Mihai Roman este specialist IT la Sibiu, posesor al unui Hyundai Ioniq hibrid. Prin intermediul proiectului Electromobilitate, initiat de revista online 24auto.ro si gazduit pentru patru luni de echipa de la Porsib, Mihai a avut oportunitatea sa conduca un Ioniq electric si o Tesla Model 3.
Iata ce ne impartaseste in legatura cu experienta test drive-ului electric:
„Am fost bucuros cand am auzit ca in Sibiu exista un model Ioniq electric si mi se ofera posibilitatea de a realiza un test drive cu el. Curios din cale afara dintre diferenta intre modelul electric a Hyundai Ioniq – atat de laudat si vandut in vest – si modelul hibrid al carui sunt posesor, m-am prezentat bucuros insa si plin de emotii la test drive.
Multumiri pe aceasta cale proiectului Electromobilitate si in special gazdei de la Porsib Sibiu, pentru ca a adus modelul electric la botul calului, adica in Sibiu.
Exteriorul imi era familiar, cu mici diferente fata de hibrid. Arata ca o masina normala, cu portbagaj normal pentru o compacta, cu exceptia partii din fata unde lipseste grila radiatorului, aceasta fiind inlocuita cu un plastic lucios, si a eleronului atat de criticat de altii, care iti imparte luneta in doua. Insa pe mine nu ma deranjeaza deloc si nu m-a deranjat nici dupa primul test drive cu varianta hibrida.
La prima cunostinta cu interiorul, nu poti sa nu realizezi faptul ca nu are schimbator de viteze. Dupa experientele anterioare cu masini cu cutie de viteze cu dublu ambreiaj nu as mai conduce zi de zi o masina cu cutie manuala decat daca este absolut necesar. Insa aceasta nu are nici macar maneta, ci doar 3 butoane. Ceea ce este insa formidabil insa este ca acest Ioniq electric (cat si alte modele electrice existente pe piata) nu are viteze, pentru ca nu are nevoie sa aiba.
Apesi pedala de acceleratie si totul se desfasoara lin, de la 0 la cat duce masina. Iei piciorul de pe acceleratie, masina incetineste in functie de cum o programezi tu sa incetineasca, recuperand energia si incarcand pachetul de baterii. Apoi apesi frana si masina se opreste. Ce poate fi mai simplu de atat? Cred ca oricine ar trebui sa incerce acest lucru inainte de a-l contesta.
Am condus atat in oras cat si pe autostrada si pot spune ca nu m-a nemultumit cu nimic. Masina este totusi grea si subvireaza putin cand o conduci sportiv. Insa este o placere sa o conduci atat in oras cat si pe autostrada.
Singura limitare este data de anxietatea faptului ca reteaua de incarcare rapida, este din punctul meu de vedere nu insuficienta, ci mai degraba inexistenta in Romania si tarile vecine, nu iti permite sa incarci atunci cand ai nevoie la un drum lung.
Oricum, viitorul mobilitatii cred ca este electricitatea. Doar sursa de energie pentru motorul electric este inca nesigura. Asa ca eu zic sa incercati sa conduceti un model de masina electrica. Nu aveti nimic de pierdut, doar de castigat. Este o experienta inedita, si cred ca in acest moment doar partea financiara, reprezentand achizitia initiala, si ignoranta si lipsa de viziune in legatura cu ce schimbari rezerva poluarea atmosferei planetei pentru generatiile viitoare ne mai face sa folosim motoare cu combustie interna.
Mihai Roman, Sibiu