Electromobilitatea stimuleaza productia de litiu

In dialogul cu electroscepticii sunt sigur ca ati auzit de multe ori argumentul ca exploatarile de litiu dauneaza mediului, de preferinta insotite de imagini aeriene cu bazinele de evaporare a solutiei cu saruri de litiu din desertul Atacama, in Chile.

In realitate, marea parte a litiului utilizat astazi in cele mai diverse aplicatii, provine din Australia si China si alimenteaza in primul rand industria de vopsele, ceramica, medicamente, lubrefianti, baterii pentru aparatura elecronica si doar intr-o mica proportie pe cea a acumulatorilor auto pentru tractiunea electrica (vezi articol).

Este drept ca prin dimensiunile mari, cu tot continutul redus de litiu de doar 2%, acumulatorii litiu ion destinati autovehiculelor electrice vor dubla cererea pentru aceasta materie prima, posibil in urmatorii cinci ani.

Efectul pozitiv al cererii si ofertei a determinat o crestere a pretului pentru litiu, care face din nou rentabila exploatarea in mine inchise inca din anii ’60. Primele semnale au venit din Europa, Marea Britanie si Portugalia, dar mai recent din America de Nord, Canada si SUA, unde litiul a fost declarat mineral de importanta strategica.

Pe langa exploatarile din Nevada, care alimenteaza Gigafactory Tesla de langa Reno, Carolina de Nord a fost pana in anii ’80 unul din principalii producatori pe continetul nord american.

Prognoza cresterii productiei de acumulatori cu 50% pe an in urmatorea perioada, incurajeaza mai multe firme sa redeschida minele si sa relanseze productia, generand locuri de munca si bunastare locala.

Cu putin realism, este usor de observat ca electrificarea industriei nu va duce doar la reducerea unor locuri de munca, datorita simplitatii unor componente, comparativ cu MAI (motoarele cu ardere interna) si a operatiilor pe linia de asamblare, ci si la renasterea unora abandonate datorita concurentei externe.

Despre generarea unei industrii noi pentru retele de incarcare, software si senzori necesari automobilelor electrice, autonome si conecate vom mai vorbi mult pe parcursul transformatii industriei auto si a generalizarii electromobilitatii pe toate continentele.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.