Discuția despre costul din buzunarul propriu pentru o călătorie cu un automobil echipat cu motor termic este în general foarte simplă, prin alimentarea de la plin la plin, sau o mică socoteală pe baza consumului pentru 100 km și a prețului pentru un litru de carburant.
În noul univers al mobilității electrice ecuația este mult mai complexă și mai dificil de înțeles de cei ce nu au o oarecare practică cu diferitele moduri de încărcare disponibile la ora actuală. Dacă tema prezintă interes, un foarte bun început de documentare este articolul lui Andrei: Care este preţul real pentru încărcarea electricei cu 1KWh ?
De ce este mai complicat de determinat prețul pentru energia electrică încărcată?
- În primul rând, acumulatorilor Li-ion nu le place încărcarea de la plin la plin, sau 100% SOC (state of charge) în limbaj specific.
- În al doilea, spre deosebire de alimentarea la pompă, încărcarea cu energie electrică se produce cu pierderi, care în anumite condiții depășesc 20% (la unele modele).
- Dar cea mai complexă situație privind costul încărcărilor se naște din nenumăratele moduri de plată pentru energia electrică. De la gratuități, (încă) de loc neglijabile, la prețul de la priza casnică, încărcare pe baza de abonament sau la orice stație iți iese în drum (dacă ai norocul să fie liberă și să funcționeze), spectrul prețului achitat pentru un kWh este extrem de larg, pornind de la zero și trecând recent de 3 RON/kWh.
- Daca mai adăugăm și plata încărcării în funcție de timpul petrecut la stație, motivele de confuzie sunt evidente.
Cu ocazia recentelor creșteri de preț, se aud voci tot mai sincer îngrijorate de costurile viitoare ale călătoriilor cu electricele. Din catacombele istoriei automobilistice, se aude în continuare corul electro-scepticilor, care prevestesc din nou și din nou… finalul iminent al aventurii electrice.
Nu dorim să intrăm într-o polemică complexă despre costul social al poluării, cum ar fi viețile curmate prematur de bolile cauzate prin excesul de noxe din aglomerațiile urbane, sau cel al serviciilor medicale pentru tratarea celor norocoși. Dar dorim să le aducem aminte electro-scepticilor că actuala coaliție petrol-gaze-auto prosperă doar datorită unor subvenții greu de imaginat (Despre subvenții – cum vi se par 11 MILIOANE pe MINUT?) care sunt plătite de noi toți, alături de contribuabilii la taxe din toată lumea.
Costuri cu combustibilul și energia electrică în 2021
Cea mai complexă și îndelungată analiză a costurilor cu alimentarea și încărcarea din cadrul proiectului Electromobilitate a fost efectuată de Mircea și Tudor, sub forma unui serial cu 13 episoade lunare. Norocul a fost că cei doi veterani ai proiectului au achiziționat în 2020 o Kona electrică (Tudor) și una hybrid (Mircea), prin urmare comparația a pornit aproape de la zero kilometri la bord.
Amândoi locuiesc în Timisoara și au utilizat mașinile pentru deplasări zilnice în oraș și călătorii lungi de vacanță. De loc întâmplător, am fost pasager cu amândoi la volan și am remarcat stiluri de condus foarte asemănătoare, cursive, line, fără excese de viteză sau accelerații brutale între doua semafoare.
Deși Kona hybrid este unul din cele mai economice modele echipate cu motor termic, diferența între costul benzinei și cel al curentului este evidentă din graficul de mai sus, întocmit de colegii noștri. Gratuitățile de care a beneficiat Tudor la încărcare, nu au fost o raritate anul trecut, așa cum reiese din costul transmis de participanții la proiectul Electromobilitate în 2021.
Am utilizat ca termen de comparație un Mitsubishi Outlander plug-in, pe care știm că Octavian îl încarcă în fiecare noapte acasă, reducând astfel nota de plată pentru combustibil.
IANUARIE 2022 – costuri cu combustibilul și energia electrică
Privind la rezultatele lunii ianuarie este încă dificil de afirmat că majorările de preț pentru energia electrica ar fi „demolat visul electric” așa cum era intitulat un articol ce mustea de Schadenfreude (bucuria de necazul altuia). Probabil autorul ignora intenționat alte majorări de prețuri, printre care și cel a carburanților fosili.
Primele concluzii
Pentru început este suficient de reținut că bilanțul lunar al costurilor cu energia electrică este o socoteală mai complexă decât cea pentru alimentarea cu combustibili fosili, fiindcă ține cont de gratuități, încărcări acasă, la serviciu, în rețele publice, sau în tranzit.
Participanții la proiectul Electromobilitate sunt îngrijorați de majorarea prețurilor, dar caută soluții alternative, cum ar fi instalarea de panouri fotovoltaice. Așa au procedat Marian la Balș, Claudiu la Timișoara, Csaba la Oradea, Márton la Târgu Mureș și Paul la bloc (!) la Balș, iar proiectul lui Laszlo este în curs de execuție la Vlaha (jud. Cluj).
În curând Márton va fi în măsură să prezinte un bilanț după primul an de încărcare de la soare. Invităm pe ce cei au făcut pasul în trecut să relateze experiența, cu scopul de a încuraja pe cei ce încă stau pe gânduri.
