Experiențele unui proprietar de ID.4 la volanul noului IONIQ 5

Introducere

Raidul montan Trans Carpatica are pe lângă rolul de a vizita zone pitorești din țară și pe cel de a împrăștia superstițiile legate de utilizarea electricelor doar în oraș (altfel cum am fi parcurs aproape 2000 km în cinci zile?) și pe cel de a oferi participanților și invitaților posibilitatea de a călători cu alte modele decât cele pe care le dețin.

Din acest schimb de experiență ce contribuie la extinderea înțelegerii actualului univers electromobilistic, Laurențiu s-a inspirat pe traseul Suceava – Sighetul Marmației pentru materialul alăturat.

Laurențiu despre IONIQ 5

Săptămâna 1 la 7 noiembrie a fost una normală, cu drumuri zilnice la serviciu, monotonia deplasărilor fiind ruptă de excursia de la sfârșitul săptămânii la Suceava, pentru întâlnirea cu participanții la Trans Carpatica. Drumul spre estul țării a fost unul lipsit de probleme, cele două mașini, a mea (VW ID.4) și Kona facelift aparținând cumnaților, comportându-se exemplar. Consumurile au fost mari la ID, până la Prundul Bârgaului afișa  18.8 kWh/100 km, Kona având consum mult mai mic, de doar 13.6 kWh/100 km.

Până la Suceava consumul a scăzut spre 18.1 kWh/100 km, încărcarea acolo fiind făcută la sediul primăriei, la o statie type 2 gratuită, până la 90 %, Kona având consumul de 14,2 kWh/100 km.

A doua  zi dimineața, am încărcat până la 100 %, mașina nemaivăzând asta de când am primit-o de la dealer. Drumul spre Baia Mare a fost făcut în coloana, până la Câmpulung Moldovenesc eu am condus ID-ul, iar de acolo până la Sighetul Marmației l-a condus Dan, care a reușit astfel să micșoreze consumul mergând mai încet decât era mașina obișnuită (Nota – Dan respectă aproximativ limitele legale, chiar și în localități :-).

Pasul Prislop 1416 m altitudine

După pauza de masă de la Petrova pentru noi și pentru mașină, care a mâncat și ea aproximativ 15 kWh de la o stație Type 2 gratuită, ne-am întors acasă, totalizând 406 km cu consum mediu de 17,7 kWh/100 km, temperaturile fiind între 2,5 grade sâmbătă și 12 grade duminică.


Totalul săptămânii la ID.4 a devenit astfel 807 km cu consum de 17,8 kWh/100 km, iar la Kona, care ne-a însoțit, a fost de 13,8 kWh/100 km și 772 km parcurși în mare parte împreună în weekend.

Am stat să fac calcule ce s-a schimbat față de ultimele drumuri către Bistrița și de ce consumul Ioniq  5 este mai mic, și cred că lipsa pompei de căldură este principalul factor.

Așa că am verificat teste făcute în paralel între ID3 cu și fără pompă de căldură, iar diferența de consum a fost de aproximativ 1 kWh, iar pompa de căldură VW se știe că nu este cea mai eficientă. Deci dacă aș fi avut pompă aș fi consumat cu 6 kWh mai puțin, care ar fi dus  consumul mediu la 16 KWh/100 km, la  egalitate cu Ioniq.

Impresii despre IONIQ 5

Având în vedere că am avut posibilitatea să conduc și Ioniq 5, o să prezint impresiile, care pot să fie și subiective, dar este clar că, comparația o să fie făcută în raport cu mașina noastră. Spațiul interior mi se pare mai mic ca la ID.4 pe lățimea mașinii, în spate, dar mai mare în față, portbagajul mai mic ca înălțime dar mai lung un pic, capacitatea totală fiind mai mică ca la ID.4 (dacă nu adăugăm frunk-ul Ioniq-ului, care din pacate lipseste la platforma MEB a grupului VW).

Fiind o mașină mare și aproape la fel de grea are cam aceeași ținută de drum, parcă un pic mai tare la Ioniq, dar acest lucru poate să fie și din cauza scaunelor mai tari. Este o mașină bine închegată, iar acest lucru se simțea mai ales la trecerile de nivel cu calea ferată.

