Tesla Model 3 – câtă energie recuperează la coborâre?

Poate vă amintiți de un test empiric de recuperare de energie efectuat în ianuarie în Nevada cu un Model 3 long range, pe un drum cu diferență de nivel și lungime asemănătoare cu Transfăgărășanul.

Faptul că urcarea, apoi coborârea, este aproape în linie dreaptă permite o măsurătoare destul de precisă, fără intervenția umană, lăsând totul pe seama sistemelor electronice de la bord.

Două Model 3 long range cu tracțiune spate, cu povești și cazuri de utilizare total diferite

Nu puteam scăpa oportunitatea de a fi ajuns cu TM 3 în zonă, fără să repet testul. Condițiile meteo au fost diferite, cu temperaturi mai ridicate, și de această dată am fost însoțiți de Roxana în călătoria la Mount Charlston.

Porțiunea de autostradă

Pentru autostradă viteza maximă legală pe acest tronson este 70 mph (112 km/h) și pe urcarea din Las Vegas spre munți, consumul mediu înregistrat de 18.9 kWh/100 km a fost cu 27% mai ridicat ca media de la achiziție 14.8 kWh/100 km.

Urcarea la Mt. Charlston

Cu tempomatul fixat pe 55 mph (80 km/h), limita de viteză pe drumul de acces spre pârtiile de schi din apropiere, consumul mediu a urcat vertiginos la 43.6 kWh/ 100 km, pe tronsonul de 28 km parcurs in 24 minute, pentru care TM 3 a consumat 12.2 kWh.

Coborârea de la Mt. Charlston

După o frumoasă drumeție la aproape 3000 m altitudine, coborârea efectuată tot cu 80 km/h pe tempomat, a adus rezultatul așteptat despre câtă energie poate recupera Model 3.

Pe aceeași distanță, parcursă în același timp, tot sub controlul sistemelor electronice de la bord, TM 3 a recuperat 5.2 kWh, din cei 12.2 kWh consumați pe urcare.

Consumul mediu 15.2 kWh/100 km, rezultat din urcarea la 2643 m plus coborârea și călătoria pe autostradă cu 112 km/h, a fost foarte apropiat (+ 2%) de cel realizat după 5375 kilometri, în prima jumătate a călătoriei „fără benzina” (14.9 kWh/ 100 km), începută în 5 octombrie în Motor City.

In loc de concluzie

Așa cum scriam și în ianuarie și am repetat de multe ori, consumul mediu pentru călătorii scurte poate fi derutant. In cazul nostru, dacă am fi considerat doar pe cel realizat pe urcare, ar fi însemnat că nu mai ajungem acasă.

Avantajul major al automobilelor electrice, utilizarea frânei de motor pentru reîncărcarea acumulatorului, este ceea ce face excursiile electrice la munte atât de plăcute. Pe lângă urcarea cursivă, fără schimbări de viteze și zgomotul unui motor ce pare chinuit, coborârea fără utilizarea frânei de picior, acumulează electroni prețioși pentru continuarea călătoriei.

Cât recuperează fiecare model, rămâne de determinat de către fiecare proprietar, în condițiile meteo și de încărcare la data călătoriei.

Este bine de știut și foarte liniștitor, că media realizată pe urcare PLUS coborâre, nu este cu mult diferită de rularea pe autostradă la viteze ponderate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.