XC40, IONIQ 5 și Model Y – Grupa Mare și previziunile IEA despre evoluția pieței

Sursa: businesscar.co.uk

Previziunile arată că până în 2030, aproape 1 din 3 mașini de pe șoselele din China va fi electrică, iar în Statele Unite și Uniunea Europeană, aproape 1 din 5 va fi electrică. Mai mult de una din cinci mașini vândute în întreaga lume anul acesta este așteptată să fie electrică, iar cererea în creștere proiectată în următorul deceniu va remodela industria auto globală și va reduce semnificativ consumul de petrol pentru transportul rutier, conform noii ediții a Raportului anual privind vehiculele electrice al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Conform celui mai recent raport, vânzările globale de mașini electrice sunt așteptate să rămână robuste în 2024, ajungând la aproximativ 17 milioane până la sfârșitul anului.

În primul trimestru, vânzările au CRESCUT cu aproximativ 25% față de aceeași perioadă din 2023 – similar cu rata de creștere observată în aceeași perioadă acum un an, dar pornind de la o bază mai mare. Numărul mașinilor electrice vândute la nivel global în primele trei luni ale acestui an este aproximativ echivalent cu numărul vândut în întregul an 2020.

În 2024, se proiectează că vânzările de mașini electrice în China vor sări la aproximativ 10 milioane, reprezentând aproximativ 45% din toate vânzările de mașini pe plan local.

În Statele Unite, aproximativ una din nouă mașini vândute este proiectată să fie electrică – în timp ce în Europa, în ciuda unei perspective generale slabe pentru vânzările de autoturisme și a eliminării subvențiilor în unele țări, prognoza pentru mașinile electrice este aproximativ una din patru mașini vândute.

Continuarea cresterii inmatricularilor pentru mașini electrice este clară în datele noastre, deși este mai puternică în unele piețe decât în altele. În loc să se diminueze, revoluția globală a mașinilor electrice pare să se pregătească pentru o nouă fază de creștere.

Valul de investiții în fabricarea bateriilor sugerează că lanțul de aprovizionare pentru vehicule electrice avansează, pentru a satisface planurile ambițioase de extindere ale producătorilor de automobile. Ca urmare, cota de mașini electrice pe șosele este așteptată să continue să crească rapid. Bazându-ne doar pe politicile actuale, aproape una din trei mașini de pe șoselele din China până în 2030 este posibil să fie electrică, iar aproape una din cinci în Statele Unite și Uniunea Europeană. Această schimbare va avea repercusiuni majore atât pentru industria auto, cât și pentru sectorul energetic.

Fatih Birol, director executiv IEA

Sursa: iea.org

RAPORTUL SĂPTĂMÂNII 7 -14 APRILIE

Cristi – Model Y Performance, Brașov

Datele pentru săptămâna 7 – 14 aprilie sunt următoarele:

  • distanță parcursă: 1.012 km
  • consum mediu: 15,1 kWh/100 km
  • încărcări acasă: 113 kWh, 90 lei
  • încărcări DC: 70 kWh, cost 176 lei
  • încărcări Supercharger: 0
  • cost mediu per 100km: 26 lei

Dan – Volvo XC40, București

Săptămâna 8-14 aprilie am parcurs 366.4 km în urban cu un consum de 16.2 kWh/100 km. Deși am folosit AC-ul în marea majoritate a zilelor, traficul a fost oarecum mai puțin aglomerat. Astfel, consumul s-a menținut la nivelul săptămânii precedente (ba chiar ușor mai mic), iar încărcările au fost complet de la soare între limitele SOC-ului de 40% – 60%.

Dată Start08-Apr-2024
Dată Sfârșit14-Apr-2024
Temp Min Condus [C]16.00
Temp Max Condus [C]29.00
SOC Start [%]60.00
SOC Sfârșit [%]60.00
Distanța Parcursă [km]366.40
Consum Mediu [kWh/100km]16.20
Viteza Medie [km/h]29.00
Nr Încărcări AC6
Încărcări AC [kWh]73.78
Nr Încărcări DC0
Încărcări DC [kWh]0.00
Total Încărcări [kWh]73.78
Cost Total Încărcări [RON]0.00

Ovidiu – Model Y Performance – București

Săptămâna trecută MYP a parcurs 587 km cu 111 kWh consumați și o medie de 18,8 kWh/100km. Viteza medie a fost de 23 km/h, iar temperatura medie a fost de 22 grade Celsius. Majoritatea încărcărilor au fost efectuate la birou gratuit, dar am avut și o încărcare la o stație rapidă cu tarif de 1,5 RON/kWh. O noutate aici a fost posibilitatea de a plăti cu cardul, fără a avea nevoie de alte aplicații conexe; pur și simplu am introdus cardul, am selectat suma dorită și în final portul de încărcare dorit. De asemenea, și prețul a fost bun, încărcând mașina de la 3% la 89% cu doar 100 RON.

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În perioada 8-14 Aprilie IONIQ 5 RWD a parcurs 336 km cu un consum de 19.9 kWh/100km. Din această distanță aproximativ 280 km au fost parcurși pe drumul Timișoara – Aeroport Budapesta unde mașina a și staționat timp de 8 zile. În acest interval am pierdut doar 1 % din acumulator. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.