Cu exceptia gigantilor de talia Bosch, Continental, ZF si alti cativa, furnizorii din industria auto sunt soldatii necunoscuti publicului si uitati din cartile de istorie auto. Doar generalii si conducatorii de osti sunt mentionati si memorati, la fel cum producatorii de automobile culeg toata atentia la saloanele auto.
Fara o retea bine organizata si perfect sincronizata de furnizoari, ce respira si traiesc in ritmul JIT (just in time), nici un automobil nu ar ajunge la clienti. Chiar daca un singur furnizor intarzie, automobilele vor fi parcate in asteptarea piesei corecte. In prezent mii de VW ID 3 asteapta pana softul va fi finalizat, candva mai spre vara, chiar daca productia la Zwickau a inceput in 4 noiembrie 2019.
In valtoarea tranzitiei spre electromobilitate, multi furnizori se simt amenintati si contribuie la dezbaterea despre pierderea locurilor de munca cauzata de electrificare. Altii se repliaza, reorganizeaza si cauta oportunitati de afaceri in noua lume auto electrica, autonoma si conectata.
Daca ar fi sa privim doar la gigantii germani Bosch, Continental si ZF vom vedea trei povesti diferite.
BOSCH

Firma Bosch este cunoscuta pentru dominatia globala in domeniul echipamentelor diesel, a sistemelor de injectie si aprindere, dar si pentru aparatura audio (Blaupunkt), scule electrice, electrocasnice, echipamente industriale etc. Mai putina lume stie ca Bosch este implicat in furnizarea unor sisteme electrice si electronica de putere pentru automobile electrice sau in software.

Cat de mare este afacerea cu software pentru Bosch si in general pentru industria auto este clar din prezentarea de la CES: patru miliarde dolari si 30.000 de ingineri IT, cu perspectiva in crestere.

Naveta autonoma pentru transport de persoane si marfa prezentata de Bosch la CES este doar una din numeroasele optiuni pentru viitorul nu foarte indepartat, care dovedesc ca producatorii auto vor avea concurenta pentru mobilitatea viitorului si din randul furnizorilor.

CONTINENTAL
Pe locul doi in clasamentele mondiale se afla alt furnizor german, care a atras atentia presei cu planurile masive de restructurare, inchiderea unor fabrici si centre tehnice si reorientarea spre nevoile viitorului.
Pornita la drum in 1871 cu produse de cauciuc, firma Continental a devenit unul din colosii industriali cu extindere globala. Odata cu achizitia domeniului de electronica auto de la Siemens, Continental s-a transformat in unul din principalii actori mondiali, ce contribuie la tranzitia industriei auto pe calea electrificarii, autonomiei si conectivitatii.

Pe langa patru inovatii legate de conducerea autonoma si conectivitate prezentate la CES, reprezentantii Continental au dezvaluit in timpul conferintei de presa colaborarea cu firma Sehnheiser pentru inlocuirea difuzoarelor auto cu suprafete acustice incorporate in bordul automobilelor.

Despre softul buclucas cu care va fi echipat VW ID 3, liderii Continental au evidentiat dificultatile de coordonare a celor 18 parteneri, care contribuie la scrierea a peste 20 milioane de linii de cod, pentru 70.000 de specificatii necesare conexiunilor intre diferitele sisteme ale noului automobil electric.
Ca si reprezentantii Bosch, echipa de la Continental a repetat ca prioritatile zilei au migrat de la sisteme electromecanice spre software si inteligenta artificiala (expresie aflata pe buzele tuturor participantilor la CES) si mai ales la nevoia de specialisti IT in domeniu.
ZF – Zahnradfabrik Friedrichshafen
Acronimul firmei ce astazi este denumita pe scurt (si mai usor de pronuntat) ZF, provine de la fabrica de roti dintate din orasul Friedrichshafen din sudul Germaniei. Aflata pe locul cinci in clasamentul global al furnizorilor auto, ZF este in plina transformare de la un mare producator de transmisii spre un conglomerat industrial implicat in electronica necesara autovehiculelor autonome si conectate.

In prezentarea de la CES, Wolf-Henning Scheider, CEO ZF incepand din februarie 2018, a subliniat in repetate randuri ca drumul spre transformarea firmei in urmatorul deceniu, trece prin acumularea de competente in sisteme de comunicare, senzori si mai ales software.

In colaborare cu echipa profesorului Guenther Schuh, CEO e.GO Mobile din Aachen, ZF lucreaza la proiectul „people mover”, o naveta urbana electrica si autonoma pentru transport de persoane.

ALTI FURNIZORI GERMANI
Chiar daca cei trei mari furnizori globali sunt in pas cu transformarile industriei si au gasit solutii de a raspunde provocarilor urmatorului deceniu, in comunitatea vorbitoare de Germana prezenta la CES se auzeau adesea comentarii ingrijorate despre furnizorii din linia a doua sau chiar a treia, firme mici, specializate pe componente specifice motoarelor cu ardere interna.
Tranzitia spre noile forme de mobilitate individuala nu va fi incheiata in cinci sau zece ani. Producatorii mai sceptici fata de electromobilitate, BMW, Honda, Mazda, prognozeaza continuarea productiei de motoare cu combustibili fosili pentru urmatorii 30 de ani. Chiar daca volumul de productie va fi in scadere, in trei decenii o noua generatie de antreprenori va gasi solutii pentru supravietuirea mostenirii lasate de parinti si in unele cazuri de bunici.
Ingeniozitatea de a reinventa afacerile traditionale nu este rezervata gigantilor din industrie, chiar daca buzunarele lor adanci ajuta tranzitia si atrag specialistii IT de care au cu totii nevoie. Asa cum vom vedea din al doilea episod dedicat furnizorilor francezi, majoritatea firmelor mai mici vor gasi propriile cai de a naviga apele tulburi ale transformarii majore prin care trece industria auto.
VA URMA

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.