Povesti electromobilistice din culisele Automobility, Los Angels 2019

Despre fascinanta lectie de electrificare a transportului rutier aplicata de guvernul german atotputernicei industriii auto locale, am scris in repetate randuri, fiindca povestea firmei Street Scooter merita tot respectul.

Echipa coagulata la universitatea din Aachen in jurul carismaticului profesor Guenther Schuh, denumit de presa germana „Elon Musk al Germaniei”, a pornit la drum cu idea de baza de a electrifica livrarea de pachete in orase, un domeniu in crestere rapida odata cu raspandirea comertului electronic si cu impact major asupra calitatii aerului din marile aglomeratii urbane.

Momentul finalizarii primelor prototipuri la Aachen a coincis cu cautarile Postei Germane a unui partener pentru productia unei furgonete electrice, incepute inca din 2014. Dupa refuzul din partea marilor producatori germani, Posta Germana a achizitionat firma Street Scooter in 2017 si astfel statul german a devenit producator de furgonete electrice.

Initial productia a fost pentru nevoile proprii ale postei, apoi prin diversificarea gamei de modele si dublarea capacitatii de asamblare, au demarat livrari la clienti din Germania, Anglia, Japonia si mai de curand cea mai mare piata din lume, printr-un joint venture in China.

In timp ce conferintele de presa se deruleaza cu mare viteaza si pompa in zilele dedicate presei la Los Angeles si gama de modele noi electrice pentru piata americana se extinde rapid cu oferte noi de la Ford , Hyundai, Volkswagen, Mercedes si doar concepte, prototipuri si promisiuni de la altii, in culise reprezentantii StreetScooter pregatesc detaliile distributiei furgonetei Street Scooter in America de Nord.

Cu peste 12.000 de furgonete electrice in exploatare curenta, DHL detine cea mai mare flota electrificata si are suficiente argumente bazate pe costul exploatarii zilnice, pentru a convinge cu date concrete si alte firme despre eficienta economica a unei flote electrice si de impactul redus asupra mediului.

Odata cu raspandirea comertului electronic, prognozele prevad ca vor fi necesare peste 40 de milioane de furgonete pentru distributia pachetelor. Ulrich Stuhek, actualul CEO StreetScooter cu 10 ani de experienta la BMW si 17 cu Ford, declara:

„Idea StreetScooter este de a elimina emisiile de CO2 din aglomeratiile urbane si de a reduce amprenta de carbon a marilor flote de distributie”.

Cu preturi incepand de la 35.000 USD, furgonetele Street Scooter sunt echipate cu acumulatori de 20 si 40 kWh produse din celule standard tip 21700 de la Samsung, care se incarca peste noapte la statiile proprii de 11 kW.

Pentru distantele mai mari pe piata americana, StreetScooter lucreaza la acumulatori de 120 kWh si in acelasi timp la un sistem de incarcare rapida, despre care Stuhec afirma ca va fi asemanator cu reteaua Tesla Super Charger.

In curand cumparaturile online vor sosi in liniste si fara fum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.