DUPĂ 7 LUNI: frumoasele franceze și vecinele (episodul III)

Cu toate că luarea în primire în aprilie de către Laura a frumosului Peugeot e-208 a fost una din puținele bucurii din primăvara, a durat destul de mult până la prima ieșire într-un test paralel cu electro-leul și Ionică la Păltiniș.

Incă de la acel prim drum am realizat cu toții că inginerii grupului PSA nu au atins eficiența cu care ne obișnuise Ioniq-ul. Din iunie, de când Tudor trimite în paralel cu informațiile pentru Kona și cele ale charmantului Peugeot, consumul mai ridicat al platformei PSA utilizată pentru modele Peugeot, a fost confirmat în fiecare săptămână.

Tot în primăvara ne-am întâlnit pentru prima oară cu ruda apropiată, Opel Corsa-e asamblat în Germania, dar construit pe aceeași platforma mixtă a grupului PSA. După un start timid în 2020, gama de modele electrice PSA se multiplică văzând cu ochii în mai multe variante Peugeot, Citroen, DS, Opel și Vauxhall în 2021.

Începând din iulie ni s-au alăturat lună de lună noi proprietari cu modele PSA. Mai întâi Silviu cu e-2008, în august Răzvan cu Corsa, în septembrie Ovidiu cu cel de al doilea e-2008 și în noiembrie a sosit Dan cu a doua Corsa.

Cu excepția Laurei, care utilizează mașina în Timișoara, ceilalți patru membri ai echipei PSA circulă în București, unii mai mult, alții mai puțin, după cum veți constata mai jos.

Consumul și autonomia

Chiar dacă proprietarii ne-au semnalizat câteva nereguli cu softul, cu toții sunt mulțumiți de alegerea făcută pentru primul pas în universul mobilității electrice.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate săptămânal de proprietari

Variațiile ceva mai mari ale consumului mediu săptămânal sunt caracteristice perioadei de început a utilizării primului automobil electric, până când fiecare își găsește ritmul și reglajele pentru aerul condiționat și încălzirea cea mai potrivită confortului propriu și al pasagerilor.

Din august până în noiembrie am avut o nelămurire cum de Corsa este semnificativ mai economică decât e-208, dar odată cu venirea sezonului rece valorile primite din București și Timișoara s-au apropiat.

La fel de apropiate au fost de la început consumul și autonomia celor două modele mai mari (e-2008), deși Silviu a parcurs numeroși kilometri în călătorii mai lungi prin țară, în timp ce Ovidiu acumulează experiența electrică urbană cu naveta zilnică din București.

Consum mediu în sezonul rece

Tendința consumului mediu realizat în ultimele trei luni este crescător, cu o excepție, Laura, foarte asemănătoare cu cea întâlnită la echipa Kona (Attila și Tudor) pentru cele două exemplare din Timișoara, unde decembrie a fost neobișnuit de cald.

Kilometri parcurși până în prezent în sezonul rece cu Corsa nu sunt statistic reprezentativi și vom evita deocamdată să formulăm concluzii.

În schimb valorile de consum și autonomie pentru cele două modele mari (e-2008) sunt reprezentative atât pentru circulația în București, cât și pentru călătorii mai lungi la final de an.

Dacă sunteți interesați de mai multe detalii legate de conviețuirea cu gama de modele electrice PSA scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii.

O sursă de inspirație și o mână de ajutor ar putea fi și lectura unor articole scrise de proprietari in 2020:

Peugeot

Opel Corsa-e

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.