Excursie la Viena cu Hyundai Ioniq

Introducere

Cătălin își face debutul pe blog cu o călătorie de la Craiova la Viena cu Hyundai Ioniq, un model de care este legat începutul programului de test drive electric oferit în cadrul proiectului Electromobilitate.

Diferența majoră este că Ionică era un model 2018 echipat cu acumulatorul mic, care trebuia reîncărcat ca să ajungem de la Timișoara la Sibiu. A doua diferență radicală este că în octombrie 2018 exista o singură opțiune de încărcare între Timișoara și Sibiu, care presupunea o ocolire prin Deva.

Dacă măsurăm progresul mobilității electrice în țară doar prin aceste două caracteristici: autonomie și densitatea rețea de încărcare, progresul este remarcabil în doar PATRU ANI.

Cu convingerea că un salt și mai semnificativ se va realiza în următorii 4-5 ani, să-i dăm cuvântul lui Cătălin.

Călătorie cu Hyundai Ioniq 38,3 kWh de la Craiova la Viena si retur (2000 km și destinația Viena – Budapesta)

In luna august m-am hotărât că vreau să fac un road trip de la Craiova la Viena iar la întoarcere să trec prin Budapesta, tot acest traseu cu mașina electrică din dotare, un Hyundai Ioniq 38,3 KWh achiziționată în iunie 2021 cu o autonomie de aproximativ 300 km (în sezonul cald).

Am început prin a mă documenta despre punctele de încărcare de pe traseu. Identificând stațiile la care vreau să încarc și verificând funcționalitatea acestora m-am pus pe calculat prin ABRP să văd ce ruta optimă îmi afișează. Am utilizat aplicația Carge, deoarece aveam un credit de aproximativ 50 euro oferit la deschiderea contului.

  • Traseul la dus a fost : Craiova – Drobeta Turnu Severin – Lugoj – Arad – Kiskunfélegyháza – Tatabánya – Viena.

Călătoria a început la ora 01:00 AM cu plecare din Craiova, patru persoane (adulți) în mașină  și bagaje cât pentru patru zile, destul de plin portbagajul. Am plecat cu bateria 100 % de acasă încărcând la o priză casnică.

  • Prima încărcare după 112 km parcurși a fost la Drobeta Turnu Severin folosind aplicația Carge la E-charge (Severin Shopping Center), unde am încărcat 9.34 kWh și am stat aproximativ 16 minute, costul fiind 0 lei.
  • Din Drobeta Turnu Severin am plecat mai departe, 160 km cu destinația Centura Lugoj, unde am încărcat tot cu Carge la un punct E-Charge (AO Trucks) 15.41 kWh in aproximativ 23 de minute, costul fiind tot 0.
  • Următoarea țintă la 102 km Kaufland Arad unde am ajuns în jurul orei 06:20 dimineața și am încărcat 40 minute cu cupon, costul fiind 0 lei.
  • In jurul orei 07:15 AM ne-am pus la drum cu destinația Kiskunfélegyháza, Ungaria, unde am ajuns în jurul orei 9:00. Identificasem un încărcător fast charge de 75 KW pus la dispoziție de OMV. Drumul de aproximativ 155 km a fost parcurs în 2 ore. Ajuns la destinație, am mâncat un sandwich și am baut o cafea, timp în care am încărca 40 minute, de la 30 % pana la aproximativ 85-90%.
  • Din Kiskunfélegyháza am plecat in jurul orei 10:00 AM cu destinația Tatabánya Ungaria, 170 km, unde am ajuns la ora 11:50 AM. Stația de încărcare aproape de autostradă într-un MOL unde identificasem un încărcător de la Mol Plugee, de data aceasta cu taxă. Aici am stat ceva mai mult timp, deoarece am vrut să mă odihnesc puțin, restul tribului plecând în plimbare la un LIDL din apropiere. Timpul de încărcare a fost de 1 oră și 6 minute și am plecat cu 95 % baterie, încărcând 29.68 kWh cu un cost de 4161,13 forinți adică 59,48 lei.
  • In jurul orei 12:50 PM am plecat din Tatabánya cu destinația Schönbrunn, Austria/Viena, unde identificasem o stație fast charge de 50 kW gratuită (se plătește doar parcarea). Distanța 200 km, am ajuns la ora 15:30 PM. Costul parcării a fost de 7,8 euro iar mașina s-a încărcat la 100 %, timp în care noi am vizitat Palatul Schönbrunn. Parcarea este în fața palatului, pe partea opusa grădinilor Schönbrunn. Acolo veți găsi 3 încărcătoare Type 2 și 2 încărcătoare DC cu CCS și CHAdeMO.

Imagini de la destinație cu Palatul Schönbrunn, grădinile, fântânile și Glorietta. De aici am plecat către cazare și anume Landstraße 53, 2402 Maria Ellend, Austria (Pensiunea Lucinel) încă aproximativ 34 de km, unde ne-am cazat pentru douî nopți, urmând să vizităm Viena, doar plecasem cu SOC 100 %.

  • O poză cu bord-ul Ioniq-ului cu călătoria (distanță/timp/consum) de la Craiova la pensiunea Lucinel.
    • Consum = 13,9 kWh/100 km (până la Arad fără AC și de acolo până la destinație cu AC la 22 de grade);
    • Distanta = 916,9 km Craiova/România – Maria Ellend/Austria;
    • Timp total de condus = 13 ore și 35 minute.
    • Timp total petrecut la încărcat 3 ore și 5 de minute (exceptând timpul din parcare de la Schönbrunn, care s-a derulat în paralel cu vizita noastră la palat). Am plecat la ora 01:00 AM și ajuns la Schönbrunn la ora 15:40 PM.

