Dacă primul episod al noului serial a fost dedicat celor mai eficiente modele participante la proiectul Electromobilitate, în cel de al doilea vom arunca o privire mai detaliată la cele șase Kona parcate în garajul nostru virtual, modelul despre care Darius scria că te face să uiți de teama de autonomie.
Consumul și autonomia după șapte luni
În afara chemărilor în service pentru actualizări de software, participanții au declarat că nu au avut probleme cu mașinile lor, prin urmare trecem direct la subiectul cel mai fierbinte din sezonul rece: consumul, respectiv autonomia.
Echipate cu acumulatori de 64 kWh, „Koanele” cum sunt alintate de proprietari, pot parcurge distanțe lungi fără nevoia de reîncărcare. Așa cum se întâmplă cu orice model electric, sezonul rece aduce o serie de consumatori suplimentari, necesari confortului pasagerilor, care suprapus peste scăderea capacității acumulatorului la temperaturi scăzute și a frânării regenerative reduse, determină creșterea consumul și reduc autonomia.
In ce proporție aceste particularități ale tracțiunii electrice devin un impediment iarna, am aflat de la proprietari într-un articol dedicat acestui subiect și este evident că depinde de modul particular de utilizare al fiecăruia, mai ales de posibilitatea de preîncălzire și încărcare de la o sursa de curent acasă sau la serviciu.
Graficul consumului mediu săptămânal al celor șase exemplare din garajul nostru virtual dovedește că nu există UN CONSUM și O AUTONOMIE, ci o multitudine de valori, rezultate din modul de exploatare, relief și condițiile meteo locale.
O citire mai simplă a domeniului în care variază consumul este oferită de reprezentarea valorilor maxime și a celor minime obținute în fiecare săptămână.
Este destul de ușor de văzut că din iunie până la jumătatea lunii septembrie valorile maxime și minime sunt apropiate. Pe măsură ce frigul solicită tot mai mult consumul pentru confortul pasagerilor, mai ales la drumuri scurte în oraș, diferențele între consumul maxim și minim poate fi tot mai mare.
Interesantă este și apropierea valorilor de consum spre finalul lunii decembrie, când s-au înregistrat temperaturi blânde în zonele unde circula colegii noștri cu Kona: Băilești, București, Cluj, Sibiu și Timișoara.
Consumul mediu din ultimele trei luni arată în general o tendință crescătoare, iar excepțiile (Attila și Tudor, ambii din Timișoara) pot fi puse mai degrabă pe seama capriciilor vremii din perioada Sărbătorilor de Iarna.
Pentru a înțelege valorile consumului mediu mai bine, este utilă o privire la modul de utilizare al fiecărui exemplar. Paul parcurge în general distanțe mari, ceea ce duce la valori bune de consum mediu, după ce încălzirea habitaclului a fost încheiată și instalația AC menține temperatura dorită.
La drumuri lungi acumulatorul ajunge la temperatura optimă de funcționare, frânarea regenerativă este eficientă și pierderile de căldură, datorită deschiderii frecvente a ușilor este mult mai limitată, decât la drumuri scurte în oraș, cu opriri dese.
Tot acest complex de împrejurări, care în primul sezon rece este derutant pentru noii proprietari de modele electrice, dar devine rutină cu timpul, este cel mai bine explicat de Cristian, singurul proprietar al variantei Highway, care nu are posibilitatea de încărcare/preîncălzire acasă:
A fost o săptămână călduroasă și asta se vede din consum.
Pentru o plimbare de la Cluj până la limita cu județul Sălaj și încă o plimbare pana în Florești nu a fost nevoie de ventilație decât la treapta 1 și căldura a mers la 21 de grade (a fost soare afară pe toată perioada plimbărilor).
In rest shopping. E bine să mai văd și eu așa consum din când în când la mașină.
Am uitat să menționez că în mod normal încarc de la 20-25% SOC până la 85-90% doar la fast chargerele publice, care încă sunt gratuite în Cluj.
Eu locuiesc la bloc și parcarea e la stradă. Ar fi prea complicat pentru mine să instalez un încărcător de 7kW, mai ales că din câte știu sunt singurul de pe stradă cu mașină electrică.
Am mai încărcat, doar de curiozitate, mașina la cabana mea de la Mărișel, dar doar la 10A și nu prea merită. Dacă aș locui la casă ar fi o idee foarte bună un încărcător de 7 kW, încărcare peste noapte, preîncălzire, etc.
Cristian Popescu, Hyundai Kona Highway, Cluj
Concluzie și o recomandare
Așa cum scriam și în articolul de recapitulare a celor șapte luni din proiectul Electromobilitate petrecute cu cele mai economice modele din garajul nostru virtual, achiziția unui model electric în 2021 depinde de scopul principal pentru care va fi utilizată mașina.
Dacă aveți distanțe lungi de parcurs în mod frecvent sau vă place să călătoriți la sfârșitul de săptămână, Kona este un partener de nădejde pentru drumuri de peste 400 km vara și 350 km iarna.
Diversitatea SUV-urilor compacte electrice este în creștere și ofertele second hand se vor înmulți de îndată ce noi modele, mai performante și mai scumpe, vor fi lansate de producători tradiționali și startup-uri.
Cu ajutorul lui Dan Mihalea vom urmări cu mare atenție dacă după 100.000 km apar costuri mai mari pentru Kona, decât pentru modele similare echipate cu motoare termice, sau dacă dimpotrivă, Kona rămâne imbatabilă la cheltuielile reduse de exploatare și întreținere.
Recomandăm cu căldura să luați legatura cu Dan pentru experiența second hand sau cu Paul, Attila, Tudor, Cristian și Titus pentru a afla detaliile care vă interesează despre „Koanele” din garajul nostru virtual. Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.