Despre subvenții – cum vi se par 11 MILIOANE pe MINUT?

În discuțiile pro și contra tranziției spre mobilitatea electrică apare destul de des opinia că vânzările actuale de automobile electrice, în puternica creștere în Europa și China, sunt posibile DOAR datorită subvențiilor acordate în unele țări.

Pe acest fundal, o parte dintr-o declarație făcută de Elon Musk la o recentă conferință a liderilor din industria americană a fost preluată trunchiat și interpretată că Musk s-ar opune subvențiilor pentru automobile electrice în SUA. La prima vedere nici nu ar fi de mirare, fiindcă Tesla NU mai beneficiază de subvenții în SUA, iar producția actuală nu poate ține pasul cu cererea, generând scumpiri repetate ale tuturor modelelor și variantelor oferite.

În realitate, ceea ce susține Elon Musk, cu greutatea unui întreprinzător de mare succes, este eliminarea TUTUROR subvențiilor pentru a permite o concurență directă a diverselor tehnologii, pe bază de merit și avantaje oferite consumatorilor, nealterată de fondurile alocate preferențial de politicieni din contribuțiile noastre, ale tuturor plătitorilor de taxe.

Imagine din timpul conferinței susținute de Herbert Diess la IAA. Mai multe detalii în articolul IAA ziua a doua – conferința Herbert Diess, (VW) și Francesco Starace (Enel)

Subiectul nu este nou, fiind prezentat de Herbert Diess, CEO grup VW, în cadrul conferinței de la IAA, când îndemna politicienii „să pună banii acolo unde le este gura”, cu o subliniere acidă a faptului că vorbele despre ecologie și revoluția verde curg cu nemiluita, dar subvențiile majore se îndreaptă în continuare spre industria combustibililor fosili.

La două săptămâni după IAA, Fondul Monetar International a publicat un raport actualizat pentru anul 2020, care calculează subvențiile pentru industria combustibililor fosili la 5.900.000.000.000 USD sau 11.2 MILIOANE USD pe MINUT!

Electrificarea privită ca oportunitate sau amenințare?

În lupta inegală dintre startup-urile, ce văd în tranziția spre transportul rutier electric o bună posibilitate de afaceri și producătorii tradiționali, care în majoritatea lor se opun tranziției, apar perdele de fum create cu noi modele electrice, care ar trebui să dovedească bunele intenții ecologice.

Să începem cu BMW, a căror executivi declarau în urmă cu doi ani că publicul european NU dorește mașini electrice, iar în prezent promovează ideea falsă că BMW ar fi vândut un milion de automobile electrice, chiar dacă este vorba de PHEV-uri, favorizate de o portiță în legislația europeană, introdusă cu forța în ultimul moment de lobby-ul german.

Cât de periculoasă este capcana propriilor neadevăruri reiese dintr-o știre despre adăugarea unui schimb pentru producția noului BMW iX, din cauza subestimării cererii. În concluzie, ceea ce am auzit ani la rând de la executivii Hyundai, care păreau veșnic surprinși, mai întâi de cererea pentru Ioniq, apoi de cea pentru Kona, se repetă acuma la BMW, când înmatriculările BEV în Germania au depășit pe cele Diesel.

Aceeași lecție putea fi învățată de la Porsche, care a planificat inițial o producție de 10.000 unități pentru Taycan, iar după deschiderea înscrierilor au ajuns la concluzia că va trebui dublată capacitatea de producție. Inutil de repetat că Taycan a depășit vânzările tuturor modelelor Porsche, cu excepția Macan-ului.

Că declarațiile de electrificare la marii producători auto trebuie privite cu mult scepticism, reiese și din stoparea înscrierilor pentru Ford F150 Lightning, promovat cu ajutorul președintelui Biden. F150 se produce în prezent în trei fabrici din SUA, vânzările celui mai popular model pe piața nord-americana depășind sistematic 800.000 exemplare pe an.

În acest context, primirea a 200.000 de precomenzi pentru varianta electrică a declanșat panică și declarația că ar fi acoperit producția pentru trei ani dezvăluie planuri de producție pentru aproximativ 60.000 unități pe an? Ca să îndulcească reacția promptă din media pro-electromobilitate, Ford a anunțat în aceeași săptămână triplarea producției în Mexic pentru Mustang Mach-e până in 2023.

Lista poate continua cu realitatea alternativă în care GM continuă să susțină că sunt lideri în electrificare (!?), Toyota și mașinile lor care se auto-încarcă sau eminențele cenușii de la Thatcham, despre care scriam ieri că recomandă Clio hibrid ca „alternativă ecologică” la ZOE.

Nu este uluitor câtă influență pot câștiga 11 milioane USD, din banii noștri ai contribuabililor, investite în fiecare minut pentru susținerea industriei combustiilor fosili?

Înapoi la Elon Musk și recentele declarații, propunerea de aliniere a supraviețuirii omenirii cu interesele industriei ar putea fi atinse cu o taxă pe emisiile de CO2 și poluare în general. Dar poate exista voința politică în această direcție câtă vreme 11 milioane pe minut merg să susțină tocmai industria care generează celei mai mari emisii de CO2?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.