EV Fest Sofia 2023 – evenimentul văzut de la volanul unui ID.3 de trei ani

Cuvinte de început

Cu siguranță dacă citești acest articol, sigur ai văzut și postările mele din media (Facebook) cu privire la evenimentul din Sofia (Bulgaria) cu mașini electrice din Balcani.

Îmi pare rău că am avut atât de puțini oameni interesați din România care au ajuns la eveniment, mai ales în contextul în care drumul ar fi fost aproape gratis dacă dețineai o electrică, energia fiind oferită de partenerii organizatorilor în cuantumul a 80 euro din partea Eldrive și 50% reducere la stațiile Fines Charging, rezultând un cost de 1leu/kWh.

Dar, pentru că am fost eu acolo, împreună cu o parte din colegii Electromobilitate: Marius (Tesla), Cristi (Tesla), Andu (Tesla), o să vă povestim din perspective diferite cum a fost drumul și evenimentul.

Călătoria spre Sofia

Am reușit să parcurg drumul cu brio alături de ID.3-ul meu (deja ușor bătrânel), spre surprinderea mea, cu o baterie și puțin între cele două capitale, București și Sofia.

Așa cum vedeți și în bordul mașinii mele, a fost o zi cu soare (fac haz de necaz de alerta falsă de bec ars).

În vamă am stat 3-4 minute, iar totul a mers rapid. Ritmul de mers a fost cu traficul, spre surprinderea mea limitele de viteză au fost respectate întocmai de vecinii nostri, așa că nu a fost nevoie decât să îi urmez.

Dar o să revin mai jos cu detaliile tehnice despre ID.3.

Fără să vreau, am făcut călătoria de dus puțin mai picantă… Am uitat să-mi activez extraopțiunea cu Roaming, astfel că după ce am intrat în țara vecină, telefonul meu nu a mai avut internet.
La prima vedere, aspectul asta l-am trecut cu vederea, pentru că harta îmi rămăsese activă (pe Android Auto) și mergeam liniștit până la stația Fines din Agrola.

Ați ghicit, am ajuns cu bine acolo, dar nu am reușit să încarc, pentru că nu puteam folosi aplicația Fines Charging din cauza lipsei de internet și asta nu era decât vina mea.
Pe de altă parte am putut să empatizez cu țoți cei care afirmă că nu-și pot cumpăra o mașină electrică pentru că nu se descurcă să folosească aplicații, sau după caz, nu-și doresc să butoneze un telefon la încărcat sau poate nu au un smartphone.

Cu toate acestea, există două variante, fie ai un card și nu depinzi de aplicație, fie ai activat Plug&Charge.
Eu nu aveam niciuna din cele două variante, iar la Agrola, o companie care comercializează utilaje agricole, aveau parolată rețeaua Wifi, iar domnul de la poartă nu m-a ajutat, spunând că parola nu se dă, făcându-mă să mă gândesc oare de ce mai aveau un cont de Guest?

Dar, am avut încredere în mașină, am pornit spre stația de la Pravets, o stație Eldrive, de la care aveam un card fizic. Apropos, vă puteți comanda și voi un card Eldrive. E gratis și vă poate scuti de eventualele neplăceri.

Și când spun încredere n-am glumit, am avut încredere să merg cu 120-130km/h cu bateria sub 10%.

La stație am avut surpriza să găsesc două mașini. Un e-Golf cu 75% baterie, care era la încărcat, și un I3 în așteptare.
Norocul meu a fost că am dat peste doi oameni de treaba, domnul cu e-Golful a plecat la 80%, iar domnul cu I3-ul mi-a lăsat mie stația pentru cele 20 min cât aveam nevoie de încărcare ca să ajung în Sofia.

Le mulțumesc din nou și pe această cale!

EV FEST SOFIA 2023

Evenimentul a fost mult peste așteptări.

Pe lângă sutele de mașini electrice, așa cum veți vedea și în video-ul de mai jos, organizatorii s-au ocupat în cel mai mic detaliu de toate aspectele care fac un eveniment de succes:

 • Cu ajutorul Municipalității din Sofia (care a fost și partenerul evenimentului) au avut o locație centrală frumoasă;
 • Au reușit cu ajutorul partenerilor Fines Charging și ElDrive să aducă multe beneficii pentru deplasare;
 • Au mobilizat mulți dealeri gata să ofere informații despre mașinile comercializate de ei;
 • Au avut pregătite tricouri pentru participanți cu un mesaj super tare;
 • Iar dacă voiai o gustare, era o rulotă cu preparate făcute pe loc.

Am văzut multe mașini pentru prima dată, ORA Cat, modele BAW, surpriza evenimentului Kia EV9, Genesis GV 60 (chiar mașina lui Kalin, organizatorul evenimentului), noua Kona și Ioniq 6, un model de la BYD. Dar acestea sunt o mică parte din toate mașinile care erau prezente acolo.

În timp ce cei de la Hyundai își flexau mușchii cu V2L (o funcție care ar trebui să fie standard, Well done, Hyundai!), din IONIQ 5 alimentau rulota cu mâncare, iar din IONIQ 6 alimentau un espresor și îi serveau cu o cafea pe toți cei care le treceau pragul. Am aflat și o informație interesantă, sunt în stoc IONIQ 5 și IONIQ 6, aproximativ 15 mașini care așteaptă cumpărător. Deci, dacă vă doriți cu adevărat unul din cele două modele, le puteți cumpăra de la vecinii noștri.

O altă informație interesantă, de la partenerul evenimentului ProCredit Bank am aflat că oferă credite pentru mașini electrice cu 3.25% dobândă. Nu-i rău, așa-i?