Cu ajutorul lui Daniel, care monitorizează săptămânal costul cu încărcarea (ID.3) și alimentarea cu diesel (Artheon) vom adăuga în curând alte puncte de reper pentru costurile cu carburanții și energia electrică pentru anul în curs.
Articole pe tema încărcării de la soare
- Cum încarc Hyundai Kona de la soare?
- Cum alimentez o saună și două electrice de la soare
- „99% încarc de la soare” – automobile electrice și energia solară, două subiecte nedespărțite
- A fi sau a nu fi… proSUMAtor
- De vorba cu Marian Nica despre actualitatea electromobilistică la Balș

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Ma gandesc din ce in ce mai serios la migrarea catre o electrica, asa ca subiectul este de interes. Insa hai sa nu amestecam in acelasi ghiveci considerentele ecologice cu cele economice, ca deja lucrurile devin mult mai complicate si mai interpretabile. Realitatea e ca indiferent de alternativa in cateva decenii combustibilii fosili se vor consuma sau vor deveni atat de rari si scumpi incat nu vor mai fi de luat in calcul.
Insa din cate tot incerc sa citesc eu aici nu reusesc sa scot niste cifre relevante. Fluctuatiile sunt foarte mari intre preturile pe incarcare, variatiie fiind de la sofer la sofer. Poate un sofer ocazional sau unul care nu are un program fix isi permite sa alerge dupa cel mai mic pret din oras sau dupa priza gratuita disponibila, insa asta se intampla acum. Cand numarul de masini electrice va creste eu cred ca se va inchide robinetul gratuitatilor iar accentul se va muta de pe „care priza e mai ieftina” la „care priza e disponibila”. Deja vad ca la EVConnect e 1.89 lei/kWh DC, adica un „plin” la o Kona ar fi cam 25lei/100km, in timp ce . Raportat la sora ei termica, fara alte cheltuieli, amortizarea se face dupa vreo 55000km parcursi. Daca „faci plinul” doar la AC atunci doar dupa 78000km poti discuta ca ti-ai acoperit costul suplimentar cu electrica vs termica. Stiu oameni care nu au parcurs 78000km in 10 ani de zile
Aveți dreptate în ce privește variația mare a costului încărcărilor în funcție de sursele utilizate de fiecare proprietar. De la panouri solare, pana la stații rapide, tot spectrul posibilităților actuale este cuprins în statisticile din articol.
Serialul va monitoriza evoluția costurilor în 2022 pentru fiecare echipă în parte, pentru a documenta impactul resimțit de buzunarul proprietarilor și modul în care creșterea parcului auto electric, mai repede decât cea a rețelelor de încărcare, duce la schimbarea obiceiurilor de încărcare.
Considerentele de ordin ecologic nu pot fi ignorate, fiind cauza principală la nivel global pentru efortul de electrificare a transportului rutier și de tranziție spre surse de energie regenerabilă, două surse majore prin care activitatea umană are impact asupra atmosferei.
Eu detin o Dacia Spring (cost de achizitie 8.000 de euro) de 3 luni de zile si in acest timp am incarcat aproape exclusiv acasa, cu incarcatorul masinii pentru priza casnica la 10A sau, mai recent, la 16A (3.6 kW). Locuiesc la casa, in Craiova, unul dintre cele mai inapoiate orase din tara in privinta statiilor de incarcare (sunt doar vreo 6 statii publice de incarcare in tot orasul, din care nici macar una construita de primarie).
Numai ultimele 2 incarcari le-am facut gratuit (cu cupoane Kaufland) la statia rapida de la Kaufland, singura statie din oras unde s-a putut vreodata incarca gratis si rapid, datorita cupoanelor primite de la Kaufland pentru cumparaturi de minim 500 de lei.
Pretul energiei la incarcarea de acasa este de 0,7 lei/kWh – sunt, de circa 2 luni clientul Hidroelectrica si am pret fix pentru un an. Consumul mediu al masinii a variat, in cele 3 luni de cand o am, intre 9kWh/100km si 15kWh/100km, functie de temeperatura exterioara (care a fost in acest an mult peste cea normala in timpul iernii) si condusul urban (95%) sau in zonele apropiate de oras (5%).
Deci pot spune ca, fara sa ma bazez pe vreo statie publica de incarcare (cu plata sau gratuita), costul deplasrilor mele cu masina a scazut, fata de perioada cand foloseam o masina pe benzina, de la circa 50-60 de lei/100km, la circa 7-11 lei/100km, ceea ce zic ca este incomparabil, costul este mai mic de 5-6 ori cu masina electrica fata de cea pe benzina (in oras). Asta fara sa mai pun la socoteala uleiul, filtrele, distributiile, injectoarele care trebuie schimbate la masina pe benzina.
Deci in privinta costului de achizitie (subventionata) si de exploatare (fara incarcari gratuite), o masina electrica de oras si periurban cum e Dacia Spring nu are absolut nici un fel de concurenta pe piata din Romania, nici de la masini termice, nici hibride si nici alte masini electrice. Nici nu mai putem vorbi de o perioada sau distanta in care sa o amortizezi, fata de o masina clasica sau hibrid, tinand cont ca pretul e chiar mult mai mic decat la orice alta masina, de orice tip sau tehnologie.
Felicitări pentru achiziție și informațiile foarte utile. Te așteptăm cu interes în echipa proiectului Electromobilitate.