Pentru articolul despre ultima etapă am avut nevoie de mai multe zile decât mi-am propus, dovadă că s-au adunat multe evenimente și orașe pe care le-am vizitat. Odată ce am revenit la activitățile cotidiene, au apărut multe urgențe, care au împins finalizarea bilanțului călătoriei noastre la Nordkapp cu o săptămână.
In ultimele zile ale expediției electrice de 9500 km am avut contact cu partea vestică a Europei, cu autostrăzi care nu erau limitate la 110 km/h, cu orașe cu o puternică încărcătura istorică și pline de atracții, cu mașini cu numere de România și multe altele. Vremea a fost ideală, ca și în restul vacanței, nu puteam să prindem mai bine de atât.
Experiența auto cea mai intensă din aceste etape a fost autostrada germană, cu zone fără limite de viteză, unde am păstrat o viteză constantă de 160 km/h, cu un vârf de 208 km/h. Mașina s-a comportat exemplar pe aceste segmente, din punct vedere al stabilității și manevrabilității, și spre surprinderea mea, consumul s-a păstrat în limite decente. Mi se pare fascinant că, pentru stilul de condus descris mai sus, am avut autonomie peste 300 km.
Vejle (Danemarca) – Hamburg (Germania) (15 august)
Dimineața ne-am plimbat puțin prin Vejle, admirând un complex de apartamente, numit The Waves of Vejle, care a câștigat în 2012 renumitul premiu LEAF pentru design-ul inovativ. Cu formele lor curbe și aspectul dinamic, ele nu doar îmbogățesc peisajul, ci și inspiră un sentiment de posibilitate și creativitate. Este un exemplu minunat de cum arhitectura poate deveni o parte armonioasă a mediului înconjurător.
Incarcare 1 – Ionity Aabenraa
- 62% – 76%
- Preț: 19.28 lei
- kWh adăugați: 11.12
- Timp: 9 minute
Încărcare 2 – Aral Hamburg
- 20% – 73%
- Preț: 75.91 lei
- kWh adăugați: 43.88
- Timp: 24 minute
Odată ajunși în Hamburg, ne-am împărțit timpul astfel încât să ajungem la Muzeul de Artă Contemporană, după amiaza să ne-o alocăm vizitării orașului la pas, ulterior să ne retragem înspre Elbphilharmonie Hamburg (filarmonica), ca mai apoi să ajungem la Miniatur Wonderland la ora 23.
Hamburg este un amestec vibrant de tradiție și modernitate, unde canalele șerpuiesc printre clădiri istorice și zgârie-nori de sticlă. O plimbare prin oraș te poartă de la piețele aglomerate la zonele liniștite de pe malul apei, oferind o panoramă diversă și mereu surprinzătoare.
Hamburg (Germania) – Praga (Cehia) (16 august)
Plecând devreme din Hamburg, am avut ca prim obiectiv să vedem castelul Schwerin, despre care am aflat că Walt Disney s-ar fi inspirat când a creat Disney World. Ei bine, nu e chiar așa. Castelul Schwerin este doar supranumit „Neuschwanstein of the North”, Neuschwanstein fiind de fapt castelul care a jucat rolul de model. Mie unul mi se pare ca Disney seamănă mai mult cu Schwerin decat cu Neuschwanstein. Las mai jos o comparație unde în stânga este Schwerin.
Incarcare 1 – Kaufland Parchim
- 6% – 31%
- Preț: 33.33 lei
- kWh adăugați: 19.27
- Timp: 39 minute
Din toată călătoria de peste 9500 km, doar această încărcare a fost problematică. Inițial ne-am propus să încărcăm la o stație Aral de lângă castelul Schwerin… dar surpriză! Fix atunci s-au apucat să vopsească pe jos și din acest motiv ne-au spus că stațiile sunt indisponibile timp de o zi.
Aveam opțiune să ne întoarcem la un Supercharger, sau să continuăm drumul și să încărcam în orașul Parchim la un Kaufland (asta doar ca să ne folosim tot abonamentul Be Charge, nu că nu ar fi fost alte zeci de încărcătoare). Dacă ar fi să repet acum experiența, ar fi meritat să încarc 20% la un preț de 3 lei/kWh pentru a ajunge la următorul Ionity, decât să pierd aproape 50 minute cu această oprire intermediară care a fost foarte lentă, având o putere de 30 kW, doar pentru a salva cel mai probabil 15 lei.
Încărcare 2 – Ionity Heiligengrabe
- 11% – 61%
- Preț: 72.05 lei
- kWh adăugați: 41.65
- Timp: 19 minute
Încărcare 3 – Total Energies Berlin
- 21% – 31%
- Preț: 14.29 lei
- kWh adăugați: 8.26
- Timp: 45 minute
Stația aceasta a fost adăugată de noi în aplicația Plugshare: https://www.plugshare.com/location/550194
Într-o vizită scurtă să vedem (fostul) Zid al Berlinului, am găsit acest încărcător liber, care putea fi activat din Be Charge. Am sunat și la Call Center-ul lor, au zis că parcarea e gratuită, cât timp încărcam… perfect!
