Kona Electric vs. Hybrid – episodul 12


În acest episod special am ajuns la 1 an de utilizare și de strângere de date pentru Kona Hybrid și Kona Electric !

Comparație tehnică
Comparație: TABEL DE UTILIZARE

În Tabelul de utilizare de mai sus, s-a făcut un total general după 1 an de utilizare pentru Costurile de Alimentare și costurile adiționale (CASCO, Impozit, Taxe Inmatriculare, etc.).

Costuri Alimentari
Pentru hibrid, costul total de alimentare este suma pe 12 luni pentru consumul dat de masina la finalul fiecărei luni, mai precis: timp de un an de zile am resetat contorul de „Accumulated Info” în data de 1 a fiecărei luni.

Pentru electric, costul total de alimentare este suma pe 12 luni pentru incarcarile efectuate acasă și la stații electrice.

În cazul hibridului, 100 de kilometri au costat: 27.1 RON
În cazul electricului, 100 de kilometri au costat: 7.2 RON
Asadar, hibridul a fost cu un factor de 3.8x mai scump decat varianta electrica.

Costuri Adiționale
După cum se observa, exista diferente de cost date de diferite firme de asigurare, firme unde s-a făcut inmatricularea dar reviziile au fost făcute la același dealer.
Concluzia, cu aproximatie, este ca hibridul a fost cu un factor de 1.6x mai scump decat varianta electrica.

Total General 1 AN UTILIZARE
În aceasta sectiune, echipa electromobilitate a adunat costurile adiționale și cele de alimentare si le-a impartit la km parcursi de fiecare masina in parte, ulterior inmultind cu 100 pentru a ajunge la costul per 100 km după un an de zile.

În cazul hibridului, 100 de kilometri au costat: 56.7 RON
În cazul electricului, 100 de kilometri au costat: 25.8 RON
Asadar, hibridul a fost cu un factor de 2.2x mai scump decat varianta electrica.

Costuri Extra: Anvelope, Costuri schimb anvelope, frunk
Kilometri parcurși la data de 1 august 2021
1 kWh = 0.75 RON
1 litru Bezina OMV = 5.86 RON
1 Euro = GOOGLEFINANCE(„Currrency:RONEUR”)
Iată cum a fost condus Hybridul, folosind secțiunea „Driving Style” raportată de mașină la finalul fiecărei luni
Foarte important: kWh/100km ≠ L/100km !
Consumul mai ridicat din luna august la Hybrid, se datoreaza unei ieșiri in natura (cu cortul), detalii mai jos.

Pentru că valorile din graficul de mai sus sunt unități de măsură total diferite, vi le prezentăm și în forma de procente, pentru a evita orice risc de confuzie:

Crestere procentuala consum raportata la Sept 2020
Weekend in natura la locul de camping în Eftimie Murgu
Dimineata. Pregatiti sa dăm jos bicicletele…
Dupa cum se observa, bicicletele au stat un pic cam sus.
Suportul de biciclete este unul mai vechi dar pentru „usecase”-ul nostru, a fost perfect.
Consumul Hibridului pentru traseul:
Giroc -> Arad -> Eftimie Murgu + Retur
cu
3 persoane (incl. soferul) + 3 biciclete + Bagaje (full)
Canicula.

CONCLUZII

Mircea

După un an de zile de utilizare, am ajuns sa apreciez hibridul nostru si sa înțeleg modul de condus pentru a avea cel mai mic consum de combustibil. Am condus hibrid-ul normal, în stilul meu de condus (grafic Driving Style pentru o idee), ne-am dus în concedii, excursii (când s-a putut) dar a și cărat multe bagaje (uneori și până la refuz) +.. biciclete (luna august). Mașina am folosit-o în permanență în modul „ECO”, iar modul „SPORT” l-am activat rar doar la unele urcări, depașiri sau testele rare și ocazionale la cunoștințe. Am evitat „bunny hopping” precum recomandă și manualul de utilizare al mașinii.

Conform datelor strânse lunar și resetarea contorului în fiecare lună, media consumului pe tot anul este de 5.3l/100km și mi-am dat seama că bateria mică de 1,5kWh ar fi fost mai mult folosită dacă eram situați într-un oraș/orășel de munte cu puțină elevație (Ex: Sibiu, Brasov). In astfel de conditii, cred că mașina ar consuma mai puțină benzina pe suta de kilomentri, utilizând energia electrică recuperată prin frânare.

