Citind avancronicile acestei editii de la IAA, ai fi crezut ca „salonul auto” este o specie de promovare pe cale de disparitie, amenintata de fluxul continuu al stirilor online, de proteste ecologice masive sau pur si simplu preferinta unor producatori de a lansa modele noi in cadrul unor evenimente special organizate, unde nu sunt obligati sa imparta atentia jurnalistilor si a publicului cu concurenta.
Cu mult mai mic decat in alti ani, IAA ramane insa show-ul „de casa” al industriei auto germane, pe care producatori japonezi si coreeni, cu vanzari semnificative pe piata europeana, il ignora pe propriul risc, facand loc unui numar tot mai mare de expozanti chinezi.
Observata pe fast forward si doar din punct de vedere electromobilistic, prima zi IAA editia 2019 a fost dominata de cel mai mare grup auto german, care a ales Frankfurt-ul pentru a lansa trei familii de modele 100% electrice.
Cu o sigla simplificata si executata la dimensiuni mai putin ostentative decat la ultima generatie de automobile venite din Wolfsburg, grupul VW incearca sa comunice o schimbare majora de directie, care sa lase in urma trecutul recent, patat de scandaluri, arestari si amenzi usturatoare.
Volkswagen ID 3 anunta electrificarea categoriei „Golf”, un segment popular in Europa.
Cu un aspect aproape familiar, interior bazat pe ecrane tactile, spatiu si autonomie suficienta pentru calatorii in afara oraselor, ID 3 doreste sa devina optiunea electrica pentru un numar cat mai mare de cumparatori.
Porsche Taycan este vitrina tehnologica a grupului, cu design pur sange al prestigioasei firme din Zuffenhausen, interior elegant si foarte bine prelucrat.
Comenzile bazate pe ecrane tactile, frumos intergrate in bord, performantele pe masura renumelui producatorului de automobile sport si accentul pus pe incarcarea rapida, permit calatorii cu intreruperi scurte pe distante lungi, cu ajutorul propriei retele de incarcare.
Tripleta automobilelor electrice VW e-up!, Seat Mii si Skoda CITYGOe iV ataca alt segment de piata, cel al automobilelor de oras, practice, economice si usor de parcat si, nu in ultimul rand, accesibile cumparatorilor interesati de electromobilitate. Cu preturi de pornire in jurul valorii de 20.000 euro, inainte de subventiile specifice fiecarei tari, si autonomie de peste 200 km, tripletii grupului VW au potentialul de a scrie o pagina importanta de istorie in viitoarea poveste a electrificarii transportului individual urban.
Renascuta cu tehnologia grupului PSA, dupa abandonarea de GM, marca Opel paseste spre viitorul electric cu cea de a sasea generatie a gamei Corsa.
Construita pe aceasi platforma cu Peugeot e-208, Corsa ofera un design neutru, ce nu va genera mari controverse (vezi BMW i3), interior clasic, chiar daca nelipsitul ecran tactil este prezent si autonomie buna pentru calatorii medii, cu ajutorul acumulatorului de 50kWh funizat de CATL, pentru inceput din China.
Laudabil si efortul specialistilor de la Opel de a promova electromobilitatea si noul Corsa prin intermediul unei cupe de marca, pentru care au ales, in premiera pentru un model electric, minunata lume a raliurilor.
Dupa ce am amintit mai sus de i3, cocotat la IAA pe un stand din care s-a prabusit plafonul in prima zi a salonului, fara a rani pe cineva, e bine de stiut ca dupa abandonarea formei (BMW „promite” ca i3 nu va avea un urmas direct), tehnologia va continua sa supravietuiasca intr-o noua reincarnare sub forma Mini Cooper SE.
Fara noutati majore, standul Hyundai a ramas un centru de interes pentru toti cei curiosi de electromobilitate. A doua editie a indragitului Ioniq, vine cu acumulator si autonomie mai mare.
Kona continua sa incante prin echilibrul intre pret, autonomie, performante si practicalitate, iar Nexo prezinta pila cu hidrogen, ca o posibila alternativa pentru sursa de energie electrica la bordul viitoarelor masini electrice.
Chiar daca modele inrudite produse sub brandul Kia au lipsit de la IAA, in apropiere si-a facut aparitia Honda e. Simplitatea numelui ca si cea a design-ului (cu mici exceptii legate de priza de alimentare accesibila printr-o decupare in capota fata … serios Honda?) par sa mearga impotriva trendului actual.
Cu toate acestea Honda se aliniaza cand este vorba de „cuvintele cheie” utilizate pentru a descrie automobilele si tendintele tehnologice ale zilelor noastre: electric, autonom, conectat si neaparat trebuie sa apara undeva si „intelegenta artificiala”.
Ca la orice salon auto nu au lipsit prototipurile, startup-urile chineze Byton si Wei, concurand parca la categoria cine poate ingloba cel mai mare ecran intr-un interior de masina.
Mai tacuta, dar la fel de importanta si uneori foarte vizibila, ca in cazul ZF care a inscriptionat un Zepelin ce plutea deasupra salonului, a fost prezenta furnizorilor de subansamble si tehnologii necesare automobilelor viitorului apropiat.
Vom reveni in detaliu cu mai multe amanunte tehnice despre modelele 100% electrice gata de productie pentru anul 2020 si cu evolutia protestelor anuntate de mai multe organizatii, ce incearca sa atraga atentia si sa forteze intiative pentru a reduce impactul industriei auto asupra mediului.
Toate imaginile pot fi utilizate cu credit: Andreas Theil