Încărcare 4 – Ionity Mittenwalde
- 17% – 63%
- Preț: 67.38 lei
- kWh adăugați: 38.95
- Timp: 19 minute
Încărcare 5 – Ionity Kilpphausen
- 11% – 73%
- Preț: 89.60 lei
- kWh adăugați: 51.79
- Timp: 27 minute
Praga (Cehia) – Bratislava (Slovacia) (17 august)
Fiind a doua oară în Praga, obiectivele pentru ziua aceasta erau simple: muzeul de bere, castelul, centrul și ceasul astronomic. De la cazare până în centru, am mers la pas, mai ales că deja rezervasem parcare pentru mașină pentru 24 de ore și nu avea sens să o mișcam pentru un kilometru, doi.
Praga e un vibe total, mai ales când te pierzi pe străduțele din centrul vechi sau când te relaxezi la mostrele primite de la muzeul de bere. Castelul e pur și simplu uau, ca scos dintr-un film și oferă view-uri incredibile asupra orașului. E genul de loc unde te simți instant ca într-o aventură.
Pentru următoarele încărcări am uitat complet să fac o poză de check-in.
Încărcare 1 – Ionity Nupaky
- 20% – 65%
- Preț: 0 lei
- kWh adăugați: 43.54
- Timp: 19 minute
Uitându-mă la istoricul de încărcări, am observat că aici aplicația a avut o problemă și nu a contorizat încărcarea.
Încărcare 2 – Ionity Jihlava
- 36% – 56%
- Preț: 0 lei
- kWh adăugați: 16
- Timp: 9 minute
Verificând din nou istoricul de încărcări, am observat că și aici aplicația a avut o problemă și nu a contorizat încărcarea.
Încărcare 3 – Ionity Ladna
- 27% – 80%
- Preț: 75.25 lei
- kWh adăugați: 43.5
- Timp: 28 minute
Ajunși seara în Bratislava, am căutat un restaurant deschis dincolo de ora 22 și am dat peste Da Vinci Bistro. Meniul nu este variat, dar mâncarea este bună. Ospătarul de acolo ne-a lăsat o impresie atât de plăcută încât clar vom reveni de fiecare dată să mâncăm acolo.
Bratislava (Slovacia) – Budapesta (Ungaria) (18 august)
Bratislava pare un oraș simplu, cu puține atracții, principalul fiind castelul din deal și podurile peste Dunăre.
Încărcare 1 – Ionity Babolna
- 14% – 90%
- Preț: 110 lei
- kWh adăugați: 63.5
- Timp: 42 minute
Budapesta (Ungaria) – București (19 august)
Sunt la a cincea vizită în Budapesta, dar doar acum am realizat cât de frumoasă este această capitală. Atracții pe care le-am vizitat de această dată: House of Music, cetatea, croaziera pe Dunăre.
Încărcare 1 – Ionity Szigetszentmiklos
- 42% – 91%
- Preț: 68.71 lei
- kWh adăugați: 39.72
- Timp: 35 minute
Încărcare 2 – Lidl Arad
- 21% – 80%
- Preț: 82.17 lei
- kWh adăugați: 47.5
- Timp: 1 oră
Neinspirată încărcarea din punct de vedere al timpului, dar am vrut să consumăm ultimii kWh din abonamentul Be Charge. Ar mai fi fost varianta Supercharger Timișoara, dar am considerat că timpul pierdut cu intrarea în centrul Timișoarei ar fi fost egal cu cel pe care l-am așteptat la Lidl.
Încărcare 3 – Rompetrol Orăștie
- 22% – 40%
- Preț: 36.71 lei
- kWh adăugați: 14.8
- Timp: 7 minute
Încărcare 4 – Supercharger Sibiu
- 9% – 77%
- Preț: 109.2 lei
- kWh adăugați: 56
- Timp: 29 minute
Încărcare 5 – Elmotion Pitești
- 45% – 66%
- Preț: 16 lei
- kWh adăugați: 16
- Timp: 21 minute
Concluziile călătoriei
Ne-am întors acasă cu bine, după aproape 9.500 kilometri electrici. Costul total pentru transport a fost de 2167 lei, însemnând un cost mediu de 22.81 lei/100km. La niște calcule rapide, pentru persoane care susțin ca dieselul lor ar consuma 5 litri la suta de kilometri și o medie de 9 lei litrul, practic noi am plătit jumătate.
Dar cel mai important aspect a fost experiența de neuitat, o călătorie pe care mulți ar considera-o nebună, indiferent cu ce fel de transport. Pentru mine a simbolizat o deschidere de orizonturi, o schimbare de cultură de la o zi la alta, un preview pentru fiecare țară în parte, astfel încât să știu unde ne vom întoarce pentru mai multe zile.
Aș mai face drumuri lungi cu o mașină electrică? Oricând!
Vacanța de ski deja e în planificare pentru Italia, Dolomiti! De asemenea, la mijlocul lui Septembrie 2023 am stabilit o nouă călătorie la Europa Park, Germania, plus o oprire la adevăratul castel după care s-a inspirat Disney: Neuschwanstein!