IONIQ 5 – informații de consum pe traseul primei ediții Trans Carpatica

Noul IONIQ 5 inaugurează seria de modele asamblate pe platforma electrică dedicată a grupului Hyundai – Kia, denumită E-GMP (electric global modular platform) și a sub-brandului 100% electric IONIQ.

Tudor a luat în primire un exemplar cu tracțiune spate, în urmă cu zece zile, prin partenerii noștri de la reprezentanța Hyundai Timisoara, după care am dat o fugă la Sibiu pentru instalarea anvelopelor de iarnă și am efectuat câteva drumuri pe autostradă și DN-uri, pentru colectarea primelor date de consum real în această frumoasă toamnă târzie.

Proba de foc pentru IONIQ 5 este în curs de derulare, în cadrul primei ediții a călătoriei montane Trans Carpatica, care a trecut ieri de jumătatea traseului planificat să depășească 2000 km parcurși în cinci zile, care includ cel puțin o trecere a Carpaților în fiecare zi.

După primele trei zile, am învățat multe despre noul vlăstar al familiei electrice Hyundai și toți cei ce au călătorit până în prezent cu IONIQ 5 au apreciat spațiul interior și confortul, comparativ cu celelalte modele participante: Peugeot 208 (Tudor), Hyundai Kona (Paul și Andrei), Tesla Model 3 (Marius). Aseară la Suceava, s-a alaturat caravanei noastre electrice un invitat, ce participă pentru prima oară la un eveniment organizat în cadrul proiectului Electromobilitate, Cristi (Kona-CJ) și colegul nostru Laurențiu cunoscut mai de mult comunității prin informațiile extrem de utile transmise despre ID.4.

Parcurgerea etapei Suceava – Baia Mare, peste pasul Prislop, în paralel de IONIQ 5 și ID.4 ne oferă posibilitatea să cunoaștem eficiența celor două modele apropiate ca dimensiuni, în condiții reale de drum. Până la încheierea acestei frumoase călătorii peste munții Maramureșului, să aruncăm o privire retrospectivă la ce am înregistrat până acum.

Timișoara – Reșița: vânt puternic, două persoane, temperatură exterioară 12-14o C, interioară 21o C
Reșița – Brebu Nou

Această etapă a fost prima ocazie pentru invitatul nostru Teo, să conducă noul Ioniq pe serpentinele spre cabana EnduRoMania din Brebu Nou, unde au început în urmă cu trei ani evenimentele de educație prin test drive organizate în cadrul proiectului Electromobilitate.

începând de la Băile Herculane călăuza noastră turistică a fost Paul (Kona), ceea ce ne-a oferit posibilitatea unei prime comparații de consum paralel Kona – IONIQ 5 pe traseul Herculane – Baia de Aramă – Târgu Jiu.

Târgu Jiu – Rânca – Râmnicu Vâlcea – Pitești – Rucăr – Bran – Poiana Brașov – Brașov

A doua zi a început cu o urcare la Rânca, urmată de o pauză de prânz și încărcare la Râmnicu Vâlcea, rezultatele pentru electroleul mic și IONIQ 5 fiind cele de mai jos.

De la Câmpulung ni s-a alaturat Marius și al doilea invitat la Trans Carpatica, fiul său Ionuț. Chiar dacă Marius a venit cu Tesla Model 3 de la Câmpina, la final de etapă în Brașov, era clar că vom avea un nou etalon de eficiență pentru următoarele zile.

Brașov – Lacul Sfânta Ana – Cheile Bicazului – Suceava

De la Brașov ni s-a alaturat Andrei (Kona), care a preluat rolul de gazdă, bucătar (mic dejun), călăuză și ghid turistic, tipic omului orchestra pe care am început să-l cunoaștem mai bine după întâlnirea ElectRoMania V de la Păltiniș. După prima zi cu adevărat de toamnă, cu ceață și ploaie, rezultatele de consum mediu pe etapa Brașov – Suceava au fost puțin surprinzătoare, marele IONIQ realizând un consum mai mic decât Peugeot-ul 208, deși am mers practic bară la bară, cu o mică excepție când electro-leul mic a fost la încărcat în Gheorgheni.

Acestor valori de consum le vom adăuga pe cele realizate de Andrei cu Kona și Marius cu Model 3 pe același traseu.

O scurtă privire la ziua a patra

În cea de a patra zi vom călători cu cea mai numeroasă caravană, după ce ni s-au alăturat, venind din Cluj, Cristi (Kona) și Laurențiu (ID.4) împreună cu soțiile. Etapa Trans Carpatica este Suceava – Baia Mare, cu două traversări spectaculoase peste Pasul Prislop și Gutin, care ne vor da prilejul să verificăm direct eficiența celor două modele concurente, construite pe platformele dedicate ale grupului VW și Hyundai-Kia, comparativ cu etaloanele Model 3 și Kona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.