Călătorie în Croația ’22 (I)

Zilele trecute Dan scria un intro legat de călătoriile electrice făcute de Kona si VW ID.4 în Croația. Eu și Laurențiu (CJ) am mers pe rute diferite, dar și planuri diferite când vine vorba de energie. Articolul este Croația văzută de la volanul VW ID.4 și Hyundai Kona.

Anul trecut, tot pe finele lui august, am făcut pentru prima dată drumul Jucu – Zaton cu o mașină electrică. Impresiile de atunci le puteți revedea în articolul Excursie cu Kona în Croația. Făcusem în trecut acest drum de mai multe ori cu 2 mașini, un Golf Plus 1.6 benzină și un Polo 1.6 motorină. Pot să compar cele 3 experiențe diferite din mai multe puncte de vedere.

Croația: apus Zaton

Primul articol îl voi dedica drumului de la nord la sud.

Croația ’22 – ziua #1, de la est la vest

Am pornit din Jucu luni dimineață la 08:37 cu bateria încărcată 99%. Aveam un traseu făcut în ABRP care arăta cam așa:

Croația: traseu ABRP

Destinația setată era punctul intermediar de la Varaždinske Toplice, unde urma să ne odihnim peste noapte. Aveam setat check-in pentru intervalul 21-22 si 799 km de parcurs.

Croația: la plecare

Checkpoint #1

Trecerea graniței cu Ungaria am făcut-o pe la Borș II. A fost civilizat, fără aglomerație și fără verificări suplimentare de portbagaj sau cutie. A fost o surpriză pentru noi.

La 193 km de punctul de pornire aveam un consum de 12.2 kWh/100km. Asa se face că estimarea ABRP pentru primul checkpoint era greșită. Estimarea ne spunea ca vom ajunge cu 10%, doar că noi am ajuns la MOL Görbeháza cu 32%, chiar dacă am avut și o porțiune de autostradă (Borș II/A4 via M35 – Görbeháza/M3).

Datele primului segment și ale încărcării:

  • Distanță: 298.5 km
  • Consum: 15.3 kWh/100km
  • Energie încărcată: 34.74 kWh
  • Cost energie: 65 RON (1.87 RON/kWh)
  • Timp petrecut la stație: 00:46:56

Am folosit aplicația MOL Plugee pentru activarea stației. Această stație a funcționat cum mă așteptam, a livrat energia aproape de puterea sa maximă. În review-ul de la finalul încărcării le-am recomandat un mic upgrade, măcar next step. În timpul încărcării ne-am văzut de necesități și puțină relaxare pentru copii la locul de joacă.

Checkpoint #2

Următorul checkpoint era setat inițial în zona sudică a Budapestei, în zona Vecsés. Am observat că avem energie suficientă să ajungem mai aproape de M7, așa că am căutat o stație Mobiliti în zona vestică a Budapestei (Törökbálint). Am ajuns la stația Mobiliti cu 15% SoC. Stația s-a ocupat chiar când am ajuns, așa că ne-am setat o altă destinație la 5.4 km depărtare, MOL M0 Törökbálint. Acolo am ajuns cu 14% SoC, ne-am mufat și am luat o gustare plus puțină mișcare pe spațiul verde.

Datele segmentului:

  • Distanță: 225.9 km
  • Consum: 19.2 kWh/100km
  • Energie încărcată: 46.35 kWh
  • Cost energie: 86.86 RON (1.87 RON/kWh)
  • Timp petrecut la stație: 01:03:34

Am ratat la acest checkpoint o primă experiență cu stațiile Mobiliti și activarea cu cardul RFID, fără telefon si aplicații. Vor apărea alte ocazii, cu siguranță. Nu există emoții legate de încărcare în zona Budapesta. Cam așa arată harta cu stațiile Mobiliti și cele de roaming:

Stația MOL a livrat energia la puterea sa maximă. Am observat în timpul plimbării prin zonă că poziția mașinii deranja sau crea puțină confuzie pentru mașinile care alimentau la pompa de combustibili fosili din față. Pentru Kona, care are portul de încărcare în față era imposibil să mă poziționez perfect pe zona destinată EV. Probabil de aici si confuzia lor. Rămânea un spațiu larg între Kona și mașina de la pompă. Am lăsat în aplicație un mic review legat de acest aspect, precum și de un surplus de putere 🙂

Drumul pe autostrăzile vecinilor unguri poate fi monoton și obositor. Totuși, lipsa fundalului sonor al unui motor termic, confortul oferit de funcțiile mașinii și poziția la volan, au făcut să nu resimțim oboseala la aproape 8h de la plecare. Mai aveam un checkpoint scurt până la destinație.

Checkpoint #3

După ce am părăsit zona Budapesta/M0 a început ploaia cu temperaturi în scădere de la 23 de grade la 16 grade. Aceste condiții au avut impact si asupra consumului. Am ajuns la MOL Zalakomár, datele pentru acest segment fiind:

  • Distanță: 185 km
  • Consum: 20.9 kWh/100km
  • Energie încărcată: 15.72 kWh
  • Cost energie: 29.32 RON (1.87 RON/kWh)
  • Timp petrecut la stație: 00:21:11

O oprire scurtă, nici nu am apucat să respirăm si mașina și-a luat energia necesară de la stație. Planul a fost să încărcăm strictul necesar pentru a ajunge la destinația intermediară și o rezervă pentru dimineață pe segmentul până la următorul checkpoint.

