Fiecare al cincilea automobil nou înmatriculat în Europa a fost electric

Pentru scopul articolului Puțină istorie și o altă opinie despre revoluția electrificării transportului, cel de a demonstra că revoluția electrificării transportului rutier este în plină desfășurare, am utilizat statisticile la zi din Europa de vest publicate de EU EVs.

Odată cu rezultatele europene finale, compilate de analiștii de la EV volumes și prezentate de Jose Pontes în Cleantechnica, revenim asupra subiectului înmatriculărilor din Europa, fiindcă acestea includ și datele din zona care ne interesează cel mai mult. Fără loc de îndoială, datele pentru perioada ianuarie-aprilie 2022 certifică o realitate ce nu mai poate fi amânată, coafată și prezentată doar ca o situate temporară cauzată de criza de… completați cu ce doriți:

 • chip-uri,
 • piese de tot felul,
 • cablaje electrice,
 • sau poate lipsa de viziune a unor lideri ancorați într-o lume pe cale să apună?
Vânzarea de automobile este în cădere libera, dar electricele sunt în creștere

Așa cum am învățat în ultimii cinci ani din Norvegia, scăderea de la an la an a înmatriculărilor de automobile echipate cu motoare termice se va accelera în următoarea perioadă, pe măsură ce un număr tot mai mare de clienți se vor orienta spre variantele 100% electrice.

Statistic vorbind, aprilie 2022 a fost cea mai slabă lună de vânzări din ultimii 30 de ani în Europa, cu excepția anului 2020, în plin shut down la începutul pandemiei. Cu toate acestea, înmatriculările de modele 100% electrice au crescut cu 15% față de aceeași lună din 2021. Nici măcar hibrizii plug-in nu au fost scutiți de schimbarea preferințelor europene, această categorie înregistrând o scădere de 14% în aprilie.

Dacă ar fi să reținem doar două cifre din noianul celor prezentate în articolul din Cleantechnica atunci cele mai semnificative sunt:

 • 21% din toate automobilele noi inmatriculate în primele patru luni ale anului au fost electrice sau hibrizi plug-in;
 • 12% din achizițiile de modele noi ale europenilor sunt 100% electrice!

Acestea fiind zise, subliniem că înmatriculările din anul 2022 au depășit punctul de inflexiune pe curba adoptării tehnologiilor noi (curba S), de unde evoluția va fi exponențială.

Top 15 pe modele

Cu mențiunea că actualul clasament reflectă capacitatea de livrare pentru diferite modele în mai mare măsură decât preferințele clienților, care NU AU DE UNDE ALEGE (termenele de livrare depășesc un an), ne bucurăm să găsim noul Fiat 500 pe podium, alături de eternele învingătoare Model 3 și Y.

2 Responses

 1. Viorel O spune:

  In cativa ani va fi o piata second hand foarte buna de electrice. Atunci cred ca va creste avantul Romanilor pentru masini de incarcat la priza.

 2. Dan Boboescu spune:

  Cu siguranță, aveți dreptate!
  În prezent „avântul românilor” este frânat de incapacitatea de livrare a dealerilor și termenele de livrare mai lungi de un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.