Să facem cunoștință cu „electrozgribuliții”

Pentru mai mult de jumătate din proprietarii de automobile electrice din Romania, întâlnirea cu primul sezon rece va fi anul acesta o experiență cu „friguri”. Majoritatea sunt cei ce au achiziționat prima „electrică” începând din aprilie 2019 și au plutit lin și fericiți toată primăvara, vara și toamna, incantați de achiziția făcută.

Autonomia teoretica indicată la bord cu încărcare 100%, Hyundai Ioniq model 2018

Pentru a rămâne mulțumiți de pasul făcut spre electromobilitate, trebuie însă știut că odată cu primele dimineți reci, consumul crește rapid și teama de autonomie limitată se instalează. Sunt ușor de recunoscut după hainele groase, mănuși și eventual o căciulă, purtate la volan… descriu aceste lucruri din experiența proprie și fără nici un pic de ironie… să-i numim pentru început „electrozgribuliți”.

Nu e de loc de râs. Și noi am fost așa la primele drumuri lungi cu mașini electrice, când nu prea înțelegeam cum stă treaba cu autonomia iarna. Mi-au rămas în urechi cuvintele Roxanei, care la primul drum lung de iarnă de la Sibiu la Brașov, pe un ger năprasnic, a ajuns sa vadă „mai puțini kilometri de autonomie la bord, decât distanța până la stația de încărcare pe google maps„. Nu este de loc plăcut.

Se presupunem că ar fi prima săptămână rece la volanul unui Hyundai Ioniq și observați cum a crescut consumul cu 28%, așa cum s-a întâmplat cu Ionică la Sibiu în ultimele zile. Trebuie să fie un motiv de îngrijorare ?

175 km autonomie teoretică la – 7 grade Celsius și încărcare 100%

Primul gând se îndreaptă la autonomia redusă în aceste condiții, care este semnalizată foarte clar la bord. Al doilea gând este cum să economisim energie și desigur încălzirea este o victimă ușoară în căutarea unor soluții de a merge cât mai departe.

Privind însă la variația consumului față de aceeași săptămână de anul trecut, observăm cu ușurință cu nu este nici o anomalie. „Ionică”, exemplarul utilizat de echipa Porsib în cadrul proiectului Electromobilitate, a înregistrat la Sibiu o diferență de doar 0.4 kWh/100 km între consumul din 2018 și cel din 2019, ceea ce reprezintă o variație de 2%.

Sursa: meteoblue

O privire la variația temperaturii la Sibiu în aceeași perioadă din 2018 și 2019, ne arată că anul trecut au fost două zile mai reci și doua mai calde decât anul acesta. Prin urmare, variația minimă a consumului este justificată, considerând că Ionică este pe aceleași mâini bune și grijulii la Porsib, că parcurge zilnic aproape același traseu între Turnișor și Cisnădie, plus traseele ocazionale pentru test drive cu cei interesați de mașini electrice.

Impactul financiar este neglijabil, diferența reprezentând doar 0.25 RON la 100 de kilometri. In schimb reducerea autonomiei trebuie tratată cu multă seriozitate, pentru a nu rămâne în pană de electroni, pe marginea drumului. Deși este cu mult mai ușor de găsit o casă cu priză și oameni binevoitori, decât o stație de carburanți, întârzierile pentru încărcarea lentă la priza de uz casnic, plus emoțiile, nu merită riscul.

Câteva motive pentru care autonomia scade iarna sunt:

  1. Electrochimia acumulatorilor litiu-ion. Fără sa fim cu toții experți în fenomene petrecute la nivel atomic si molecular, este ușor să reținem că bateriile litiu-ion nu iubesc frigul.
  2. Frânarea regenerativă limitată. Când acumulatorul este rece, încărcarea bruscă, datorită frânarii regenerative, este limitata intenționat, pentru a proteja acumulatorul
  3. Energia consumata pentru aducerea acumulatorului la temperatura optimă. Dacă mașina nu a fost în priză peste noapte, bateria nu este preîncălzită pentru plecarea la drum dimineața și va consuma din propriile rezerve, pentru aducerea acumulatorului la temperatura optimă de funcționare.
  4. Consumatorii suplimentari pentru siguranță, dezghețarea parbrizului și a lunetei.
  5. Consumatorii suplimentari pentru confortul pasagerilor. Încălzire habitaclu, scaune și volan.
  6. Consumatori ocazionali, lumini, ștergătoare de parbriz, etc.

Un rol extrem de important au desigur condițiile de drum, mai ales dacă șoseaua este acoperită de zăpadă, dar astfel de influențe sunt bine cunoscute și de la automobilele cu motoare cu ardere internă.

Consumul pentru încălzirea scaunelor și a volanului fiind mai redus decât cel pentru climatizare, duce la recomandarea de utilizare a acestor funcții de confort, înainte de a mări temperatura interioară cu câteva grade.

Comparația consumului mediu înregistrat la Sibiu și Timișoara cu doua Hyundai Ionic, confirmă creșterea similară a consumului la începutul sezonului rece.

De altfel, la un drum lung consumul va scădea iarna, față de cel înregistrat pe drumuri scurte în oraș, după ce acumulatorul a ajuns la temperatura optimă și habitaclul s-a încălzit.

Consum 7 decembrie 2019, Hyundai Ioniq model 2019
Informație furnizată de Tudor Marchiș

Un exemplu furnizat de Tudor (Hyundai Ioniq model 2019) arată că pentru drumurile scurte zilnice (între 3 și 13 km) consumul mediu a fost săptămâna trecută 20.6 kWh/100km. In schimb pentru unul mai lung, 60 km la sfârșit de săptămână, consumul a revenit la valori medii mai familiare de 14.4 kWh/100km.

RECOMANDARE

Diferența între „electrozgribuliți” și electromobilistul experimentat este doar un singur sezon rece, în care se învață comportamentul mașinii electrice pe pielea proprie, sau ascultând de alții cu mai multa vechime în „branșă”. Alegeți cu atenție drumurile lungi iarna, lăsați o rezerva de energie pentru situații neprevăzute și luați în considerare pe lângă capriciile vremii și cele ale stațiilor de încărcare.

Evidențele noastre pentru ultimele nouă luni, arată că drumurile zilnice cu Ionica, rar au depășit „autonomia teoretică de iarnă” de 175 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.