual, cu mașinile lor electrice.

Cu un an în urmă, la conferința organizată de AVER, am asistat la o prezentare foarte amănunțită, plină de detalii tehnice bine documentate cu fotografii, susținută de Cătălin Marinescu, mai bine cunoscut ca doctor Tesla. Cătălin și echipa lui își desfășoară activitatea în București și sunt salvarea celor ce nu vor să își transporte Tesla în străinătate pentru reparații.

Serialul despre defecțiunile apărute la mașinile noastre electrice mi-a fost sugerat de Marcel Banu, un super fan din Deva, care după un test drive cu Hyundai Ioniq, este pe cale de a achiziționa prima mașină electrică.

În ideea achiziționării unei electrice, cu precădere Dacia Spring, că e singura de care mă pot atinge fără emoții financiare, am discuții cu prietenii care au aflat de intenția mea și îmi aduc argumente că nu prea merită să iau o electrică.

Singurul lucru pe care-l recunosc și le dau dreptate este autonomia mașinii și durata de încărcarea a bateriei dar, Dacia Spring fiind proiectată ca mașină de oraș și nu de excursii lungi, mă cam lasă în pace.

Dar tot eu le spun că pot face chiar un drum Deva – București, cu vreo două pauze de 40 de minute, așa cum deja se știe că ar face față un Spring. Și, ca să fiu sincer, îmi place foarte mult cum arată Dacia Spring.

Pe lîngă argumentele lor cu privire la încărcarea și durata încărcării mașinii m-au „lovit” cu defectele ce pot apărea pe parcursul exploatării în sau în afara garanției !

Singurul articol de pe Electromobilitate cu un defect al unei electrice a fost despre un Zoe, dar și defectul acela a fost despre o eroare de încărcare…

Dacă poți scrie un articol despre defectele apărute la electrice: tipul defectului, metoda de remediere, a fost sau nu cuprins în garanția mașinii, a fost sau nu o eroare de exploatare din partea proprietarului…

Numai bine, Marcel

Serial despre electro-defecte

Fiindcă din experiența proprie nu se adună prea multe informații despre defectele caracteristice mașinilor electrice, am apelat la cei 20 de colegi-proprietari, participanți în prezent la proiectul Electromobilitate, cu întrebarea despre ce defecțiuni au întâmpinat cu fiecare model în parte.

Ținând cont ca majoritatea mașinilor din garajul nostru virtual au în jur de șase luni de utilizare, lista defecțiunilor nu este prea lungă, cu câteva excepții notabile, pe care la vom publica în următoarele zile.

Din grupul veteranilor participanți la proiectul Electromobilitate fac parte:

Ionică la hidrocentrala Vidraru, după traversarea Transfăgărășanului în 1 octombrie 2019
  • Ionică – Hyundai Ioniq model 2018 – care după 34.000 km parcurși între septembrie 2018 și iunie 2020 NU A AVUT DEFECȚIUNI
TM 3 în turul Maramureșului cu fam. Mureșan, primăvara 2019
  • TM 3 – Tesla Model 3, long range, după 43.000 km parcurși din noiembrie 2018 până în prezent, a avut o intervenție la senzorul pentru detectarea pasagerului pe scaunul din dreapta, rezolvată în garanție și o ciobitură în parbriz. Ambele probleme nu sunt caracteristice mașinilor electrice, se pot întâmpla la orice model.
TVG in ziua livrării la domiciliu, martie 2019
  • TVG – Tesla Model 3, long range, a parcurs 48.000 km începând din martie 2019 și singura intervenție a fost înlocuirea filtrului de polen, o operație de întreținere curentă, necaracteristică EV-urilor
Klara și Smart-ul ei
  • Smart Forfour – despre masina Klarei am primit următoarea informație:

Probleme nu am avut, în sensul că nu am avut de mers la service. O dată a făcut o figură când Klara a frânat zdravăn, să evite o coliziune într-o intersecție și după oprirea mașinii a constatat că a dat eroare la sistemul de high voltage.

Noroc că citisem despre erorile astea „aleatorii” de la Smart cu sistemul high voltage și „remedierea” a fost să coboare din mașină, să încuie ușa și să aștepte câteva minute – cât să intre electronica în sleep mode… apoi, la repornire, totul a funcționat corect, fenomenul nu s-a replicat de atunci.

Attila Bereczki, Smart Forfour și Hyundai Kona, Timișoara
Ioniq-ul lui Tudor alături de Ionică la Casa Auto Timișoara
  • Ioniq-ul lui Tudor – Hyundai Ioniq model 2019 – a parcurs 8600 km începând din iulie 2019 FĂRĂ DEFECȚIUNI
AER este Ioniq-ul lui Edi, ECO este al unui prieten convins de Edi, că Ioniq este alegerea cea mai potrivită
  • Ioniq-ul lui Edi – Hyundai Ioniq model 2020 – Edi a scris recent un articol despre cei 11.000 km parcurși FĂRĂ DEFECȚIUNI în primul an.

Pe lângă cele trei Ioniq, două Model 3 și un Smart, în următoarele episoade vom lista informațiile primite despre alte zece modele electrice:

  1. Hyundai Kona – 5 exemplare
  2. Kia Niro – două
  3. Peugeot e-2008 – două
  4. Renault Zoe – două
  5. Opel Corsa-e – două
  6. Volkswagen ID.3 – unul
  7. Peugeot e-208 – unul
  8. Volkswagen e-Up! – unul
  9. Skoda Citigo – unul
  10. Ozone 3 – unul

Ce alte experiențe și defecțiuni ați întâmpinat cu mașinile voastre electrice? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau în rubrica de comentarii. Nu uitați să indicați kilometrajul și durata utilizării. O imagine cu mașina (și pasagerii) prinde întotdeauna bine 🙂

4 Responses

  1. Dan spune:

    Sunt proprietarul unei Hyundai Kona, ce are deja 102,000 km. Desi nu o detin de multa vreme, nu au fost defectiuni sesizate nici de catre proprietarul anterior.
    „Defectiunile” sunt doua pietricele in parbriz, pe care il voi inlocui luna aceasta si un catelus care a sarit in fata masinii, necesitand schimbarea barei fata pe Casco.

    Altfel, sunt programat pentru recall-urile privind „usita” portului de incarcare si upgrade-ului de BMS.

  2. Ștefan Duhovnicu spune:

    Salut Dan, eu sunt cel cu Ioniq ul din poza cu număr ECO. Am reușit în 9 luni sa acumulez puțin sub 15 mii de km. Săptămâna viitoare fac prima revizie. Nici o defecțiune. Sunt încântat de ea.

  3. Dan Boboescu spune:

    Mulțumim Dan și Stefan, suntem bucuroși să auzim că împărtășiți experiența pozitivă pe care am acumulat-o și noi cu modele electrice ale grupului Hyundai Kia, fie că le-am utilizat pentru test drive și educație electromobilistică sau ca delectare turistică pe drumuri de munte din Carpați.

  4. Razvan spune:

    Salut Dan, primiti si Spring-uri in garajul vostru? Ridicat pe data de 08.12.2022 si dupa ~ 3 saptamani de exploatare si 528km, pe data de 07.01.2023 masina a cedat. Ceva legat de o piesa (rezistenta) la BMS, masina afisa Avarie electric – PERICOL si nu a mai pornit motorul. Este de atunci in service, piesa comandata spre inlocuire neavand termen de livrare. Foarte dezamagit de partea de asistenta, masina e OK atat timp cat functioneaza. Luata strict pt oras, incarc acasa la 10A. Prize libere si drumuri usoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.