Există speranță!

Fiecare interacțiune a mea cu acești copii e o lecție de viața…

Pentru acești tineri geniali, implicarea în construirea, programarea si promovarea roboților nu este pentru câștigarea unui trofeu, ci despre aventura în sine, despre spiritul de echipă; împreună trăiesc momente de panică, haos, râsete, lacrimi, dar în final râd de greșelile lor și sărbătoresc chiar și victoriile mici. Roboți care refuză să asculte comenzi, ciocnirile haotice sau recorduri la autonomie, toate ascund echipe de mici genii gata să se ajute reciproc în cele mai improbabile situații.

Și chiar dacă în final nu sunt pe podium, un trofeu tot se va așeza pe rafturile clubului DecebalTech, special award „nație prin educație”. Participarea la competiție este victoria în sine, amintirile și prieteniile legate vor rămâne pentru totdeauna, iar pentru părinți ei sunt campionii inimilor noastre! Felicitări!

SURSA

M-au emoționat aceste rânduri scrise de mama unuia dintre elevii echipei de robotică pe care i-am întâlnit mai întâi online și urma să-i cunosc la Deva în 27 aprilie. Ca părinte și bunic, aceste rânduri m-au făcut extrem de curios să-i cunosc pe tinerii din echipa de robotică a Colegiului Național Decebal.

Din scurta interacțiune de la mare distanță, în cadrul unei prezentări despre ingineria auto globală dintr-o serie de conferințe STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) organizate de tinerii elevi din Deva, știam că vor avea multe întrebări, că sunt mânați de o curiozitate tehnică constructivă, care stimulează interlocutorul să caute cele mai potrivite răspunsuri din bagajul de cunoștințe acumulate în domeniul de specialitate.

Am venit la Deva cu temele făcute despre tehnologia NIO battery swap, care credeam că va fi subiectul central al evenimentului, fiind o aplicație a roboticii pusă în slujba utilizatorului. Dar, ca de multe alte ori ”viața bate filmul” sau în acest caz concret, interacțiunea cu elevii de la Deva a depășit orice așteptare a celor prezenți la eveniment, atât a colegilor mei din echipa proiectului Electromobilitate, cât și a invitaților de la Casa Auto Timișoara.

Cu toții am plecat din Deva mai bogați sufletește decât am venit, mai curioși de robotică decât am fost vreodată, cu excepția celor ce lucrează în domeniu, mai convinși că echipa face puterea și că suma talentelor individuale, coordonate de un dirijor priceput, poate duce la realizări nebănuite.

Experiența de la Deva, venea în aceeași săptămână cu cea de la Reșița, unde studenții de la UBB ne-au însoțit pe serpentinele din Munții Banatului și cea de la Sibiu, cu colegii interesați de tehnologia NIO battery swap și m-a determinat să scriu în mesajul distribuit săptămânal echipei proiectului Electromobilitate:

Maratonul din ultima săptămână, Reșița-Caransebeș-Sibiu-Deva, s-a încheiat cu un zâmbet larg de satisfacție, după întâlnirea cu tinerii din echipa de robotică a Colegiului Decebal din Deva pe fața lui Cosmin, Cristi, Marcel, Dan și al meu.

Am cunoscut o echipă mânată de pasiune, asemănătoare cu a noastră, de la care am primit probabil cele mai interesante întrebări tehnice. 

Pricepuți în tot ce înseamnă tehnologie modernă, elevii de la Decebal ne-au învățat la fel de multe despre roboți, pe cât sperăm că au învățat și ei de la noi despre ”electrice”.

Dacă ar fi să comprim în două cuvinte experiența de la Deva, atunci scriu cu convingere: EXISTĂ SPERANȚĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.