Privind spre viitorul electromobilitatii, de pe drumurile intortocheate din Elvetia francona

O vizita de suflet la prieteni timisoreni stabiliti in Erlangen, cu care nu ne-am intalnit de foarte multi ani, a inclus cateva drumetii si un test drive extins cu TM 3, intr-una din zonele turistice foarte indragite din apropierea Nuernberg-ului.

Sursa: Wikipedia

Asa cum era obiceiul in secolul XIX, zone geografice de mare interes turistic, cu peisaje spectaculoase, erau denumite in limba Germana „Schweiz” si astfel a primit numele, utilizat pana zi zilele noastre, teritoriul sculptat de apa si vant, cuprins intre orasele Erlangen, Bamberg si Bayreuth.

Bamberg vechea primarie

Dincolo de interesul turistic pentru o zona geografica relativ restransa, unde sunt inventariate saptesprezece cetati si castele, formatiuni stancoase ca o invitatie la catarare si numeroase pesteri, eram curios de noi impresii culese dupa primul contact cu volanul unui Model 3.

Conducand de peste cinci ani un model Toyota hibrid, cu care realizeaza in mod constant consumuri sub 5 litri/100km, si petrecand ani buni profesionali in domeniul centralelor pe gaz din cadrul grupului Siemens, Vali este un bun cunoscator atat al condusului electric, cat si al universului de „dincolo de priza”, unde din pacate se opresc de prea multe ori afirmatiile despre „zero emissions”.


Vali la volanul lui TM 3 in zona Pottenstein

Pe traseele spectaculoase din Frankische Schweiz, am avut ocazia sa discutam despre acceleratie (bineinteles…), despre franarea regenerativa, despre climatizare si despre tinuta buna de drum pe soselele ca un cuib de spaghete din vaile si de pe dealurile la est de Forchheim.

Povestile electromobilistice s-au prelungit mult in seara cu temele cele mai diverse despre productia si reciclarea acumulatorilor, pile de hidrogen si mai ales reteaua de statii de incarcare. Trebuie sa recunosc ca reflexul format in Romania de a cauta un Kaufland pentru incarcare nu m-a parasit inca si rezultatele au fost foarte bune atat la Oberasbach cat si la Erlangen.

Prima intalnire cu Audi eTron la statia de incarcare gratuita de la Kaufland in Erlangen

Gratuite, fara aplicatii si fara complicatii, incarcarile la Kaufland au prilejuit si cele mai interesante intalniri cu alti proprietari de „elektroauto” incepand cu un Model 3 SR in Oberasbach si continuand cu Audi e-Tron si Tesla Model S in Erlangen.

A fost surprinzatoare absenta de pe Plugshare a oricarei statii de incarcare in Bamberg, in schimb in apropierea de vechiului centru din Bayreuth, am gasit o statie in parcare, pe care am pornit-o cu un simplu SMS la numarul indicat pe statie, transmitand codul statiei. Simplu, fara aplicatii, cupoane si bani depusi in contul furnizorului, asa cum se intampla mai nou in reteaua Renovatio din tara.

Hyundai Kona electric la dealerul local din Erlangen

Tot in plan electromobilistic a fost interesanta o scurta oprire la o reprezentanta Hyundai, unde doua Kona si doua Ioniq electrice asteptau pe cei interesti de un test drive. Fiind in cautarea unui nou automobil de oras, gazdele noastre au aratat interes pentru experienta acumulata cu Ionica, pe care l-am laudat, ca de fiecare data, pentru economicitate si absenta oricaror batai de cap in anul de cand il utilizam in cadrul proiectului Electromobilitate.

Si totusi achizitia primului automobil 100% electric va intarzia in familia prietenilor nostri, fiindca analiza preturilor actuale din Germania, sustinute cu o subventie de 4000 euro, arata ca sunt mult prea mari.

Ramane de vazut daca mesajul este receptionat de producatorii si dealerii, care vor fi confruntati saptamana viitoare cu cea mai mare „rascoala” importiva industriei auto germane, cu ocazia salonului auto de la Frankfurt. Mai multe organizatii ecologiste indeamna sustinatorii sa blocheze caile de acces spre salon, in semn de protest cu actuala politica de produse.

Praful in ochi aruncat cu sase modele electrice noi anuntate pentru IAA ce vor intra in productie in 2020, preturile foarte mari practicate de dealeri si reteaua de incarcare subdezvoltata, sunt motive serioase de nemultumire pentru ecologisti, pe care politia germana le trateaza cu multa seriozitate, asteptandu-se la acte violente.

Cum se va reflecta dupa IAA o eventuala interventie in forta a politiei, care apara industria auto germana de proprii clienti nemultumiti din cauza seriei de scandaluri, inselatorii si arestari, in timp ce taraganeaza electrificarea, ramane un subiect de analizat dupa ce praful se va aseza si emotiile vor fi din nou dominate de ratiune.

Indiferent de amploarea manifestatiilor (politia germana asteapta peste 20.000 de participanti la protest) ramanem la opinia exprimata mai de mult, ca electrificarea, tratata de industrie cu seriozitate, nu doar cu declaratii politice, ar putea deveni o buna ocazie de recastigare a increderii clientilor nemultumiti de starea actuala dirijata de atotputernica „Autoindustrie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.