De la întâlnirea proprietarilor cu publicul interesat de mașini electrice, desfășurata în ultimul sfârșit de săptămână la Păltiniș, am primit primele impresii de la Marius Toma, care a participat cu VW e-Up!

Încep prin a povesti câteva aspecte despre drumul până la Păltiniș și înapoi.
In total am parcurs peste 500 km, am stat la volan aproape 12 ore și mi-am folosit toate cunoștințele dobândite până acum și experiența mea de șofer, să pot scoate un consum cât mai eficient.
Având în vedere și faptul că temperatura aerului pe toată aceasta distanță a fost între 1-13 grade Celsius, consider că media de 12.5 kWh/100 km a fost un real succes!
Referitor la întâlnirea de la Păltiniș… m-am bucurat de faptul că am întâlnit oameni frumoși, minunați, cu care împărtășesc această pasiune pentru electromobilitate.
Deși am stat cu siguranță peste 6 ore afară, cumulat în cele două zile, la temperaturi între 1-5 grade, ne-am bucurat de fiecare minut petrecut împreună, am povestit multe și zic eu, am devenit prieteni!
Trebuie să menționez faptul că Tudor Marchiș m-a impresionat din toate punctele de vedere, este un om deosebit, pe care acum l-am întâlnit pentru prima oară, dar de abia aștept să-l reîntâlnesc cu o altă proximă ocazie!
Marius Toma, VW e-Up!

In imaginile primite de la Marius, vedem alături de e-Up! un Citigo, dovedind ca modelele electrice mini nu sunt dedicate exclusiv utilizării în oraș, ci se pretează și la excursii mai lungi.
Consumul din ultima săptămână al celor doua modele gemene, rămâne foarte apropiat chiar dacă Citigo-ul familiei Gaube a circulat pe drumuri de câmpie în zona Timișoara, iar e-Up! s-a avântat pe serpentinele Păltinișului.
Din filmările transmise de Tudor, se vede unul din motivele consumului excelent realizat pe drumul ce include urcarea la Păltiniș. Frânarea regenerativă permite ca atât e-Up! cât și Zoe, aflate in obiectivul filmării, să nu folosească de loc frâna de picior la coborâre, recuperând o parte din energia utilizată la urcare.
O mențiune pentru „consumul” Smart-ului utilizat de Klara la Timișoara, ca să nu uităm că este vorba de citirile de pe contorul de energie dedicat instalației de încărcare, prin urmare include și pierderile din timpul încărcării, despre care am mai scris ca pot atinge 20%.
Mulțumiri organizatorului și participanților
Mulțumim pentru impresiile de la fața locului și pentru aprecierile aduse tânărului organizator, Tudor Marchiș.
Tudor s-a molipsit de electromobilitate la prima ediție ElectRoMania, desfășurată la Brebu, pentru ca mai apoi să își dedice lucrarea de licență unor teme de interes pentru comunitatea noastră, legate de rețele de încărcare.
Mai recent, Tudor își derulează activitatea profesională în cadrul firmei timișorene lektri.co, încercând să transpună în practică obiective îndrăznețe legate de rețele de încărcare alimentate cu energie electrică produsă cu instalații fotovoltaice.
Alături de Darius, Mircea și toți autorii, care își împărtășesc experiența practică, dobândită cu mașinile personale electrice, cu cititorii interesați să facă marele pas spre universul mobilității electrice, Tudor este unul din tinerii trup și suflet pentru ideea contribuției individuale pentru o lume mai bună, mai liniștită și mai curată.
Nici un obiectiv al proiectului Electromobilitate nu s-ar putea materializa fără aportul autorilor și participanților la evenimentele ElectRoMania, care alături de manifestările de mai mare amploare organizate de asociația AERO și alți promotori ai electromobilitații în Romania, vor duce la o mai buna înțelegere a avantajelor și limitărilor mașinilor electrice, în etapa actuală de dezvoltare.
MULTUMIM TUTUROR!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.