Tesla Model 3 – un test drive de suflet

Fiecare proba de drum in cadrul proiectului Electromobilitate, cu cei interesati de automobile electrice, reprezinta o ocazie speciala, dar astazi a fost cu totul si cu totul de suflet.

Invitatii nostri au fost reprezentantii a doua generatii de specialisti, tata si fiu, care si-au dedicat cariera cu seriozitate si profesionalism pentru a fi in pas cu evolutia tehnica a automobilelor.

Cu Jani am colaborat in anii ’90 si ii cunosteam curiozitatea pentru tot ce este nou, pasiunea de a deslusi cele mai sofisticate scheme electrice si priceperea, combinata cu meticulozitate, de a depana probleme ascunse, ce pot sa apara chiar si la cele mai performante sisteme.

Pe dl Kapusi senior am avut bucuria sa il intalnesc doar astazi, cand in pregatirea test drive-ului cu Model 3, ne-a povestit despre primele incercari de electrificare ale unui automobil la Timisoara in anii ’70. Din pacate, cu tehnologia acumulatorilor de atunci, rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor si echipa s-a imprastiat spre alte proiecte.

In drum spre Herneacova, destinatia inevitabila a majoritatii probelor noastre de drum, in cautarea unor dealuri, am mai auzit si alte povesti interesante. In timp ce urmaream pe diagrama de consum efectul acceleratiei pe urcarea dintre viile de la Recas si apoi cel al franarii regenerative pe coborarea opusa, s-a facut liniste.

Fata in fata cu tehnologia Tesla, cu simplitatea bordului, cu dinamica remarcabila si mai ales cu posibilitatea de a recupera o parte din energia consumata pe urcare, mai ramane o singura dorinta, cea de a conduce.

Scurta oprire la Herneacova a generat o alta serie de amintiri din vremuri de demult, aprinse de frumoasele trasuri expuse la intrarea in complex si meseria de fierar a bunicului, care a fost afectata de aparitia automobilelor, cand mestesugul nu a mai fost cerut.

In timp ce Jani a preluat volanul sa ne duca lin inapoi spre casa, gandurile mi-au fugit la aceasta poveste personala, despre impactul transformarilor industriale asupra bunastarii unei familii, prinsa involuntar in valtoarea schimbarilor tehnologice.

La fel s-a intamplat cand motoarele electrice au inlocuit masina cu aburi in fabrici, cand autovehicule de tot felul au inlocuit caruta cu cai si este in curs de derulare , chiar sub ochii nostri, pe masura de electromobilitatea castiga teren in fata autovehiculelor echipate cu motoare cu ardere interna.

Oare cate familii vor fi afectate, unele in bine, altele in rau, de schimbarile actuale ?

Asa cum imi explica un bun prieten, nu de mult, in timpul calatoriei in muntii Padurea Neagra, localitati intregi din zona depind de productia de componente pentru motoarele clasice. Imi atragea atunci atentia, ca o tranzitie prea rapida spre electrificarea transportului va distruge aceasta oaza de frumos si bunastare, cladita pe mai mult de 100 de ani de munca.

Ma gandesc din nou la Nokia si Blackberry sau la Kodak, la cum au fost zguduite firmele din temelii de Apple si de digitalizarea industriei fotografice.

Oare asistam la un fenomen similar, prin care Tesla, Nio, Rivian & Co vor demola concerne globale, prea mari si greoaie sa se adapteze cu repeziciune la schimbarea preferintelor publicului si inasprirea legislatiei de reducere a emisiilor poluante ?

Scufundat in gandurile mele despre electromobilitate nici nu am observat cand ne-am oprit si am preluat din nou, cu placere, volanul Teslei. Ce alunecare lina, ce acceleratie cursiva, cata placere de a conduce in liniste si fara vibratii.

Parca asa ar trebui sa arate viitorul …

db

PS: Cei 72 de kilometri ai plimbarii de astazi au consumat 10.1 kWh de energie electrica, rezultand intr-un consum mediu de 14.0 kWh/100km, valoare foarte apropiata de cea intregistrata pe primii 1000 km de exemplarul din Las Vegas (vegasteslagirl pe Instagram), pe care am promis ca il vom urmari, pentru a intelege comportamentul si consumul in conditiile de caldura extrema din desertul Nevada.

Dupa prima mie de kilometri de naveta zilnica in Las Vegas cu Model 3 LR, RWD, consumul mediu este 14.1 kWh/100km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.