#electrip: Croația’ 23 spre final de drum

Drumul de întoarcere din experiența Croația ’23 a fost programat cu două opriri majore. Una pentru odihnă, după segmentul cel mai lung, cea de-a doua pentru divertisment. Din nou planurile s-au schimbat, iar familia a decis o nouă prelungire a excursiei.

Primele două articole scrise pe tema acestei excursii le puteți revedea aici și aici. Pe drumul de întoarcere am stabilit o noapte de odihnă în Ungaria la Székesfehérvár.

Ziua #1

Precum avem obiceiul folosim tot timpul clima setată la 21.5-22 °C. Circulăm cu 123-125 km/h CC, ceea ce se traduce în 120 km/h pe GPS. Am stabilit acest echilibru sa-i zicem după mai mai multe încercări. Este combinația care ne mulțumește pe toți, pentru că nu există doar șoferul în mașină. Este important când circuli cu doi copii să nu generezi nemulțumiri pricinuite de stilul de condus. Vor fi suficiente alte motive de nemulțumire.

🇭🇷 (HR)

Dimineața la Rastovac a fost surprinzătoare. Ajungând noaptea nu am văzut peisajul din jurul nostru.

Gazda de la Mira 1 ne-a lăsat libertate când vine vorba de plecare. Trebuia doar să lăsăm cheia în locul stabilit.

Cu ceva timp înainte de 9 eram la mașină pregătiți de plecare. Aveam ca destinație de încărcare ELEN: Kozjak A1. Plecam cu 33% SoC. După jumătate de oră eram în fața stației.

Fiind deja la a treia experiență internațională cu un vehicul electric, obișnuința m-a făcut să nu mai fiu foarte atent la starea stației. Cablul CCS era distrus, stația oprită! Variante aveam în zonă, așa că nu am disperat. Am ales să ne întoarcem la stația de pe sensul celălalt, unde am ajuns cu 9% SoC după 13 km suplimentari.

Ne-am energizat și noi, iar după aproape 52 minute și puțin peste 39 kWh plecăm spre Ionity Zadar. Eram optimiști că ziua #1 va continua bine. Pe drum ne reamintim că doar în ziua precedentă am văzut acele eoliene, tunelul cutare sau stâncile acelea. Oare suntem tot printre Velebiți? Oare ce parcuri naționale sunt în zonă? Google ne ajută cu toate răspunsurile necesare.

Ionity este o rețea premium. Un joint venture din care fac perte BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen Group (Audi și Porche) și BlackRocks. O investiție uriașă în echipamentele cu putere de încărcare de 350 kW, precum și în costurile de închiriere și operare. Expectanțele sunt mari din ce am văzut vorbind cu ceilalți prezenți în această locație.

Probleme cu stații sau/și aplicații …

Aplicația Elli îmi zicea că sunt 2 stații libere. Când am ajuns erau toate ocupate, cu trei mașini în așteptare. În afară de un KIA Soul care încărca restul trebuia să termine repede, așa că am rămas.

În spatele nostru și SuC era full. După mine au mai venit alte trei mașini. Pe rând au plecat de la stație un IONIQ 5, un EQS, un Audi și s-au conectat dintre cei ce așteptau. Stația 2 de la care a plecat IONIQ 5 arăta out of order.

Probabil căldura și puterea de încărcare și-a spus cuvântul. Am făcut un ticket, deși nu-mi venise rândul. Intrasem deja în vorbă cu ceilalți și încercam să ne ajutăm reciproc. Au rămas doar trei stații funcționale. Ulterior Mach-E nu a reușit să pornească stația 3 cu tag RFID și s-a mutat la 1, când s-a eliberat.

Am intrat în locul lui, dar nici eu nu am reușit să pornesc sesiunea cu aplicația Elli. La 4 a intrat un coleg din Slovenia cu EV6 și a pornit instant sesiunea cu un tag Plugsurfing. S-a oferit să mă ajute, dar stația 3 avea cititorul defect. Eram gata să renunț, am zis să mai fac totuși o încercare cu aplicația Ionity. A pornit încărcarea în sfârșit!

Mach-E-ul vorbea la helpdesk și încă nu pornise sesiunea. EV6-ul albastru din Polonia a sunat și el la helpdesk pentru stația 2. S-a reușit repornirea ei, dar sesiunea se întrerupea la 5 minute. Am încărcat de la 23% la 79% și am cedat stația EV6-ului explicând celor din coadă toată povestea. Plecam de acolo cu un gust amar după exact 2 ore.

… stații libere și aplicații funționale

Ajungem la ELEN: Brinje, tot pe A1, cu 39% SoC. Aveam opțiunea să mai mergem, dar urma să facem join cu autostrada ce vine din Istria, lucru care putea să aglomereze stațiile.

Sesiunea a pornit din aplicație fără probleme. Am stat 37 minute pentru 29 kWh și am plecat spre Ionity Sop (Zagreb) cu 76%. În timpul petrecut aici copii s-au jucat, iar noi am mâncat ceva cald.

La Ionity am ajuns cu 42% Soc. Am stat 34 minute pentru 31 kWh. Următoarea oprire era primul Ionity din Ungaria.

🇭🇺 (HU)

După ce au pierdut trecerea graniței HU-HR cu o săptămână înainte, copii au dorit neapărat să le spunem exact momentul când ieșim din Croația.

Mirarea la trecerea prin granița Schengen a fost mare, 30 de minute am vorbit numai despre asta. La noi de ce nu se poate? a venit întrebarea din spate. Îmi venea în gând doar: „Pentru că suntem fraieri!”. Le-am explicat cât am putut motivele imaginate de Austria și cam cum funcționează politica. Ajunși la ultima încărcare a zilei cu 25% SoC am întâmpinat din nou probleme. Aplicațiile Elli sau Ionity nu reușeau să pornească încărcarea.

