IAA ziua a doua – conferința Herbert Diess, (VW) și Francesco Starace (Enel)

Deși a doua zi la IAA a fost umbrită de acțiuni de protest, care au generat haos în trafic și au blocat autostrada în zona complexului expozițional din München, soarele electromobilității a strălucit mai convingator ca oricând în timpul conferinței comune susținută de Herbert Diess, CEO grup Volkswagen, și Francesco Starace, CEO Enel.

Cu siguranță ați auzit de multe ori electro scepticii atrăgând atenția asupra rețelelor de încărcare sau chiar a capacității limitate de producție de energie electrică regenerabilă. Cei doi lideri europeni au apărut împreună în fața jurnaliștilor de pretutindeni, pentru a reafirma dorința de colaborare pentru dezvoltarea sincronă a parcului auto electric și a rețelelor necesare pentru încărcarea lor.

Așa cum asigura Francesco Starace audiența, soluții tehnice există, dar investițiile sunt ridicate și se vor derula odată cu recepționarea unor semnale tot mai clare de electrificare transmise de industria auto, chiar dacă digitalizarea rețelelor este o condiție preliminară extrem de importantă.

Cu convingerea afișată de mulți ani, Herbert Diess nu a lăsat loc de dubii că privește decarbonizarea ca o șansă de succes pentru grupul Volkswagen. Discuțiile despre necesitatea electrificării transportului, pentru atingerea obiectivelor globale „nu mai trebuie discutate” declara liderul german și îndeamnă la acțiuni urgente din partea tuturor părților implicate.

Motivele sunt ușor de înțeles privind efectul încălzirii globale datorate activităților umane, exemplificate prin amprenta de carbon a unui ID.3 produs în Germania, cu actualul mix de energie.

Obiectivele sunt ambițioase și pot fi atinse cu o politică coerentă de susținere a electrificării și a producției și distribuției de energie regenerabilă în paralel.

Ambii lideri europeni au atras atenția că subvențiile acordate preponderent industriei petroliere și celei pentru extracția de cărbune sunt în antiteză cu declarațiile de reducere a emisiilor cauzate de arderea combustibililor fosili și îndeamnă la decizii politice concrete și rapide la nivel european.

Concluzii după a doua zi la IAA

Chiar dacă astăzi am avut prima întâlnire cu Dacia Spring, am testat Cupra Formentor PHEV, BMW iX3 și un foarte interesant prototip hibrid realizat în Austria, pe o caroserie de Model 3, punctul culminant rămâne conferința de la începutul zilei, care mi-a reîntărit convingerea că viitorul auto este electric și că transformarea este în curs de accelerare rapidă.

NOTĂ: imaginile sunt captări de pe ecranul prezentării în timpul conferinței comune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.