Iar din informațiile primite de la Kalin, în Bulgaria nu sunt stimulente pentru mașinile electrice, cele mai multe mașini sunt cumpărate SH, chiar din România. Momentan în Bulgaria ar fi înmatriculate aproximativ 10.000 de electrice.

Chiar dacă numărul mașinilor electrice este mai redus, am fost surprins de faptul că oferta prezentată la eveniment a fost mai cuprinzătoare decât cea din România, iar ofertele financiare cumva compensează lipsa stimulentelor din partea statului.
Nu am verificat, dar am un feeling că prețurile sunt mai mici decât la noi, iar asta pentru că Tichetul rabla de la noi le permite o marja mai generoasă de profit dealerilor.

Încărcarea cu Eldrive

Așa cum am anunțat mai sus, Eldrive a oferit 40+40 euro sub formă de credit (o sumă primită gratuit pentru a fi folosită la încărcare) în aplicație pentru deplasarea la eveniment.

Rețeaua Eldrive Bulgaria este formată din: 714 puncte de încărcare, 448 stații de încărcare în 211 de locații.

Rețeaua Eldrive România este formată din 250 puncte de încărcare, 151 stații de încărcare în 70 de locații.
Alte 50 de puncte de încărcare sunt în lucru.

Avantajul de a fi avut un card fizic de la ei, comandat în România, m-a scutit de o evenuală problemă de încărcare, dar cu ocazia încărcărilor la stațiile ABB, stații care permit activarea Plug&Charge, pe viitor încărcarea va fi și mai simplă.

Am încărcat de câteva ori, câte puțin în Sofia, iar stațiile de 120 kW au livrat puterea promisă, iar bonus, am înțeles în sfârșit utilitatea stațiilor de 24 kW DC.

Stațiile de 24 kW înlocuiesc charger-ul onboard de 22 kW, componentă pe care aș instala-o chiar mâine în cazul în care aș putea face un retrofit mașinii mele.
Cei 24 kW vor încărca bateria în timp bun, dar îți vor da răgaz să îți faci cumpărăturile în liniște, nu-mi spuneți că nu ați alergat de la cumpărături când ați avut mașina conectată la o stație de 50 kW!?

Singurul lucru pe care l-aș dori ar fi să vedem un tarif diferențiat între încărcările AC/DC 24 kW-50 kW/DC 100+. De ce? Pentru că ar fi un câștig mai mare pentru toată lumea.
Sunt aproape sigur că mulți vor opta pentru încărcarea ceva mai lentă, dar mult mai accesibilă, iar în locul unei stații de 120 kW la un centru comercial, vor putea fi instalate alte 5 stații mai mici, de 24 kW.

Încărcarea cu Fines Charging

Fines are aproximativ 250 de stații disponibile în Bulgaria.
Prețul lor (de aproximativ 1.95 lei/kWh) este cu adevărat competitiv, mai ales că sunt foarte rare stațiile de sub 80 kW, iar cele mai multe au doi conectori.

Pentru acest eveniment au pus la dispoziție un preț cu 50% redus, astfel că am avut acces la stații și de 300 kW cu 1 leu/kWh.

Un sfat pe care l-aș da atât celor de la Fines, cât și tuturor celorlalți provideri de servicii de încărcare: pe lângă puterea stației, de exemplu 150 kW, să fie adăugat și curentul maxim permis al stației, de exemplu 200A. Prietenii știu de ce.

Călătoria spre București

Drumul către București din Sofia a fost chiar mai ușor decât drumul de la dus, am plecat cu 90% și am ajuns în Ruse unde am încărcat la o stație Fines fix 14 minute, suficient cât să-mi iau energie să ajung acasă. Cel mai probabil, cu o plecare de la 100% și dacă nu aș fi folosit AC-ul, ajungeam fără să încarc.

Detaliile tehnice cu ID.3

Așa cum spuneam mai sus, ID.3-ul împlineste curând 3ani, iar cei aproape 70.000km nu s-au lăsat neobservați.

Bateria după cele câteva încărcări la putere mare (80kW-120kW) au făcut celulele să arate cam dezordonat. Atât că nu e motiv de îngrijorare, celulele sunt afișate cu 3 zecimale, de aici și variațiile destul de mari. Dar după o noapte de echilibrare, voila, totul a revenit la normal. Mai multe informații aici: https://electromobilitate.com/informatii-despre-bms-battery-management-system/

Sunt porțiuni cu asfalt ceva mai puțin aderent în Sofia, așa că vă recomand să păstrați distanța corespunzătoare față de ceilalți.
Pentru o secundă, credeam că cei 170 kW consumați (aproape în totalitate de motor) ajută cumva la plecările destul de scârțâitoare, dar de fapt asfaltul nu era foarte aderent, asta urma să văd cu prima frânare.

Și nu, nu am calibrare de Cupra, cu toate că mi-aș dori. Mă poate ajuta cineva?

În loc de concluzii

Evenimentul EV FEST SOFIA 2023 nu a fost un simplu eveniment cu ”electrice”, ci mult mai mult.
Am văzut oameni pasionați de automobile electrice și deschiși în a informa mai departe pe cei interesați de a face pasul către o mașină electrică, vă sună familiar cu ce facem noi aici, pe electromobilitate?

În plus, m-am bucurat că ne-am făcut noi prieteni și că ne-au promis că vor fi alături de noi la următoarele evenimente electromobilistice din România.

2 Responses

 1. Naivu spune:

  De curiozitate, ai aflat cumva și cât costă Dacia Spring la bulgari? Am feelingul că la Spring e umflat cel mai tare prețul de subvenția de la Rabla+. Poate ar fi timpul să scadă gradual subvenția: ar mai reduce ceva din prețuri, iar bugetul ar ajunge pt mai mulți doritori.

 2. Alexandru Florea spune:

  Salut, nu am aflat, dar o sa incerc sa aflu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.