#konașii: săptămâna #48 și componența echipei

Săptămâna #48 și începutul lui decembrie ne aduce o schimbare de componență în echipă. Maratonistul Andrei (BV) se oprește dupa 2 ani de raportări săptămânale cu a sa koniță. Mulțumiri din partea echipei! Locul său nu rămâne liber, o a 3-a koniță albastră ne va ajuta cu date săptămânale. Bun venit în echipă Daniel! În articol vom avea și câteva informații despre luna noiembrie, dar si despre ultima versiune de soft.

săptămâna #48: insert Daniel

Săptămâna #48

Săptămâna #48 echipa Kona a avut un parcurs de 2627 km cu un consum mediu de 16.67 kWh/100km. Mai jos avem tabelul agregator și cele 2 grafice.

Săptămâna #48: tabel agregator
Săptămâna #48: grafic consum mediu săptămânal

În cronicile precedente remarcam intervalul destul de scurt între valorile colegilor de echipă. Săptămâna #48 ne-a adus dispersarea valorilor de la consum de 13.4 kWh la consum de 18.58 kWh.

Un alt fapt interesant este platoul în cazul meu cu valori centrate în jurul a 16.6 kWh/100km. Diferențele mici de temperatură, o vreme mohorâtă și umedă pe parcursul celor 3 săptămâni raportate, drumurile trase la indigo și aceeași talpă care a apăsat pe pedală au dus la un astfel de platou. Am deschis pariurile pentru săptămâna #49? 😀

Săptămâna #48: domeniul de consum

Graficul domeniului de consum revine pe făgașul normal după cum se vede. Mai jos informațiile primite de la colegi.

Adrian (PH)

Săptămâna #38 (28.11 – 04.12):

 • distanță parcursă: 151 km
 • consum mediu: 13,4 kWh/100km
 • energie consumată: 20,2 kWh
 • costuri încărcări: 20lei

Dan (CH)

Săptămâna aceasta am acumulat următoarele date:

 • distanță: 400 km
 • consum: 16.1 kWh/100km
 • temperatură: 4°C
 • viteză: 50.8 km/h
 • încărcări:
  • 16.2 kWh gratuiți
  • 72.1 kWh contra-cost
  • 35,32 € (173.9 RON) sau 0.49€/kwh (2.41 RON/kWh)

Vineri am fost, în Basel, la un concert de colinde susținut de Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Atmosfera plăcută, lume multă, Purcari și cozonaci 🙂

Drumul până acolo a fost făcut pe autostradă, unde vremea a fost ploioasă și rece, fapt ce se observă în consumul ridicat. Au fost și câteva zile în care nu am mers cu mașina pe nicăieri… am mers pe potecile de pe dealurile din jurul localității pentru a aduna crenguțe de brad pe care le vom folosi la ornamente și cadouri 🙂
În rest, săptămâna viitoare este anunțată vreme cu temperaturi sub pragul înghețului, pe alocuri temperaturile având două cifre 🙂

Titus (SB)

DataKmConsum
28.11.20223620,5
29.11.20223624,7
30.11.20221918,7
01.12.20223217,7
02.12.20224618,4
03.12.2022
04.12.202243818,0
60718,58

Cosmin (CJ)

Săptămâna #48:

 • rulaj: 215 km
 • consum mediu: 16.6 kWh/100km

O săptămâna mai scurtă, cu puțin repaos pentru mașină. Drumurile obișnuite Jucu – Cluj – Jucu. Consumul mediu într-o mică scădere față de săptămâna trecută, chiar dacă viteză medie a crescut și temperatura medie a scăzut cu 1 grad. Vineri, cu ocazia unor cumpărături scurte la Kaufland am făcut și o încărcare DC pe cupon. Prima mea experiență de acest fel, dar cred că mașina s-a bucurat de acești electroni mai agitați 🙂

Andrei (BV)

A venit și vremea ultimei raportări, care încheie cei doi ani de monitorizare ai Konitei din dotare. Din reflex, în această seară am luat ultima citire din bordul mașinii:

Deocamdată încă se fac pariuri dacă mă voi putea abține din a monitoriza consumul energiei, atât din mașină cât și de la priză, însă consider că din acest punct nu mai pot genera suficientă valoare adăugată pe acest topic.

Vă voi ține la curent în schimb cu știrile/evenimentele majore legate de Kona, și rămân în continuare alături de comunitate, voi mai posta articole, cu siguranță voi fi prezent la cât mai multe evenimente posibile.

Așa cum îmi propusesem, acești doi ani vor fi marcați de o serie de 4 articole, din care am publicat 3 până la ora actuală:

Sper că în următoarele 6 luni să se alinieze totuși astrele și să revin cu raportări despre de la cea de-a două electrică.

Pentru perioada 28.11-4.12, aveti datele mai jos:

Noiembrie privită în retrovizoare

Echipa Kona a parcurs în luna noiembrie peste 9000 km cu un consum mediu de 15.2 kWh/100km. Vedem în graficul care reprezintă consumul mediu pentru luna noiembrie konașii grupați în partea stângă. Campionul pe partea de consum este Dan (CH), Elveția pare sa țină parte consumului.

Tot Dan (CH) conduce și clasamentul costului cu încărcarea (RON/100 km). Titus (SB) a încheiat luna cu zero costuri pentru electronii utilizați. Dan a publicat articolul Costuri cu încărcarea în luna noiembrie – realități, mituri și distorsionări, care ne conduce prin universul costurilor cu încărcarea.

La fel ca în exemplul din articolul de bilanț pentru noiembrie, unde Silviu (Model 3 – București) a raportat costuri mici, ca urmare a încărcărilor gratuite de la SuperCharger, deși a avut cel mai mare consum mediu, și în cazul #konașilor observăm o inversare consum vs. cost.

 • Dan realizează sistematic consumurile cele mai mici, circulând foarte disciplinat în Elveția, dar costurile cu încărcarea sunt printre cele mai mari, desi beneficiază de câteva puncte de încărcare gratuite în zona unde locuiește.

Așa cum au semnalat toți colegii care au călătorit în Europa de vest, costul energiei electrice la stațiile rapide de încărcare este mai ridicat, proporțional cu veniturile. Încă o dovadă că în cazul electricelor sursa de încărcare determină costurile, nu consumul.

Ar putea apărea întrebarea, de ce ne concentrăm atât de mult pe statistica consumului în cadrul proiectului nostru, dacă nu are un rol determinant asupra costurilor?

Răspunsul este simplu: consumul determină autonomia, dar practica reîncărcărilor celor mai eficiente, necesită o foarte bună cunoaștere a mașinii și variația consumului în funcție de anotimp și condițiile de drum. Iată și un exemplu bazat pe cele 93 de valori medii săptămânale comunicate de Andrei, începând cu 25 ianuarie 2021.

MULȚUMIM ANDREI!

Software nou disponibil

Din data de 06.12.2022 Hyundai a permis procesul de download pentru noua versiune de software pentru infotainment. Sunt modificări de hărți evident, dat și câteva modificări de UI asupra meniului EV:

Sunt și alte detalii, se pot descoperi aici. Detaliat putem vedea aici versiunile de soft recomandate. Mai jos, pe scurt, doar pentru Kona Electric:

Infotainment Gen5 nu a mai primit un upgrade de ceva vreme, cu această ocazie nu a fost ocolit. Pentru realizarea acestui upgrade este necesară aplicația Navigation Updater, disponibila pe pagina Hyundai pentru MacOS si Windows.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.