Tesla la IAA ?

Lista firmelor auto absente de la Salonul auto de la Frankfurt este atat de lunga anul acesta, incat prezenta Marelui Disruptor din California nu ar fi ocupat fizic mai mult decat un fragment neinsemnat din spatiul liber in halele complexului expozitional.

Participand ultima data la NAIAS – salonul auto din Detroit in 2012, in anul lansarii Model S, Tesla a ramas consecventa in a nu utiliza la formele traditionale de promovare, inclusiv expozitiile auto.

Cu toate acestea la salonul auto din Frankfurt pluteste anul acesta inconfundabil spiritul Tesla. Nu atat prin obsesia statisticilor, in functie de numarul de unitati vandute, unde Model 3 domina clasamentele mondiale atat de categoric, incat locurile 5 – 10 aproape si-au pierdut semnificatia.

Preocuparea cu Tesla devine tot mai evidenta din declaratiile mai marilor industriei auto mondiale, cand inevitabil in cursul interviurilor la IAA, sau in alte ocazii, sunt intrebati ce cred despre firma californiana.

Ian Collins, directorul R&D la Polestar, UK, recunoaste in mod necaracteristic in lumea auto, ca Tesla a luat-o inaintea concurentei in ce priveste eficienta energetica.

“Tesla has been active in developing its own technology, especially with regard to energy efficiency. There they are far ahead of everyone else”

Ar fi si dificil sa nu recunosti acest aspect, comparand specificatiile tehnice ale noilor modele de la IAA sau ale „concurentilor” de la Jaguar (i-Pace), Audi (e-tron) si Mercedes (EQC) cu autonomia si consumul unui model 3, S sau X.

Mai ales executivilor si jurnalistilor germani le place sa joace cartea „calitatii”, comparand detaliile si lipsa rafinamentului celor trei modele produse de un startup, infiintat cu doar 16 ani in urma, cu rezultatul a zeci de ani de know how in proiectare si productie si de perfectionare pas cu pas in segmentul premium.

Cu toate acestea, Herbet Diess, CEO-ul grupului VW, care pare decis sa lase in urma scandalul Diesel cu o tranzitie in forta spre electrificare, declara ca ii place sa conduca modele Tesla si recunoaste avantajul firmei cu radacini in Silicon Valley in ce priveste software-ul.

Faptul ca Tesla este privita mai degraba ca un catalizor al tranzitiei, decat ca o amenintare concurentiala, provine din diferenta de dimensiune si resurse ale unei tinere firme, comparativ cu gigantii auto globali.

Cu toate acestea, asa cum s-a intamplat si cu un an in urma in timpul unui dialog cu executivi Ford, oamenii de marketing de la Skoda ne atrag atentia ca 60% din vanzarile de SUV-uri si ale modelului Superb sunt echipate cu „indragitele” motoare diesel. Dialogul purtandu-se in timpul conferintei de presa Skoda, cand CEO-ul Bernhard Maier declara ca pana in 2025 intreaga gama Skoda va avea o varianta electrica, ne-a pus din nou pe ganduri.

Cateva intrebari fara raspunsuri raman deocamdata despre sinceritatea eforturilor de electrificare in cadrul marilor concerne, atata vreme cat „trupele” continua sa cante in culise ode dieselului.

Chiar daca prezenta fizica Tesla, in cateva standuri ale furnizorilor de echipamente pentru masini electrice si in parcul auto pus la dispozitia publicului pentru test drive, nu se poate asemana cu pompa si show-urile marilor concerne, umbra lui Elon Musk si a echipei de vizionari din Fremont a fost „vizibila” in acest an la IAA.

Uneori prin imitatie, alteori printr-o directia total opusa, ca un fel de declaratie „noua nu ne pasa de strategia Tesla”, caile pe care marile firme vor adopta electrificarea sunt tare incalcite. Cert este insa ca executivii de pretutindeni nu mai risca sa ignore Tesla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.