Norvegia ramane in fruntea adoptarii electromobilitatii

Despre cum a devenit Norvegia, cu o populatie de 5.3 milioane si PIB (Produs Intern Brut) de aproape 400 miliarde USD si zacaminte bogate de petrol, exemplul tranzitiei spre electromobilitate am scris in repetate randuri.

O politica consistenta si coerenta de masuri pe termen lung pentru promovarea si sustinerea adoptarii autovehiculelor electrice au transformat Norvegia in cea mai mare piata de masini electrice din Europa. Cel putin asa au stat lucrurile pana in luna noiembrie 2019, cand inmatricularile cumulate pentru primele 11 luni in Germania au depasit pentru prima oara pe cele norvegiene. Cu o populatie de 82.8 milioane si PIB de 3677 miliarde, Germania se afla pe locul 4 in clasamentul mondial, fiind depasita doar de SUA, China si Japonia si este cea mai mare piata auto europeana (dupa vanzari, incasari si productie).

Consecventa cu care guvernele norvegiene au sustinut, incepand din 1990, electrificarea transportului terestru, pe apa si de curand in aviatie, a plasat Norvegia intr-o pozitie unica pe plan mondial din punctul de vedere al ratei de adoptare a autovehiculelor electrice.

Pozitia natiunilor pe curba S este pe baza rezultatelor din 2018, cu exceptia Olandei si Norvegiei, a caror pozitie au fost actualizata la nivelul primelor 11 luni din 2019

Dupa 11 luni Norvegia a demonstrat ca, odata cu depasirea pragului de 50%, a trecut intr-o noua etapa de adoptare a noii tehnologii, cea a „majoritatii tarzii”, lasand in urma natiunile cu grad mare de motorizare, care se afla inca in faza „adoptatorilor timpurii”.

Caracteristicile celor doua faze distincte pe curba de adoptare a unei noi tehnologii sunt definite de autorii articolului Wikipedia „Difuzarea inovatiei” in felul urmator:

  • Adoptatorii timpurii adoptă inovația după ce o evaluează; aceștia difuzează inovația în sistem. Adoptatorii timpurii utilizează datele furnizate prin implementarea și confirmarea inovației de către inovatori, pentru a lua propriile decizii de adoptare
  • Majoritatea târzie adoptă noile produse inovative din necesitate economică sau sub presiunea rivalilor, cu un anumit grad de scepticism și după ce majoritatea societății a adoptat noile produse.

Spre deosebire de China, Corea sau Japonia care au devenit cei mai mari producatori de acumulatori litiu-ion in cautarea unor alternative la importul de petrol, este interesanta notiunea de „necesitate economica” aplicata la penetrarea autovehiculelor electrice intr-o tara bogata in rezerve de combustibili fosili, asa cum este Norvegia.

Privind insa prin prisma reducerii efectelor poluarii asupra sanatatii publice, electrificarea este o prioritate sociala importanta. Sustinuta din pacate inegal de tarile industrializate cu interese majore in comercializarea de combustibili fosili sau productia de automobile clasice, tranzitia spre parcuri auto 100% electrice va dura mai mult de zece ani, chiar si dupa interzicerea vanzarii autovehiculelor echipate cu motoare cu ardere interna.

Si in acest plan Norvegia este cu cativa pasi inaintea tuturor, interzicand incepand cu anul 2025 vanzarea automobilelor echipate cu motoare cu ardere interna. Urmat in 2030 de Danemarca, Islanda, Irlanda, Israel, Olanda si Suedia, exemplul Norvegiei va genera un impact semnificativ asupra industriei auto globale, chiar daca marii producatori China, SUA si Japonia continua sa produca zeci de milioane de vehicule clasice anual.

Oare cum va arata peste doar cinci ani clasamentul inmatricularilor in tara ce ne arata calea spre o lume mai linistita si curata ?

Lectura recomandata:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.