Startup EV – Nio și Weltmeister se mențin în top 10 din China

După stoparea activităților, cauzata de pandemie, în ianuarie, spre jumătatea lunii februarie industria auto chineză a revenit la ritmul normal de producție și distribuție, iar înmatriculările arată o tendință pozitivă atât pentru vehicule clasice, cât mai ales pentru cele electrice.

Tesla domină în continuare autoritar înmatriculările cu Model 3 MIC (made in China), căruia i se va alătura anul viitor Model Y, asamblat la Shanghai.

In contrast cu celelalte două piețe auto majore, Europa și SUA, publicul chinez a redescoperit cât de practice sunt miniautomobilele electrice destinate circulației în oraș, propulsând trei modele produse local în top 10 al înmatriculărilor, însumând peste 110.000 exemplare în primele 10 luni.

  • Wuling Hong Guang (locul 2) – 52.672 înmatriculări
  • SAIC Baojun E-Series (locul 5) – 30.586
  • Great Wall ORA Black Cat (locul 6) – 27.301

Cu excepția Tesla, producătorii străini nu au reușit să se mențină în top 10, unde reușiseră sa își croiască drum în primăvară. Această realitate ar putea fi schimbată de lansarea în producție a modelelor VW ID.3 și ID.4 în China.

Nio EC6

In schimb, doua startup-uri locale, Nio și Weltmeister, mențin interesul publicului suficient de ridicat pentru a-și consolida poziția în top 10. Producția și înmatriculările dovedesc că unele firme noi în domeniul auto, dedicate proiectării și producției exclusiv de modele electrice, reușesc să convingă publicul în număr tot mai mare, prin calitate și preț.

  • NIO ES6 (locul 8) – 23.082 înmatriculări
  • Weltmeister (locul 10) – 16.630
MG ZS

Pe locul 11 al clasamentului din China se menține modelul MG ZS, care a devenit în 2020 tot mai căutat și în Europa, ajungând în top-urile înmatriculărilor din Marea Britanie, Norvegia și Olanda.

Rămâne interesant de urmărit, dacă aceeași evoluție vor avea și modelele oferite în 2021 de Aiways, Nio și Xpeng pe piața europeană, după ce și-au croit loc în primele 20 de preferințe ale publicului chinez. In mod cert subvențiile majorate din Europa sunt tentante pentru producătorii chinezi. Sperăm doar să nu se molipsească de boala celor europeni de a menține volumul de producție mic și prețurile mari.

Zece articole despre evoluția pieței auto NEV (new energy vehicles) din China în 2020 și efectul asupra pieței europene:

  1. Cumpărătorii europeni și mașinile electrice „made in China”
  2. Tesla a livrat în februarie o treime din automobilele electrice din China
  3. Înmatriculări februarie în China -„globul de cristal” în care se poate citi viitorul?
  4. Lecții din China pentru epoca de după COVID19
  5. China remodelează viitorul electromobilității
  6. O veste bună pentru industria auto vine din China
  7. China – înmatriculări NEV ianuarie-aprilie
  8. Impactul evoluției producției de EV în China asupra piețelor globale
  9. BMW a început producția lui iX3 în China
  10. Tesla a început livrarea din China în Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.