Locurile de muncă și automobilele electrice

Recent, prin articolele despre electromobilitate pe care Wiwi mi le trimite sârguincios, am primit vestea bună, că după mai bine de un an, firma care va instala la Timișoara cele 16 stații de încărcare ale Primăriei a fost selectată.

Mai triste au fost comentariile la articol, în marea lor majoritate negative. Dar de ce ne-am mira că persoanele care privesc cu invidie gratuitatea ocazională a energiei electrice pentru încărcarea automobilelor electrice, sau subvenția generoasă pentru achiziție, refuză să vadă și beneficiile aduse de utilizarea lor în aglomerațiile urbane, sau pretul disproporționat de mare plătit de primii cumpărători? Problemele de sănătate publică au fost foarte mult mediatizate în legătură cu pandemia covid, dar nu și cu numărul victimelor cauzate de poluare.

Chiar dacă nu din lipsă de înțelegere a fenomenului, ci din interese cât se poate de egoiste, Volkmar Denner, conducătorul celui mai mare producător de piese auto global, BOSCH, avertizează din nou, în cadrul unui interviu pentru Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ) preluat de Automobilwoche, că deși protecția mediului este importantă, locurile de muncă germane au și ele importanța lor.

Fără îndoială locurile de muncă din Germania au fost instrumentul preferat de șantaj politic al industriei auto tradiționale, prin care înăsprirea normelor de poluare în Europa a fost întârziată încă din 2013. Doar că în acest răstimp a explodat în atenția publicului marea înșelătorie diesel, pentru care echipamentele și soft-ul au fost furnizate de firma BOSCH.

Ziarul FAZ, care a publicat interviul, este același care săptămâna trecută încuraja investitorii germani să saboteze Tesla și în plan financiar, de parcă nu ar fi suficiente întârzierile administrative întâmpinate la Berlin, unde (surpriză?) aprobările decurg mult mai lent, decât s-a întâmplat Shanghai, că să nu mai vorbim de Austin, unde Tesla construiește unități de producție în paralel cu Gruenheide.

Sper că este o realitate bine înțeleasă, că în exteriorul bulei noastre electromobilistice există mulți oameni raționali, cu care se poate argumenta pe baza experienței culese din viața de zi cu zi alături de un model electric.

Un exemplu recent al unui astfel de ghid amănunțit de prezentare al avantajelor utilizării autovehiculelor electrice a fost publicat de TH!NK EV sub titlul: The Valuable Benefits of Owning an Electric Car.

Alături de numeroșii susținători pasionați ai electromobilității din Romania și din întreaga lume, vom continua proiectul nostru de educare prin test drive cu automobile electrice și de publicare săptămânală a experiențelor proprietarilor, ce și-au parcat modelele electrice în garajul nostru virtual.

Despre locurile de muncă, vom discuta peste 10 ani, când cele generate de noua industrie auto electrică și mai ales IT, vor depăși cu mult pe cele pierdute în industria tradițională. Probabil numele principalilor jucători va fi diferit de cel al dinozaurilor, care vor dispărea deplângând bunăstarea proprie, fără considerații pentru sănătatea tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.