Am ajuns la cazare la 21:18 cu 19% SoC, suficient pentru cei aproximativ 30 km pe care-i aveam până la următorul checkpoint. Pe drumul de la MOL Zalakomár la cazare am oprit în Nagykanizsa pentru cină.

Trecerea graniței cu Croația pe la Goričan/HR a fost, la fel ca la trecerea RO-HU, civilizat și rapid. Chiar daca croații sunt foarte meticuloși la graniță în această perioadă, e de apreciat că cei cu probleme sunt trași într-o parte pentru lămuriri suplimentare. Am observat că li se explică care e problema și sunt întorși în Ungaria. Așa se trage tare pentru Schengen!

Am adăugat 66.8 km făcuți cu un consum de 19.7 kWh/100km.

Nu pot trece cu vederea câteva aspecte legate de Nagykanizsa/HU și Varaždinske Toplice/HR, observate în trecere. Curățenia și spațiile verzi par prioritate 0 (zero) pentru administrațiile acestor orașe. Mai mult, după o jumătate de zi de condus pe ploaie nu am văzut urme pe mașină.

Croația ’22 – ziua #2, de la nord la sud

Ziua a 2-a însemna un traseu mai scurt. 368 km de la Varaždinske Toplice la Zaton în zona Zadar. ABRP a propus traseul alăturat.

După o noapte de odihnă la Apartments Dajčić, 31 de minute și 24.4 km, ajungem la primul checkpoint din Croația fix la ora 08:00.

Checkpoint #4

INA Ljubešćica este printre primele locații unde opresc turiștii care intră in Croația pe la punctul de frontieră Goričan. O parcare mare, care e mai tot timpul plină. Un furnicar care produce multă energie pozitivă, chiar și când vremea nu e pentru plajă. Până la plajă mai sunt ceva kilometrii de parcurs și niște munți de trecut, așa că purcedem cu optimism la o nouă încărcare cu energie a mașinii și a celor 4 ocupanți. Datele segmentului MOL Zalakomár – INA Ljubešćica:

  • Distanță: 91.2 km
  • Consum: 19.6 kWh/100km
  • Energie încărcată: 43.9 kWh
  • Cost energie: 98.85 RON (2.25 RON/kWh)
  • Timp petrecut la stație: 00:59:18

Am folosit de această data aplicația ELEN: a celor de la HEP. Stația a livrat corect, precum cele de la MOL, până la limita superioară de 50kW. Poziționarea, locurile libere chiar dacă parcarea e aglomerată și ușurința în operare arată un plus de civilizație.

În urmă cu un an, energia livrată de aceste stații nu era taxată. Pe parcursul ultimului an s-au introdus taxe treptat, inițial doar la stațiile adiacente autostrăzilor. Ulterior la toate stațiile. Sunt prețuri pe intervale orare, detalii aici. Sunt și alți operatori în Croația, cum ar fi Hrvatski Telekom. Din păcate nu am avut ocazia sa testez serviciile lor.

Vremea a continuat cu frig si ploaie pe parcursul din Croația. Mai mult, nici vântul nu bate din spate când ai nevoie de el. În Croația autostrăzile sunt șerpuite printre dealuri și munți, iar în destule cazuri nu s-au sfiit să le treacă cu tunel. Peisajele sunt extraordinare. O mică galerie de pe drum:

Checkpoint #5

Ultimul checkpoint a fost unul unde am încărcat scurt, ajungând cu SoC de 46%. INA Vukova Gorica este o locație în munte unde nu a existat posibilitatea construirii de două spații de servicii. Intrarea spre spațiul de servicii pentru direcția sud se face pe un drum care supra-traversează autostrada. Mai jos datele ultimului segment:

  • Distanță: 129.1 km
  • Consum: 18.9 kWh/100km
  • Energie încărcată: 22.6 kWh
  • Cost energie: 50:82 RON (2.25 RON/kWh)
  • Timp petrecut la stație: 00:28:39

Fiind locație unică beneficiază de prezența a mai multe puncte de încărcare. Stația utilizată de mine a livrat fără probleme, timp în care noi am făcut o pauză de un snack, pregătindu-ne pentru ultimul segment. Am plecat cu energie suficientă să ajungem la destinație.

Cu cât ne apropiam de Adriatică norii se dispersau, soarele își făcea loc printre ei. Trecerea dincolo de munți prin tunelul Sveti Rok a însemnat trecerea de la o vreme la alta. Senin și …

Adriaticaaaaa magică! Am ajuns în Zaton după un segment mai cald și cu o porțiune de drumuri naționale care a adus o scădere a consumului. SoC 22%, iar datele segmentului sunt următoarele:

  • Distanță: 225.8 km
  • Consum: 16 kWh/100km

Va urma drumul de întoarcere si concluziile celor aproape 2300 km parcurși în această a doua călătorie electrică în Croația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.