Probabil și o baterie mai încăpatoare/performantă (tehnologie solid-state) ar fi ajutat enorm – dar aici cred ca deja este teritoriul plug-in hybridului, zona spre care aș vrea să migrez dacă va exista oportunitatea. Evident sunt fan electric, dar înțeleg ICE-urile pentru ceea ce reprezintă în prezent, de aceea încerc să experimentez. Drept urmare, părerea mea este că tehnologia hibrid este o solu’ie la fel de eficientă ca și Diesel, sau „noul diesel” cum au zis și alții. Eu văd hibridul ca o armonie între motorul electric și motorul Atkinson. In tandem râspund fie la cerința de cuplu maxim (când este nevoie) , fie la eficența de consum.

Acum în 2021, când schimbările climatice puse pe seama activităților umane au devenit îngrijorătoare pentru mine, dincolo de cifrele de consum, utilizare, costuri ale mașinii, cantitatea de CO2 pe care hibrid-ul a lăsat-o în natură este o realitate: 2.1 tone într-un an de zile.

Deși îmi este clar ca problemele climatice vin de la un nivel global, consider că este important ca fiecare din noi să ne reducem amprenta de CO2 zilnică. Această motivație a influențat alegerea variantei hibrid în bugetul disponibil în august 2020. Sper ca Hyundai și alți producători vor continua trendul de inovație în domeniul automotive cu soluții care reduc emisiile considerabil.

Tudor

După un an de utilizare paralelă și de colectare a datelor despre consum și cheltuieli de întreținere a celor doua Hyundai Kona, realizez mai mult ca niciodată că varianta electrică a acestui model reușește să țină pasul fără probleme cu varianta hibridă.

Am avut un singur moment în care am simțit că sunt oarecum limitat din cauza mașinii electrice și anume pe parcursul celor 3,5h petrecute la stația de încărcare Type2 din Skopje, în drumul spre destinația concediului de vară din Grecia.
Sunt convins că în momentul de față, multe persoane amână achiziția unui autovehicul electric tocmai din această cauză, însă nu pot să nu remarc dezvoltarea accelerată a rețelelor de încărcare, lucru care va rezolva și acest inconvenient.

Pe lângă faptul că am evitat eliberarea în atmosferă a unei cantități considerabile de CO2, despre care spunea și Mircea, plăcerea condusului și liniștea de la bordul acestei mașini este un alt factor important de luat în considerare în momentul achiziției unei mașini noi.
Bineînțele că nici Kona nu este mașina perfectă (însă chiar există o mașină perfectă?!) și că după mai bine de un an și peste 23.000 km parcuși pot să spun ce mi-aș dori în plus de la o mașină electrică, dar vreau să subliniez ce treabă bună au făcut cei de la Hyundai cu această Kona, mai ales din punct de vedere al eficienței și al autonomiei disponibile, având în vedere că mașina este dezvoltată pe o platformă mixtă.

Ceea ce am spus în repetate rânduri, atât în articolele scrise cât și în discuțiile live cu diferite persoane, doresc să subliniez încă o dată în concluziile ultimului an de utilizare paralelă: niciunul din lucrurile mai puțin plăcute întâmpinate în utilizarea mașinii electrice nu mă determină să renunț la deplasarea liniștită, eco-friendly și ieftină pe care o oferă mașinile electrice.

Le multumim încă o dată partenerilor de la Casa Auto Timișoara pentru susținere!

Mircea Adam și Tudor Marchiș

2 Responses

  1. Mihai spune:

    Ce pret de achizitie a avut kona electrica din articol?

  2. Tudor Marchis spune:

    Buna ziua,

    Pretul de achizitie a variantei electrice a fost de 32.000 EUR dupa scaderea tuturor reducerilor.
    Este important de notat faptul ca varianta electrica este in echipare Luxury, iar varianta hibrida in echipare Highway.
    Diferanta de pret la achizitie a fost de 10.000 EUR, asa cum am notat si in primul articol al acestei serii, iar daca am fi comparat versiuni de echipare identice, diferenta ar fi scazut la aproximativ 5.300 EUR.
    https://electromobilitate.com/kona-electric-vs-hybrid-costuri-comparative/

    Multumim pentru comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.