Se pregateste Sony de lansarea unui automobil electric ?

Modul clasic de prezentare a capabilitatilor furnizorilor auto este cu modele transparente, sau sectionate, a unor siluete de vehicule neutre, care sa nu poata fi asociate cu unul din clientii firmei in particular, in care furnizorii isi pozitioneaza componentele oferite.

Exemplu de demonstrator tehnologic pentru un furnizor auto utilizand o silueta neutra de automobil – CES 2020

La CES 2020, Sony a prezentat insa un automobil functional asamblat de furnizorul auto Magna Steyer pentru “a dovedi competentele tehnologice in domeniul audio, video, senzori si comunicare.”

Vision S – demonstratorul tehnologic Sony-Magna

Dezvaluit in ultimul minut al prezentarii Sony la CES, fara amanunte tehnice sau alte detalii, Vision S a dezlantuit o furtuna de speculatii alimentate de idea ca atunci cand Sony va produce un automobil atat de asemanator cu Tesla Model 3, o ciocnire cu Elon Musk va deveni inevitabila.

Cu toate ca oficialii Sony au ramas suspect de tacuti despre Vision S si personalul din stand repeta intr-una ca este doar un demonstrator tehnologic, iar asemanarea cu Model 3 este cauzata de legile aerodinamicii, povestea este cusuta cu ata alba.

  1. Automobilul prezentat in stand este mult mai avansat decat un prototip destinat doar pentru un salon (auto).
  2. Senzorii si tehnologia Sony ar fi vizibili intr-o macheta clasica transparenta sau sectionata, dar sunt invizibili publicului in Vision S.
  3. Magna are experienta de a asambla automobile la comanda la Graz, in Austria, unde produce in prezent Jaguar I-Pace si diferite modele BMW si Mercedes pentru Europa.

Considerand ca Amazon isi va produce propriile furgonete electrice, pentru distributie de pachete comandate online, cu ajutorul Rivian, in fabrica din Normal Ilinois, ca Apple si Google au programe extinse pentru sisteme sau chiar automobile autonome, de ce nu ar lansa Sony un automobil propriu ?

Astazi cand sistemele mecanice pot fi achizitionate de la furnizori specializati si diferentierea automobilelor moderne se face prin software si conectivitate, firmele care au experienta cu aceste sisteme ar putea fi mai tentate ca oricand sa traverseze barierele traditionale si granitele nevazute intre industria auto si cea a produselor electronice.

Urmatorul deceniu va fi marcat de contopirea celor doua industrii pentru dezvoltarea mijloacelor de transport conectate si autonome, care sa permita continuarea activitatilor de orice fel pe durata deplasarilor. La fel cum firmele auto si furnizorii traditionali incearca sa acumuleze competente in software si conectivitate, este foarte posibil ca marile conglomerate electronice sa priveasca automobilele viitorului doar ca niste gadget-uri cu roti (sau aripi) si sa colaboreze cu furnizori care cunosc procesul de productie si omologare din industria auto.

Doar speculatii ? … nu cred.

Vision S arata ca un prototip avansat gata de productie in urmatoarele 12-16 luni cu tinta clar pusa pe segmentul dominat de cel mai bine vandut automobil electric din lume: Tesla Model 3.

NOTA: pentru cei interesati, am comparat putinele specificatii afisate de Sony in stand cu cele ale Model 3 dual motor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.