La început de an, demarăm un nou serial dedicat eficienței pe termen lung a modelelor înscrise de participanți voluntari în proiectul Electromobilitate.
Cu ajutorul informațiilor săptămânale comunicate de proprietari, am grupat mașinile participante în mai multe categorii. Apoi am reprezentat consumul mediu realizat săptămânal în grafice, unde putem urmări variația valorilor medii (și implicit autonomia) în funcție de anotimp.
La fiecare final de lună, am comparat consumul mediu pentru toate mașinile participante și am prezentat parcursul lunar, pentru a defini mai bine cazul de utilizare al fiecărui model in parte.
Mai multe modele oferă la bord consumul pe termen lung, însă nu este destul de nuanțat pentru a înțelege impactul frigului pentru planificarea unei excursii mai lungi, dar este suficient pentru evaluarea cheltuielilor medii cu energie electrică.
Câteva exemple
Tesla Model 3 long range, tracțiune spate


De exemplu pentru TM 3 (model 2018) cu 44.305 km la bord consumul mediu de la achiziție (noiembrie 2018) este 14.8 kWh/100km, în timp ce consumul din luna decembrie 2020 a fost de 18.2 kWh/100 km (+23%).
Pentru a înțelege diferența trebuie știut că în decembrie am parcurs drumuri foarte scurte, vremea a fost umedă și rece, cu zăpadă pe șosea de câteva ori.
Opel Corsa-e


Imaginile transmise de Răzvan indică un consum mediu total de 14.6 kWh/100 km după 3246 km (sus), în timp ce consumul din ultima săptămână, cu drumui scurte în oraș, a fost de 19.4 kWh/100 km (+33%).
Cele mai economice: VW e-Up! și Citigo
Probabil nu este o surpriză, ca cele mai economice modele din comparația noastră sunt cele cu masa totală cea mai redusă, pentru a căror accelerare este nevoie de minimul de energie și a căror frânare se realizează cu ușurință electric, cu recuperare de energie.

Privind în urmă la șapte luni de informații comunicate de Marius pentru e-Up la Câmpina, observăm că valorile minime de consum au fost realizate în septembrie, când nu este nevoie de încălzire, dar nici de răcire, iar cele mai mari (până în prezent) la începutul lunii decembrie.
Începând din septembrie am primit și informațiile consumului realizat de Doina și Wiwi la Timișoara cu Citigo, care confirmă valorile foarte bune realizate de aceste îndrăgite modele, cele mai accesibile ca preț de achiziție din întreaga gama a grupului Volkswagen, care mai include în prezent Seat Mii, VW ID.3, VW ID.4, Audi e-Tron, Porsche Taycan (producția e-Golf a încetat în decembrie) și câteva modele pentru distribuție marfă.
Utilizate majoritatea timpului în mediul urban și peri-urban, unde excelează prin dimensiunile compacte, ușor de strecurat în trafic și spatii de parcare, cele mai mici modele electrice permit și călătorii mai lungi, cu răbdare pentru încărcare iarna, așa cum a relatat Marius.
Un caz special este Smart-ul Forfour cu care Klara iși rezolva drumurile strict necesare la Timișoara, în rest preferând să meargă pe jos. Valorile comunicate pentru Smart includ și pierderile de încărcare, care la alte modele reprezintă între 10% și 25% din energia debitată de stație, prin urmare nu pot fi comparate direct cu cele ale altor participanți la proiect.
Concluzie și o recomandare
Daca scopul principal al achiziției unui model electric în 2021 este circulația în oraș și împrejurimi, familia modelelor mini este soluția ideală. Oferta a crescut în a doua parte a anului, modelelor grupului VW și Smart alăturând-se noul Fiat 500, Honda e și Renault Twingo, iar în curând așteptăm cu interes Dacia Spring.
Recomandăm cu căldura să luați legatura cu Marius, Wiwi și Klara pentru a afla detaliile care vă interesează despre cele mai economice modele din garajul nostru virtual. Scrieți-ne pe adresa [email protected] sau la rubrica de comentarii.



My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.