Oportunitatea de a fi la mai puțin de cinci ore de condus de una din cele trei reprezentanțe Polestar din SUA, nu putea fi ratată pentru programarea unui test drive.
Amplasate în zone de maxim interes pentru automobile electrice, Los Angeles și San Francisco pe coasta de vest și New York pe cea de est, aceste mici showroom-uri, denumite Polestar PopUp, au rolul de a familiariza publicul cu noua marca, destinata de Volvo si Geely pentru producția de automobile electrice premium, si de a oferi test drive-uri celor interesați.
Prima dată convenabilă, care se corela cu turul nostru „Adio benzină!” s-a ivit în 20 octombrie, la ora 16:00, unde am ajuns după o călătorie lejeră de 480 km din Las Vegas.


Împărțind condusul cu soția mea, Monica, și cu o pauză scurtă de încărcare la Super Charger-ul din Yermo, am sosit la Santa Monica la timp pentru un mic repaus și o recunoaștere a terenului de pe coasta Pacificului.

Făcusem cunoștință cu Polestar 2 la salonul auto IAA- Frankfurt, ediția buclucașă din 2019, prin urmare silueta înaltă a sedan-ului robust, cu forme simple și sincere, nu a mai fost o surpriză.
După 15 zile petrecute cu TM 3 pe drum, am remarcat din start două aspecte la care Polestar 2 este superior celei mai bine vândute mașini electrice din lume:
- accesul pasagerilor
- accesul la portbagaj
Talia mai înaltă, decuparea mai mare a ușilor si hayon-ul, care permite încărcarea unor obiecte voluminoase în portbagaj, înlătură obiecțiunile cele mai semnificative aduse caroseriei de Model 3.
Volumul frunk-ului este mai mic ca la Tesla și câteva detalii, cum ar fi existența unui cric, ne-au pregătit pentru o experiență automobilistică clasică, spre deosebire de Model 3, unde „șocul viitorului” este evident de la primul contact al pasagerilor, din generația mea, începând cu deschiderea ușilor si mai ales cu interiorul
Daca design-ul, aparent mai puțin preocupat de valorile aerodinamice și mai mult de cele ale ADN-ului Volvo, nu este convingător pentru toată lumea, povestea de dragoste cu Polestar 2 începe la interior.


Acolo se regăsesc toate acele valori clasice ale calității și bunului gust scandinav, combinate cu atenta precizie la prelucrarea obiectelor de valoare made in China.
Comenzile clasice, care au avut „curajul” de a renunța la butonul start-stop, ecranul tactil central, frumos integrat în bord și calitatea și funcționalitatea scaunelor, ridică stacheta pentru orice alt model electric, lansat în producție de acum înainte.


Pasagerii din spate au fost tratați cu aceeași atenție, cu o banchetă confortabilă, guri de aerisire reglabile individual, cum sunt de altfel și comenzile pentru încălzirea scaunului.
Polestar ridică ștacheta
Începând cu forma mai puțin aerodinamică, cu scaunele prevăzute cu ventilație și ușile solide, care se închid ca la mașinile premium, nu ca un capac de tabacheră (da TM 3, despre tine îndrăznesc sa cârcotesc), este evident că echipa Polestar nu a intrat în competiția pentru ultimul kilometru de autonomie și a preferat sa răsfețe pasagerii, cu tot ce poate fi mai bun într-un interior din clasa ridicată de preț.
Surpriza cea mai plăcută a fost însă interfața oferită de prima aplicație google într-un automobil de serie. Extrem de intuitiva, cu imagini și litere de mari dimensiuni, ușor de citit în mers (că tot vorbeam mai sus de generația mea…) google auto este un curent proaspăt și binevenit, ce a atins industria auto, chinuită în prezent de întârzieri și erori de software.




Primele impresii la volan
Așezat confortabil la volan, cu oglinzile reglate și instructajul despre traseul urban ce urma să îl parcurgem în prima zi încheiat, prima călătorie cu Polestar 2 a început punctual, la ora 16:00.
La întrebarea „cum se conduce Polestar 2” există un răspuns banal „la fel de tăcut și simplu ca orice alta mașină electrică, cu o singură pedală”, sau unul mai nuanțat, cu povesti despre cuplul instantaneu, care transforma orice mișcare a accelerației într-o zvâcnire viguroasă, cu ajutorul celor peste 400 CP și a tracțiunii integrale.
In regim de oraș, cu trafic intens și limitări de viteză, nu am avut ocazia să savurez performanțele sistemului de frânare Brembo sau pe cel al amortizoarelor reglabile Ohlins, cu toate că sunt suficiente câteva gropi și denivelări mai mari, ca să înțelegi rafinamentul mai apropiat de BMW, decât rigiditatea (și atât) a suspensiei de pe TM 3.
Toate aceste delicatese rămân rezervate pentru ziua a doua a drive-test-ului, pe dealurile din Santa Monica, sau cum îi place lui Radu să zică…. „aventura continua”.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.