Ne-am mutat la stația Mobiliti din aceeași locație unde totul a mers perfect. Din aplicație de această dată, stația nu avea cititor RFID.

Încheiem această primă zi pe drumul de întoarcere la Székesfehérvár cu un SoC de 37% suficient pentru ca dimineață să ajungem la un charger.

După 767 km, cu întoarceri din drum și așteptat la stații, timpul a sărit bine peste cele 9 ore în care mașina a fost ON.

Oboseala ne făcea să ne punem întrebări după această zi cu mai multe situații în care am fost nevoiți să ne reorientăm și să luăm decizii.

În celelalte două călătorii identice din anii precedenți nu am încercat acest sentiment.

Rezumatul zilei în tabelul de mai jos.

Ziua #2

Ziua #2 din drumul de întoarcere începe dimineața devreme în Ungaria. Plecăm devreme și de această dată, ne doream să ajungem la timp în Nyíregyháza pentru a vizita grădina zoologică. Traseul era simplu, preponderent autostradă.

În jurul orei 10 ajungem cu 18% SoC la prima locație de încărcare.

Două stații TEA, poziționate destul de ciudat. Am ales-o pe cea cu 2xCCS 60kW, am încărcat pana la 79% în 45 de minute. Între timp ne-am aprovizionat cu cele necesare pentru drum dintr-un Tesco aflat în Arena Mall, foarte aproape de charger.

Următoarea oprire era să fie tot o stație TEA, undeva aproape de destinația noastră. Ajungem acolo cu 24% SoC și ne propunem o încărcare scurtă.

În 28 minute am încărcat 21 kWh, ajungând la 52% ca procent SoC. Suficient pentru a ajunge la destinația noastră intermediară și să ne mișcăm prin zonă. La Zoo parcăm puțin după 15 și începem explorarea.

Grădina zoologică – prima parte 🙂

Grădina Zoologică se întinde pe 30 de hectare, pot fi văzute 500 de specii și 5.000 de animale. Noi mai aveam 2 ore jumătate să acoperim cât mai mult din acest spațiu. Imaginile captate de telefon nu au surprins totul, pentru că preferăm să ne bucurăm de ce vedem, înainte de a pune la treabă telefoanele.

Oricât ne-am străduit nu am reușit să acoperim totul, mai ales nu am reușit să intrăm la Aquarium. Acest lucru ne-a făcut să decidem să mai rămânem o zi în Ungaria pentru o a doua vizită la Zoo.

Toată lumea bucuroasă, am mers la cină și o ultimă încărcare în Ungaria. O altă stație TEA, la care ajungem cu 28% SoC. Încărcăm 34 kWh în 36 minute, plecând de acolo cu un SoC de 72%.

Chiar dacă era o stație de 60 kW nu am văzut-o să livreze cu mai mult de 55 kW. Am apreciat cum era amenajat spațiul. Acoperiș care te poate ajuta în caz de ploaie sau soare puternic, iar undeva în stânga era un spațiu de odihnă închis cu 3 pereți. Am plecat la cazare cu dorința de a acumula energie pentru dimineața următoare. Tabelul de mai jos agregă distanțe, consum și încărcări.

Energia încărcată de la TEA în acest concediu a avut cel mai bun preț. Adaug faptul că am încărcat comod cu tag-ul RFID și cu mici abateri de la traseu. Vă recomand acest operator dacă circulați prin Ungaria.

Ziua #3

Din Tokaj, unde am dormit, drumul până la Grădina Zoologică e destul de scurt și fără prea mare consum. Am făcut o oprire pentru aprovizionare, iar la 10 eram din nou pe teritoriul animalelor și a păsărilor.

Grădina zoologică – tura a doua :))

De această dată prima vizită a fost la Aquarium. Imaginile spun totul. Copii au rămas fără cuvinte.

După o tură pe la maimuțe ieșim și pornim spre țară. Drumul avea să fie mai lent și necesita atenție sporită. Autostrada avea o pondere foarte mică în această etapă.

🇹🇩 (RO)

Traseul stabilit de Waze trecea prin vama Urziceni-Carei și prin Zalău.

Totul a decurs bine în vamă și pe drumul până la Zalău. Aici am oprit pentru o scurtă alimentare. Mașina avea nevoie de ceva electroni, iar noi eram lihniți de foame. Am încărcat aproape 20 kWh la e-Charge în OMV Zalau. Am stat la charger 30 de minute, iar din punct de vedere SoC am adăugat de la 22% la 51%.

Am ajuns în Jucu aproape de ora 20, 28% SoC. Pe acest ultim segment am trecut de borna de 59.000 km și cu anunțul că avem de făcut o revizie. Cea de 45.000 o făcusem în februarie!

Ne-a rămas timp de despachetat si dezechipat mașina de portbagaj. Doar așa putea să intre în garaj. Rezumatul complet pentru cele 3 zile petrecute pe drumul Croația-România ne spune că am parcurs peste 1400 km cu un consum mediu de 20.8 kWh/100km.

Am comprimat drumul de întoarcere, dar am lăsat locațiile și alte informații care sunt relevante. De altfel am ales să relatez în detaliu problemele întâmpinate, cu speranța că ar putea ajuta pe altcineva, care ajunge în situații identice.

Momentan nu am tras niște concluzii, dar îmi pun niște întrebări și mă gândesc la o sinteză. Mai am de povestit discuțiile avute cu entuziaști ai mobilității electrice din alte țări. Gândim la fel și ne lovim de aceleași probleme, evident. Orice întrebare adresată mă voi strădui să primească un răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.