XC40, IONIQ5 și Model Y – Grupa Mare la Reșița și Caransebeș

Cronica săptămânii este dedicată aniversării de la Reșita și Caransebeș, care a marcat cinci ani de la primul eveniment din seria ElectRoMania.

Cu 27 de masini electrice prezente, reprezentând gama celor mai bine înmatriculate modele din România, în frunte cu Spring, Model 3 și Model Y, parcul electric aliniat în fata Primăriei Reșița a fost reprezentativ pentur progresul tehnologic din ultimii cinci ani.

La prima ediție am avut la dispoziție un Model 3 LR rwd fabricat în 2018, alături de Ionică (Hyundai Ioniq MY2018) și două invitate puse la dispoziție de firma timisoareană Citi Limo, un BMW i3 și un Renault Zoe.

Cât de mare este saltul în domeniul vitezei de ”re-alimentare” în acești cinci ani este cel mai bine reprezentat de imaginea alăturată:

  • IONIQ 5, bazat pe platforma Hyundai-Kia-Genesis E-GMP a ridicat stachetă cu noua tehnologie de 800 V și funcția V2L – vehicle to load;
  • NIO eT5 oferă în paralel cu încărcarea clasică (nu prea rapidă) și tehnologia battery swap (înlocuirea rapidă a acumulatorului), cu ajutorul careia electromobiliștii pot continua o călătorie lungă după cinci minute, cât durează procesul de înlocuire a acumulatorului.

Cristi – Model Y Performance, Brașov

Datele pentru săptămâna 15 – 21 aprilie sunt următoarele:

  • distanță parcursă: 2.379km
  • consum mediu: 18 kWh/100 km
  • încărcări acasă: 95 kWh, 75 lei
  • încărcări DC: 209 kWh, cost 493 lei
  • încărcări Supercharger: 195 kWh, cost 0
  • cost mediu per 100km: 23,9 lei

Marea parte a distanței a reprezentat drumul dus-întors până în Polonia, dar și un mic ocol pentru a ajunge la Caransebeș în weekend și returul spre casă pe la Drobeta.

Pentru a reduce timpul de deplasare am adoptat o strategie cu opriri mai scurte, cu 2 excepții când am luat masa. În rest celelalte încărcări au fost de cel mult 20 de minute.

Ovidiu – Model YP, București

Saptamana trecuta MYP a parcurs 390 km cu 80 kWh consumati si o medie de 20,5 kWh/100km.

Drumuri doar prin oras cu zero costuri de incarcare, acestea fiind efectuate gratuit la birou.

Dan – Volvo XC40, București

Săptămâna 15-21 Aprilie am avut parte de un drum prin Cheile Dâmbovicioarei, pe lângă cele urbane uzuale. Surprinzător a fost drumul de întoarcere, unde consumul mediu înregistrat, pe o distanță de 165 km pe drumuri naționale, a fost de numai 12.9 kWh/100 km.

Pe parcursul drumului dus-întors am făcut o singură încărcare până la 80% cu o durată de aproximativ 23 minute. Asta înseamnă un cost de 11.83 RON/100 km relativ la întreaga săptămână, cu un consum mediu de 16.7 kWh/100 km în 570 km.

Dată Start15-Apr-2024
Dată Sfârșit21-Apr-2024
Temp Min Condus [C]4.00
Temp Max Condus [C]30.00
SOC Start [%]60.00
SOC Sfârșit [%]46.00
Distanța Parcursă [km]570.50
Consum Mediu [kWh/100km]16.70
Viteza Medie [km/h]42.00
Nr Încărcări AC5
Încărcări AC [kWh]75.96
Nr Încărcări DC1
Încărcări DC [kWh]22.88
Total Încărcări [kWh]98.84
Cost Total Încărcări [RON]67.27

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În perioada 15 – 21 Aprilie IONIQ 5 RWD a parcurs 749 km cu un consum de 18.7 kWh/100 km. Această distanță include drumul de întoarcere de la Budapesta la Timișoara, câteva drumuri scurte de oraș și bineînțeles participarea la aniversarea primilor cinci ani de la debutul seriei de evenimente ElectRoMania cu întâlnirile de la Reșița și Caransebeș.

Despre datele statistice și de consum nu mai am mare lucru de spus. Consumul crește sau scade în funcție de viteza de deplasare și temperaturile exterioare, dar costurile rămân oarecum constante și de cele mai multe ori se încadrează sub pragul de 30 RON/100 km.

Despre evenimentul din județul Caraș aș vrea sa spun câteva cuvinte. În primul rând m-am bucurat să mă întâlnesc cu toți colegii și apreciez efortul celor care au venit de mai aproape sau de mai departe la încă un eveniment dedicat promovării mobilității electrice. Dacă nu mă înșeală memoria, a fost evenimentul cu cel mai mare număr de mașini participante de până acum. 

M-am bucurat să ne întâlnim din nou cu prietenii de la primăria Reșița, care știm deja că sprijină transportul ecologic și inițiativele noastre de a promova această formă de transport. Și mi s-a mai confirmat încă o dată (dacă mai era nevoie) că o administrație mică este mult mai deschisă la astfel de evenimente decât cele din orașele mari cu care comunicarea este deseori prea complicată. 

Mă bucur că am avut ocazia să dialogăm și cu cei 20 de studenți prezenți la evenimentul nostru și să observ că au participat din interes și nu din obligație față de profesorii lor. Din partea lor am observat deschidere față de subiectul mașinilor electrice și chiar mai multe cunoștințe decât m-aș fi așteptat.

M-am bucurat să văd și ofensiva chineză pe piața EV prezentă prin NIO la evenimentul nostru și am observat o mașină cu mult potențial, calitate bună și tehnologie pe măsura așteptărilor. Sigur că va mai trece o bucată bună de timp până când vom avea swap stations în România (sau în partea asta a Europei), însă dacă ne gândim bine nici hub-uri de încărcare rapidă nu credeam acum 5 ani, la prima editie ElectRoMania, că vom avea și totuși exemplele sunt multiple deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.