Livrările NIO au crescut cu 112% in 2020

La o zi după Tesla, startup-ul chinez NIO a publicat rezultatele din ultimul trimestru și pentru întregul an 2020.

Livrările din luna decembrie reprezintă un record pentru tânăra firmă dedicată proiectării de automobile electrice high-tech. După modelul Apple, Nio contractează producția cu firme specializate în asamblarea de autovehicule și livrează în prezent trei modele, care au înregistrat în luna decembrie următoarele volume de livrare:

  • ES8 – 2009 unități
  • ES6 – 2493
  • EC6 – 2505
  • TOTAL decembrie: 7007 (+ 121% față de luna decembrie 2019)
  • TOTAL trimestrul IV: 17353 (+ 111% față de aceeași perioadă din 2019)
  • TOTAL 2020: 43728 (+112% față de 2019)
  • TOTAL de la lansarea primului model: 75641

Cum atrage Nio atâta atenție, după ce a livrat în întreaga existență mai putine masini decât produce VW sau Toyota în TREI zile?

Pe de o parte, investitorii care au ratat ocazia de îmbogățire cumpărând acțiuni Tesla în urmă cu un an, sunt în căutarea următorului startup creator de milionari, ceea ce a dus la creșterea prețului acțiunilor NIO și a valorii pe bursă, la nivel asemănător (de irațional spun unii) cu Tesla.

Sursa: google

Poziția a cincea, în clasamentul după valoarea pe bursă, înaintea unor firme consacrate, cu 100 de ani de istorie auto, provine din rădăcinile adânci și foarte promițătoare pentru viitor, pe care NIO le are în universul IT și cel al telecomunicațiilor, dar și din sprijinul financiar oferit de autoritățile chineze.

Dincolo de gama interesantă, dar limitată la trei SUV-uri electrice premium, NIO pășește pas cu pas pe urmele Tesla în ce privește conducerea autonomă, conectivitatea permanentă, plus două servicii specifice autovehiculelor electrice preluate și perfecționate de la firme ce au abandonat ideile.

Acumulatorul ca serviciu și schimbarea rapidă

Introducerea unei taxe pentru utilizarea acumulatorului în Europa aparține firmei Renault, dar a fost abandonată în favoarea modelului consacrat de vânzare a sursei de energie odată cu automobilul.

Schimbarea acumulatorului pentru o călătorie lungă, în locul încărcării rapide, a fost inițial prezentată de Tesla, dar și această idee a fost abandonată în favoarea rețelei Super Charger.

Sursa: NIO

NIO a preluat ideea schimbării acumulatorilor și, cu ajutor financiar guvernamental, a extins rețeaua dispozitivelor automate, ce efectuează înlocuirea în trei minute, de-a lungul autostrăzilor nord-sud din China și în câteva orașe mari.

Acumulatorul ca serviciu, ce include plata energiei consumate și operația de schimbare, a evitat o serie de complicații și nemulțumiri legate de starea acumulatorului instalat la înlocuire, garanții, defecțiuni, etc. Pe lângă prețul mai mic de achiziție cu 25% a unui NIO nou fără acumulator, clientul poate opta la drumuri lungi pentru unul de 100 kWh. Din comunicatul de presă, aflăm că 40% din clienți au optat în luna decembrie pentru sistemul BaaS – Battery as a Service.

In 9 ianuarie, cu ocazia NIO Day, tânăra firmă va prezenta rezultatele financiare pentru 2020 și cel de al patrulea model al firmei, un sedan premium, în cea mai buna tradiție a noilor calculatoare pe roți introduse lumii de Tesla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.