Traseul la întors

Schönbrunn – Parndorf – Budapesta – Kiskunfélegyháza – Arad – Caransebeș – Drobeta Turnu Severin – Craiova

După ce am vizitat Viena, ne-am pus la drum de la pensiunea Lucinel (Landstraße 53, 2402 Maria Ellend, Austria) cu destinația Parndorf, Austria, unde am stat aproximativ 3 ore, timp în care am încărcat la o stație Type 2 oferită de Parndorf Mall, gratis.

Aici este o întreagă aventură, parchezi masina la stație, te duci la relații clienți, lași buletinul, primești o cartelă cu care pornești stația. La final oprești stația cu acea cartelă, te întorci la relații clienți să predai cartela în schimbul buletinului. Am plecat din locație având bateria 100 % cu destinația Budapesta, Ungaria.

Ajunși la Budapesta după 197 km, am găsit pe PlugShare o stație a primăriei Fast Charge 50 kW, care a fost gratuită. Am lăsat mașina acolo, timp în care am făcut o croazieră pe Dunăre, mașina încărcându-se până la 100 %. Priza este situată pe o alee cu sens unic foarte greu accesibilă și dese ori ocupată de mașini ICE. Eu am găsit-o blocată de o macara mică, a trebuit să aștept 10 minute să elibereze locul.

  • Ajunși la finalul mini-vacanței, am plecat spre casă, destinația Craiova cu bateria 75% (ne-am mai plimbat prin Budapesta), distanța 640 km.
    • Prima încărcare a fost după 116 km tot la Kiskunfélegyháza, unde am încărcat 30 minute cu o putere maximă de 45.2 kW. Hyundai Ioniq încarcă cu maxim 43 kW la prizele DC de 50 kW și cu 47 kW la prizele DC de 75 kW;
    • A 2-a încărcare a fost la Kaufland Arad, 40 de minute tot gratis pe cupon;
    • A 3-a încărcare a fost de aceasta data la Penny Caransebeș (E-Charge), gratis prin Carge, 17,39 kWh, care a durat 27 minute;
    • A 4-a încărcare a fost la Shopping City Tr. Severin la priza (E-Charge), încărcare gratis, ați ghicit tot cu Carge, 13,19 kWh, care a durat 20 minute.
  • A doua poză cu bordul Ioniq-ului cu călătoria (distanță/timp/consum), destinația finală Craiova, România.
    • Consum = 13,6 kWh/100 km (tot drumul cu AC la 22 grade);
    • Distanța = 648,6 km Budapesta/Ungaria – Craiova/România;
    • Timp total de condus = 9 ore și 1 minut;
    • Timp total petrecut la încărcat = 1 oră 57 minute (plecat la ora 09:00 AM, ajuns la Craiova la ora 20:00 PM).

Concluzii

Drumul Craiova – Viena – Budapesta – Craiova, aproximativ 2.000 km m-a costat 58 lei (încărcarea de la Mol Plugee). Dacă aș parcurge drumul acesta din nou, sigur aș optimiza timpul de incarcare, reducând timpul total până la destinație.

Ca să ating puțin și subiectul stațiilor de încărcat, România încă are o deficiență majoră de statii. Pe traseul Craiova – Timișoara sunt trei statii (Severin, Caransebeș și Lugoj) toate cu plată, nu ma refer la stații gratuite. Deși aparent nu ar trebui să existe probleme, nu te poți baza pe ele din mai multe motive. De exemplu, la Penny Caransebeș a trebuit să pierd ceva timp până să pornească stația. Am tot încercat, tot dădea eroare în aplicație. Stația se auzea cum încerca să cupleze, după care se deconecta.

Problema este că te întrebi dacă următoarea stație de la Lugoj (distanța 46 km între stații) nu funcționează ? La Severin Shopping Center sunt 2 stații E-Charge și EnelX, dar cea de la E-Charge stă mai mult offline…

Situația stațiilor în Ungaria este destul de bună și variată. Ai cam peste tot stații fie gratis, fie cu plată. Recomand cele cu plată, cele gratis au probleme sau sunt offline. Mai sus povesteam despre stația oferită de primăria Budapesta, care este gratis, o stație care mai mult nu funcționează.

Situația stațiilor în Austria, deși este o țară mai dezvoltată am avut o problemă majoră la stația de la Schönbrunn, unde trebuia o aplicație, deși era gratuită. Am descărcat aplicația, după care trebuia semnat un contract în PDF și retrimis la ei, evident după ce confirmai metoda de plată. Cred că am pierdut minim 20 minute cu aplicația respectivă.

2 Responses

  1. Viorel O spune:

    Felocitari pentru informatii, dar a merge la un drum asa lung cu Ioniq mi se pare sinucidere din cauza autonomiei. Cred ca Spring si Ioniq ar face casa buna in oras si la 100-200km departare.

  2. Catalin Novgorodschi spune:

    Buna dimineata, Viorel O. Nu stiu daca ai citit atent insa este Ioniq de 38,4 kWh nu cel de 28 kWh. Ca si comparatie, este o masina care face lejer 270-280 de km vara cu aerul conditionat pe 22 de grade si 4 persoane in masina. Sunt masini care au baterii de 90 de kWh dar au consum de 25 kWh/100 de km deci faci aproximativ 300-350 de km. Ioniq-ul are consum de 12 kWh/100 de km daca stii sa te temperezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.