FOTOREPORTAJ – o calatorie electrica in zona metropolitana Detroit

Fiind sediul celor trei mari (Big Three) producatori auto americani: GM, Ford si Chrysler, zona metropolitana Detroit a atras pe parcursul a mai mult de o suta de ani de dezvoltare automobilistica mii de furnizori de produse si servicii necesare industriei auto.

Statisticile arata ca zona Metro Detroit, cum o denumesc localnicii, acopera 10.130 km patrati si avea o populatie de 4.296.250 locuitori la ultimul recensemant din 2010. Pe drept cuvant cunoscuta ca Motor City, zona Metro Detroit este sediul a 15 corporatii din clasamentul Fortune 500, al celor mai mari firme americane.

Fiind inca sub impactul lansarii de catre Ford la Los Angeles a primului SUV electric, denumit Mustang Mach-E, ma gandeam daca acest colos industrial si tot ecosistemul de firme si servicii care-i sustin activitatea, vor avea agilitatea necesara adaptarii la tranzitia spre electromobilitate.

Dupa esecul GM in anii ’90 cu EV 1 si a nefericitei achizitii de catre Ford a firmei de automobile electrice norvegiene Th!nk, prima reactie viscerala a industriei si dealerilor din Motor City a fost sa se apere de invazia Tesla prin interzicerea vanzarii modelelor produse in California pe teritoriul statului Michigan.

Chiar si cu aceasta protectie, cele doua modele electrice produse in Michigan, Chevy Bolt si Ford Focus, nu au avut mare succes la public. Chrysler a comercializat un singur model 100% electric, Fiat-ul 500e, asamblat in Mexic si vandut doar in California.

Dupa o indelungata absenta din zona, am pornit la drum cu TM 3 (Tesla Model 3) de indata ce drumurile s-au eliberat de prima zapada, sa ma documentez pe viu despre transformarile orasului si industriei, in cautarea unor semnale ca electromobiltatea este mai mult decat un show cu ocazia lansarilor de produse si la saloanele auto.

RIVIAN

Prima etapa pana la RIVIAN

Cel mai aproape de casa este firma Rivian, un start up promitator bine finantat de Amazon, Ford si altii, cu doua modele prezentate anul trecut la Los Angeles si o fabrica de asamblare la Normal, Illinois.

In parcare la Rivian era aglomeratie mare, semn ca firma este in crestere si angajarile se fac rapid in vederea pregatirii lansarii productiei anul viitor.

FORD MOTOR COMPANY

De la Rivian am pornit catre sediul global al firmei Ford, aflat in Dearbon la doar 32 km.

Cu putina grija se poate distinge steagul Romaniei intre cele ce orneaza intrarea la sediul colosului global, onorand colaborarea cu echipe din peste 36 de tari.

Nici o vizita in Dearborn nu este completa fara o oprire la Muzeul Ford, o institutie de prestigiu, dedicata inovatiilor industriale americane si nu numai.

De la muzeu se poate face un tur al fabricii de asamblare din apropiere, un spectacol mecanic care merita vazut de toti cei ce nu sunt familirizati cu ritmul de munca pe linia de asamblare.

In drum spre centrul Detroit-ului, unde isi are sediul GM, ne-am abatut putin pentru o privire la progresul renovarii vechii gari (construita in 1900), achizitionata de Ford pentru „echipa Edison” dedicata proiectelor de electromobilitate. Deocamdata, cu Mach-E programat pentru 2021, Ford nu este cu siguranta printre fruntasi si lansarea unui model propriu, o colaborare cu Rivian si alta cu VW in Europa, transmite un mesaj neclar despre intentiile viitoare catre exterior.

General Motors

Intre sediile globale ale celor doi eterni rivali pe piata americana si nu numai, Ford si GM, sunt mai putin de 20 kilometri.

Chiar daca Rennaisance Center din centrul Detroit-ului este in prezent sediul GM, complexul de cladiri a fost finantat in buna parte de Ford si finalizat in 1977. De atunci, turnul central a ramas cea mai inalta cladire din Michigan si a trecut printr-o renovare majora (500 milioane USD) dupa achizitia GM in 1996.

Bollinger Motors

La 17.5 km de GM se alfa un alt start up dedicat autovehiculelor electrice, Bollinger Motors.

Mutat recent din nordul statului New York in zona Metro Detroit, Bollinger prezinta la Los Angeles un pickup truck si un SUV, ambele dedicate muncilor grele in teren accidentat. Dupa recenta achizite a fostei fabrici GM din Lordstown, Ohio, se pare ca si Bollinger este pe drumul lansarii productiei anul viitor.

FCA – Fiat Chrysler Automobiles

Amplasat in zona nordica a zonei metropolitante Detroit, la 27 de kilometri de modesta cladire Bollinger, sediul Chrysler este un exemplu de arhitectura industriala si administrativa integrata, unde si-au gasit locul atat echipa de conducere, cat si cea de proiectare, dar si standurile de motoare, ateliere de prototipuri, plus tot ce este necesar pentru planificarea si realizarea viitoarelor modele.

Dupa un mariaj nefericit de 10 ani cu Daimler, un faliment in 2008, o achizitie prin Fiat ce a dat nastere grupului FCA, Chrysler se afla din nou la inceput de drum impreuna cu partenerii francezi de la PSA.

Cu un singur model plug-in hibrid de vanzare, minivan-ul Pacifica, Chrysler are mult de recuperat pe calea electromobilitatii si este posibil ca o mana de ajutor de la Peugeot sa fie bine venita.

CONCLUZIE

Dupa o calatorie de peste 220 kilometri in Metro Detroit am vizitat cele cinci firme auto care proiecteaza autovehicule electrice in zona, ignorand Toyota, Hyundai-Kia, Nissan, Daimler, Volkswagen, Mitsubishi, Isuzu, Changan etc. care desi au centre tehnice sau reprezentante in zona, nu stim sa fie preocupate de electromobilitate pe plan local (ar fi bine sa gresim).

Cu mare regret trebuie sa marturisesc ca pe parcurul celor aproximativ trei ore de calatorie si poze am intalnit doar doua automobile electrice, amandoua … Tesla Model 3, cumparate dintr-un stat vecin datorita blocadei industriei auto atotputernica pe plan local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.