După o serie de testdrive-uri cu Polestar 2 (2020 și 2022), în luna mai 2023 relatam despre prima întâlnire cu Polestar 3.
La începutul acestui an producția pentru al treilea model al tinerei firmei dedicate 100% mobilității electrice a demarat în SUA, iar atenția echipei responsabile de noile produse s-a reorientat spre noul Polestar 4.
Fiind fan declarat Polestar, am primit cu bucurie invitația de a participa la lansarea acestui nou model în Motor City și am cules câteva imagini pentru comunitatea interesată de mobilitatea electrică, coagulată în jurul blogului electromobiliștilor.
Locul de parcare unde anul trecut trona un superb Polestar 1 (imaginea din dreapta) era acuma ocupat de un Polestar 3 pregătit de test drive.


Interiorul reprezentanței locale zumzăia de roiul invitaților ce gravitau în jurul noului Polestar 4, adus din China, unde producția a demarat spre finalul anului trecut la Hangzhou. Pentru a evita taxele impuse în Europa și SUA electricelor importate din China, Polestar 4 va fi asamblat începând de anul viitor la Busan, în Coreea de sud.
Design-ul exterior este o alegere individuală în funcție de preferințe, iar segmentul de clienți căruia se adresează sunt cumpărătorii de Porsche Macan EV, BMW iX3/X4 și Mercedes-Benz GLC Coupé, aflam din comunicatul de presă.
La vederea soluției fără lunetă spate, am retrăit momentul din urmă cu 14 ani, când Tesla a expus un Model S la NAIAS – North American International Auto Show. Atunci, de mult, noutatea era plafonul de sticlă, care între timp a cucerit numeroși adepți. Acuma, este exact opusul, eliminarea unei suprafețe vitrate.
Odată ajuns în interior, am verificat oglinda digitală, care oferă o foarte bună imagine spre spate.


Dincolo de acest amănunt, care va genera infinite discuții și controverse, interiorul excelează cu un design practic, materiale de bună calitate, a căror atingere este o plăcere și scaune ventilate și încălzite standard.


Bordul este usor de citit, cu caracterele mari și logica UI familiară oferită de Android Automotive, care include Google Assistant, Google Maps și Google Play.


Consola centrală este prevăzută cu un panou de comandă pentru pasagerii din spate și spații de depozitare generoase.


Panourile de uși sunt frumos integrate în tema de design și, cu riscul să mă repet, foarte plăcute la atingere.


Frunk-ul este prezent și chiar dacă volumul de depozitare este limitat, un cablu de încărcare își găsește locul. O singură observație este legată de capacul frunk-ului, care nu rămâne în poziție deschisă pentru depozitare obiectelor și are nevoie fie de doi operatori, fie de unul cu… trei mâini.


Portbagajul generos, are un mic compartiment de depozitare sub planșeu și beneficiază de deschiderea larga a hayon-ului, plus rabaterea simplă, prin apăsare de buton din portbagaj, a celor două segmente 40/60 ce formează bancheta din spate.

Configuratorul pentru Polestar 4 abundă de opțiuni, culori, combinații de interior, exterior, suspensii, sisteme de frânare, număr de motoare și dimensiuni de anvelope și acumulatori.
Pentru o variantă LR cu tracțiune spate și doar două opțiuni:
- plafon electrochrome (doar cu pachetul de dotari PLUS) +1900 USD
- cârlig de remorcare +2650 USD
prețul a ajuns rapid de de 63.700 USD (fără taxe).
Livrările vor începe, cel mai probabil atunci când noua linie de asamblare din Busan, Coreea de sud, va finaliza primele câteva sute de modele.
Variantele asamblate în China au fost practic eliminate din Europa și SUA, odată cu introducerea unor tarife suplimentare (încă în curs de negociere).

Odată ce reprezentanța locală va oferi test drive-uri, serialul nostru și numărătoarea Polestar va continua cu siguranță.


My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.