Introducere
Așa cum s-a petrecut de multe ori, Raul ne-a contactat după citirea unui anunț prin care căutam proprietari de Fiat 500e interesați să-și împărtășească experiențele săptămânale alături de mica vedetă italiană ce a cucerit inimile europenilor.
După câteva scurte schimburi de mesaje în care am explicat modul de comunicare săptămânală din cadrul următoarelor 12 luni de colaborare, Raul a decis să parcheze noul său Fiat 500e în garajul nostru virtual și ne-a transmis următoarele rânduri introductive.
Bine ai venit Raul în echipa proiectului Electromobilitate!
De la decizia de achiziție la primii 8300 km cu Fiat 500e
Mă numesc Raul, sunt din Timișoara și mă bucur să fiu parte din acest proiect. După cum am scris inițial, sunt un proprietar ce mă mândresc cu al nostru Fiat 500e, model 2021.
Să o luăm cu începutul – primul meu contact cu o mașină electrică a fost prin anul 2017, când am fost prima dată să testez două modele – VW e-up și BMW i3. La acea vreme nu aveam nici cea mai mică idee despre ceea ce presupune o mașină electrică și am amânat investiția deoarece alternativele erau foarte limitate și nu se pliau pe nevoile și posibilitățile din acel moment.
Am rămas cu ideea în minte și în primăvara lui 2022 am decis că vrem o mașină nouă. Dat fiind faptul că multe lucruri s-au schimbat de-a lungul anilor, căutam un înlocuitor pentru mașina noastră de oraș – un VW Polo din 2004 cu motor de 1.2 l.
Două motive mari și late ne-au împins spre o nouă achiziție:
- consumul ce era ca medie 12l/100km doar în oraș (drumuri scurte, aglomerație – consum tipic)
- vizitele la mecanic – mari consumatoare de timp și resurse.
Ne-am făcut rapid niște calcule și am ajuns la concluzia că avem de ales între mașină nouă cu motor termic sau una electrică. Deși era o diferență consistentă de bani între cele două opțiuni, electrica a câștigat detașat din mai multe puncte de vedere.
In calcul am inclus costurile de exploatare ale mașinii vechi (combustibil/consumabile/service), comparativ cu cele ale mașinii noi. De altfel, trebuie să menționez că mașina electrică nu este potrivită pentru toată lumea în prezent. Avem mulți prieteni ce ne-au descurajat, însă daca îți faci niște calcule ai să rămâi surprins să vezi câte avantaje sunt.
Voi enumera cateva premise/condiții de la care am plecat și fără de care probabil nu am fi optat pentru o electrică:
- Mașina va fi folosită strict pentru oraș (că nu s-a întâmplat așa, veți citi mai jos…).
- Vom monta obligatoriu o stație de încărcare dedicată în parcarea de la bloc.
- Vom parcurge lunar minim 1000km.
- Experiența și confortul la volan trebuie să fie cel puțin identice sau peste cele de la mașina veche.
Experiențe la test drive
Zis și făcut, ne-am făcut o listă scurtă cu modelele ce ne plac, cu livrare imediată și am pornit spre showroom-uri. Astfel, am rămas la următoarele opțiuni:
- VW ID.3 și/sau e-UP
- Fiat 500e
- Peugeot 208e
In urma experiențelor de la VW, unde dealerul din Timișoara nici nu a avut chef să ne ofere unul dintre modele la test-drive, am eliminat din start ID3 și e-UP. Mai mult, mașinile „disponibile” din parcare aveau un status necunoscut, cei din interior efectiv nu știau care sunt disponibile și care nu.
Ajuns la Fiat – Silver Motors Timișoara (fără programare), am rămas plăcut surprins când am întrebat de test-drive și fără prea multe discuții mi-au pus cheia-n mana și mi-au dat 2h să-mi fac singur de cap cu mașina. Am testat-o riguros, am rămas impresionat.
A mai rămas Peugeot 208e. După mai multe amânări și telefoane cu dealerul, am ajuns să testam și un e208. A fost o experiență ciudată, mi-au fost explicate toate funcționalitățile/butoanele de parcă aș fi luat permisul de câteva zile. Mai mult, am fost însoțiți pe perioada testului și reprezentantul a condus mașina iar noi ne uitam. Într-un final ne-au lăsat să o conducem, efectiv nici 10 minute – insuficient pentru a ne face o idee. Ceea ce era clar și evident un mare „NU” a fost poziția la volan și sistemul multimedia.
După o zi am revenit la dealerul Fiat, am mai cerut încă un test-drive să ne convingem că e mașina pe care o vrem și din nou, fără cea mai mica ezitare ne-au lăsat mașina mai mult de o oră să ne plimbăm singuri cu ea.
Achiziția
Într-un final ne-am decis să o achiziționăm: 500e ICON 3+1. Mașina era pe stoc, disponibilă imediat. Am rezervat-o și apoi am început demersurile pentru programul Rabla.
Mașina a costat aprox. 26000 eur (tichetul rabla inclus). A fost fix pe placul nostru: albă și cu aproape toate dotările. Lipseau doar acoperișul panoramic și funcția „level 2 autonomous driving & range”, în rest avea toate opțiunile configurate și bateria de 42 kWh. Am mai primit bonus o mică reducere + wallbox cadou.
Am intrat în posesia mașinii la finalul lunii Mai 2022.
Primele călătorii… în afara orașului
Revizitând lista cu cerințele inițiale, am îndeplinit (și chiar depășit) următoarele:
1. Am folosit mașina în oraș dar și pe rute mai lungi (Timișoara-Sibiu, Timișoara-Alba Iulia, Timișoara-Herculane).
2. La o lună după achiziție am montat stația de încărcare în parcare (1800 ron manoperă+materiale strict pe partea electrică, montaj profesional cu măsurători împământare + automatizare).
3. Momentan kilometrajul indică 8300 km, aproximativ 1300 km lunar.
4. Confortul și experiența la volan este peste așteptări, mai ales în sezonul rece. Dimineața e de ajuns să pornesc încălzirea din aplicație, cu 5 minute înainte să cobor în parcare, ca să o găsesc dezghețată și calda în interior.
Mă bucur nespus că am făcut aceasta alegere. E o mașină care întoarce privirile și care e mult mai economică față de cea veche după calculele mele. Dacă o încarc doar acasă aproximativ de 10 ori mai ieftin în aglomerația din oraș (în sezonul cald). Să vedem ce surpize ne aduce prima iarnă…
Felicitari ca ati ales electrica pentru oras! Sa rezolvati doar cu statia de incarcare si sunteti boieri.
Pacatul unei masini electrice de oras este ca vei vrea sa o folosesti si in afara orasului acolo unde autonomia poate pune probleme.
Felicitări și bine ați venit în ”club”, Raul! @Viorel O: Nu e nici un păcat, mașina electrică merge folosită și în afara orașului. Trebuie doar să analizezi puțin posibilitățile de încărcare. PS: Iarna e domoală la Timișoara, așadar… drumuri bune!!
Felicitari pentru articol. E o parere personala care merita citita. Sper ca experienta ta sa ajute si alti viitori posesori de EV-uri.