Echipa Zoe creste văzând cu ochii

In mod paradoxal, deși Zoe este modelul electric cel mai bine vândut în România, până la achiziția unui ZE 50 R135 de către Radu, urmat la scurt timp de Darius, proiectul Electromobilitate nu a beneficiat de informații directe de la proprietari.

Sursa: blog lektri.co

Cu 1.516 exemplare înmatriculate în România, parcul de Zoe este aproape la fel de mare cât al următoarelor trei clasate, prin urmare era doar o chestiune de răbdare, până când alți proprietari s-au decis să contribuie la informațiile despre viața de zi cu zi alături de Zoe, cu bune și mai putine bune, atât de necesare celor încă indeciși să facă marele pas spre electromobilitate.

In plus, parcul actual al diferitelor variante de Zoe aflate în circulație reprezintă o sursă bogată de automobile rulate. Atunci când actualii proprietari vor decide că este momentul să treacă la un nou model electric, un număr considerabil de Zoe second hand vor deveni accesibile celor cu un buget mai mic, dar la fel de dornici sa alunece lin, tăcut și fără emisii pe drumurile zilnice.

Răbdarea noastră a fost răsplătită în această primăvară prin participarea lui Șerban și Márton, care vin cu informații foarte interesante din două orașe noi pentru echipa noastră: Suceava și Târgu Mureș.

In plus, Márton încarcă Zoe de la soare (visul majorității electromobiliștilor) și are posibilitatea să determine pierderile la încărcare, care reprezintă o cheltuială considerabilă pentru unele modele.

Consum mediu săptămânal

Cu precizarea că valoarea realizată de Márton este cu un model ZE 40 și circulație exclusiv în oraș, să le dăm cuvântul proprietarilor:

Radu – Ploiesti

In perioada 10-16.05.2021, datele de exploatare ale lui ZOE sunt:

  • Parcurs:  858 km
  • Viteza medie:  48.5 km/h
  • Consum mediu:  12.5 kwh/100 km
  • Costuri alimentare:  28 lei 

Am văzut cu interes articolul scris de Darius în legătură cu update-ul de BMS și m-am programat la service și eu pentru așa ceva. Într-adevăr, desi consumul mediu realizat este bunicel, eu făcând numai încărcări lente și semi-rapide, din calcul ar trebui să îmi afișeze și mie la încărcarea completă o autonomie de peste 400 km, dar acest lucru nu se întâmplă.
Să vedem după acest update.

Si l-as ruga pe Darius să ne prezinte tuturor setup-ul pe care îl folosește cu aplicația CANZE (eventual versiune, sisteme de operare folosite, tip/model OBD, eventual link de achiziție) și cam care sunt funcționalitățile de care ne putem bucura cu acesta. Mulțumesc anticipat.

Darius – Timișoara

Darius în timpul unui test drive cu Ozone 3 la Sibiu

Săptămâna trecută am parcurs 373 km cu un consum mediu de 14.7 kWh/100 km, conform informatiilor furnizate de Tronity.

Setupul meu pentru a citi datele mașinii e simplu: un telefon cu Android cu aplicația CanZE și un OBD Bluetooth ELM 327, modelul albastru. Îl găsiți în mai multe locuri, chiar și pe eMag 

Márton – Târgu Mureș

Între 10-16 Mai am parcurs cu Zoe:

  • 227 kilometri,
  • consumul pe bord era 12.7 kWh/100 km,
  • viteza medie fix 30 kmh, urban 100%

Șerban – Suceava

Zoe a stat săptămâna trecută de luni pana vineri în service pentru update-ul de baterie, setarea navigației tip hartă în ecranul de dashboard și zgomotul de haion.

După o săptămână s-a rezolvat doar update la baterie și energy screen. Zgomotul de haion e în continuare prezent, iar setarea navigației e inexistentă.

La haion înțeleg că momentan nu se știe care e rezolvarea, dar în ceea ce prezintă setarea navigației în ecranul de dashboard, răspunsul primit a fost acela că e disponibil doar pentru versiunea ecranului de infotaiment mare, deși în fișa de produs nu se precizează nici unde că ar fi diferențe de soft (deși nici nu mi se pare normal să existe, mai ales că am echiparea de top a mașinii). Voi continua să îi presez pe cei de la Renault până se vor rezolva toate.

In schimb după acel update de baterie am observat un range calculat în timpul deplasării de 410 km. Ca și distanță am parcurs doar 110 km extraurbani pe drum de munte, unde consumul a fost de 13.4 kWh/100 km.

Echipa Zoe crește

Așa cum scria nu de mult un coleg cu ID.3, care a fost parțial dezamăgit de soft și de faptul că s-a simțit păcălit de jurnaliști când a luat decizia de achiziție pentru noul model VW, proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate, plătesc mașinile din economiile proprii și nu sunt recompensați material pentru contribuțiile la proiect.

Faptul că sunt încântați de experiența condusului electric este evidentă din articolele scrise de fiecare, dar în același timp sunt exigenți, prețurile de achiziție (încă) foarte mari ridicând și așteptările la cote pe măsură.

Ca urmare la rubrica în direct cu proprietarii veți găsi critici acolo unde este ceva de criticat și laude atunci când găsim ceva de lăudat. Cu cât este mai numeroasă și mai dispersată geografic o echipă, cu atât experiențele sunt mai diverse și informațiile furnizate sunt mai acoperitoare pentru majoritatea evenimentelor întâmpinate de viitorii proprietari.

Ca urmare, am încurajat participarea unui număr cât mai mare de proprietari din țară și străinătate, pentru a evidenția și aspectele legate de probleme locale, cum ar fi rețeaua de încărcare și din păcate service-ul.

Ne bucuram de câte ori un nou voluntar se prezintă la linia de start a maratonului de 12 luni, timp în care ne va transmite săptămânal informațiile despre viața alături de modelul ales. Cu aceste precizări, vă rog faceți cunoștință cu Ciprian:

Salut.

Sunt Ciprian Ursuleasa din Gura Humorului, Suceava, posesor de Zoe ZE50 R110 din 29.04.2021.

Am 37 de ani și lucrez în domeniul de vânzări piese auto.

Din 2015 sunt posesor de hybride (Prius 2) iar din 2018 posesor de plug-in hybrid ( Mitsubishi Outlander).

Fac navetă zilnic între Gura Humorului și Suceava pe o distanță de 58 km dus-întors, cu relief destul de accidentat, cu deal (diferența de altitudine 190 m) pe direcția Suceava – Gura Humorului.

Am ales mașină electrică pentru senzația extremă pe care ți-o dă la condus și pentru liniștea în habitaclu, de care nu mă mai pot despărți.

Înainte de a lua Mitsubishi Outlander, am cochetat cu ideea unui SUV 4×4 și am luat un Opel Antara diesel. L-am ținut două luni și nu m-am putut obișnui din nou cu zgomotul de diesel, cu vibrațiile și cu mirosul de motorină.

Acum sunt extrem de mulțumit cu Zoe, în afara problemelor generate de incompetența reprezentanțelor în fața fenomenului electric.

Aș vrea să mă alătur cu mare bucurie proiectului Electromobilitate. Mi se pare extrem de faină ideea unei comunități care-și împărtășește ideile, problemele și rezolvările.

M-am împrietenit cu Șerban Rotaru, el mi-a propus să trimit acest mesaj. Cu drag, vreau să fiu de ajutor cu ce pot!

Bine ai venit Ciprian, mulțumim Șerban!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.