Regenerarea pe nivelul 3 este identică ca și putere ca cea resimțită în modul B la VW. Accelerația în modul confort cam la fel cu cea de la ID.

În acest moment am luat o pauză și am întrebat și soția ce i-a plăcut și ce nu la Ioniq, iar concluziile au fost: prea masculină, cu unghiurile drepte de la caroserie și scaunele cam tari (de culoare nu a spus nimicEmoji).

Iar la pozitive nu a fost nimic care să fie wow și să merite a fi menționat, mai ales că este învățată cu VW-ul.

Acum ce nu mi-a plăcut mie, deși unele probleme s-ar putea să fie doar din cauză că nu am avut informațiile complete și este posibil să existe alte setări pe care nu le-am găsit:

  • Lane assist este foarte intruziv, am pățit de două ori să mă apropii de banda din mijlocul șoselei, mașina să corecteze, dar să tragă prea tare de volan, așa încât a ajuns la margine și a intervenit din nou să o pună pe traiectorie.
  • Am căutat să il dezactivez, dar am dat de o altă problemă: meniul stufos, cu multe directoare, iar înălțimea mică a ecranelor face ca să nu încapă conținutul pe tot ecranul, fiind astfel obligat să faci scroll ca să ajungi la capătul paginii, lucru nu prea indicat în timpul condusului. Nici VW nu este prea breaz la acest capitol, dar aici am măcar un buton care să mă ducă la pagina cu asistența, direct.
  • Aș fi preferat un ecran mai mare, care să arate majoritatea informațiilor într-o singură pagină.
  • Calitatea sonorizării mi s-a părut mediocră, iar recepția programelor foarte slabă. Pe traseul pe care am condus mașina nu am găsit decât Radio Romania actualități și un post religios local, dar nu știu dacă este o problemă de recepție în zonă sau așa slab era semnalul la Ioniq.
  • Navigația area aceeași problemă ca la majoritatea mașinilor electrice mai noi. De ce măi programatorilor v-ați gândit voi să puneți ca POI pe hartă stațiile de carburanți?
  • Atunci când am făcut zoom out pe hartă sau când căutam o localitate în zonă, nu am știut cum să revin înapoi la poziția în care se afla mașina, nu am găsit nici un butonel pe care să îl apăs și să aducă cursorul înapoi, deci contraintuitivă navigarea prin hărți.
  • Butoanele fizice de climatizare aduceau și ele meniuri încurcate.
  • Acum cea mai mare problemă, am căutat 5 minute poziția la maneta de ștergătoare care să pornească ștergătorul de pe spate, pentru că geamul devenise opac, iar până la urmă mi-am adus aminte că parcă s-au mai plâns și alții că nu există fizic pe mașină. Nu am vrut să cred acest lucru, așa că l-am sunat pe Cristi (responsabil, folosind handsfree-ul de la telefon), cumnatul care conducea în spatele nostru, să verifice vizual dacă este montat pe mașină sau nu.
  • Oameni buni care testați mașinile, ați făcut acest lucru ca și la consum, pe role în atmosferă controlată? Am căutat motivul din spatele lipsei ștergătorului și am citit declarații pline de emfază a responsabililor Hyundai care au spus, că au vrut să eficientizeze aerodinamica și implicit consumul. Ca să parafrazez o reclamă la o companie de telefoane, care era pe primul loc în vânzările mondiale în acel moment, vom lansa funcții de care nici nu știați că aveți nevoie. Cam așa și Hyundai, ne prezintă minusuri de parcă ar fi descoperirea fisiunii. Consum mai mic din lipsa ștergătorului? Dar când trebuie să oprești mașina să ștergi geamul și apoi pornești din nou, oare nu faci consum mai mare?
  • Și atunci mi-am dat seamă că totul are o logică în universul Hyundai, de asta au pus în navigație la POI stațiile de carburanți, ca să știi unde poți spăla geamul. Vă mulțumesc Hyundai, pentru că faceți totul mai ușor pentru șoferi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.