In timp ce marele salon auto german, IAA – Internationale Automobil Ausstellung, a făcut în ultimii doi ani saltul de la Frankfurt la München, industria auto a trecut printr-o tranziție radicală, reflectată printr-o simplă comparație între exponatele din 2019 cu cele de acum.

În timp ce la Frankfurt găseam în 2019 cu greu câte un model electric (cu excepția standului VW), rătăcit între numeroase variante cu diferite motoare termice, astîzi, în prima zi a salonului din capitala bavareză standurile au fost dominate de noile apariții electrice.
Dar cel mai bine este să facem împreună o plimbare printre noile modele de la IAA.
BMW
Cu noul iX în rol de vedetă absolută, la standul BMW am revăzut modelul electric utilizat la Olimpiada din 1972, de unde a pornit aventura electromobilistică modernă pentru BMW, și sedanul i4, viitorul concurent pentru Polestar 2.







Mercedes
Așa cum au promis, rivalii de la Stuttgart au avut câte un model electric în fiecare categorie, inclusiv van, începând cu EQS și noul EQE (extrem de asemănător, dar cu alt interior) pe lângă mai cunoscutele EQA și EQC.




Renault
Primul contact direct cu noul Megane electric a fost cu mult mai plăcut decât cel de la CES 2020 cu fratele Ariya de la Nissan.






Polestar
Nimic nou la standul Polestar, doar aceeași bucurie de a revedea Polestar 1 și 2, dar o discuție îndelungată despre planurile de viitor și modelul Polestar 3, bazat pe arhitectura Volvo X90 a meritat din plin.

Hyundai
Punctul culminant al primei zile petrecute la IAA a fost bineînțeles standul Hyundai, unde pe lângă IONIQ 5 am admirat în toată splendoarea prototipul sedanului, care va fi lansat anul viitor pe aceeași platformă electrică dedicată E-GMP.
Bomboana finală a zilei a venit odată cu primul test drive cu IONIQ 5, căruia îi voi dedica un articol cât de curând.








Concluzii după prima zi
Este greu de imaginat o confirmare mai clară că electromobilitatea a devenit centrul de interes pentru IAA, decât exponatele din fiecare stand, care sunt în marea lor majoritate modele electrice.
În timp ce tendința generală este clar spre modele crossover tot mai mari, câteva apariții noi (ORA made in China), conceptul SMART (made in China) și micuțul Microlino (Elveția), lasă loc de speranță că și cei ce iși doresc un automobil compact de oraș vor avea în următoarea generație de modele de unde alege.
În cel mai rău caz, dacă industira europeană sacrifică din nou dorințele cumparatorilor in schimbul unui profit tot mai mari, producătorii chinezi par pregătiți să atace piața cu modele compacte și accesibile. Un exemplu ar putea fi ORA Cat din imaginile de mai jos, a cărui emblemă pare să spună: ATENȚIE! Vin în Europa…










În loc de final, câteva imagini cu Microlino, o interpretare electrică moderna a BMW-ului Isetta.







My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.