Avancronică la CES 2021 – prima ediție virtuală

In urmă cu un an, când publicam avancronica CES– Consumer Electronics Show, cea mai mare expoziție de produse electronice, găzduită la fiecare început de an de Las Vegas, pandemia era în fază de început, doar câteva știri îngrijorătoare din Wuhan începuseră să se strecoare spre exterior.

Iată-ne după un an extrem de dificil, marcat pentru totdeauna de o criză sanitară mondială, în același moment de început al CES, doar că în acest an marea expoziție a adoptat un format virtual și industria auto, cutremurată de un an cu vânzări mult diminuate în Europa, va fi reprezentată de un număr mult mai mic de participanți.

Așa cum poate rețineți de anul trecut, interesul pentru CES provine din faptul că automobilele electrice, autonome și conectate au în egală măsură nevoie de tehnologie avansată, cât și de metode noi de producție, adecvate transformării epocale prin care trece industria auto. Exact la această intersecție între IT și auto se poziționează numeroși expozanți la CES.

Cu toate că numărul producătorilor și furnizorilor prezenți la CES în noul spațiu expozițional virtual s-a diminuat considerabil, câteva participări din universul auto sunt așteptate cu foarte mult interes

Mercedes Benz

Nelipsit- de la CES de câțiva ani buni, echipa Mercedes a utilizat platforma celei mai mari expoziții de electronică pentru prezentarea unor concepte cu mult înaintea vremurilor, care dovedesc tot ce este posibil atunci când inovația și creativitatea este lăsată să zburde liber (și este finanțată în mod corespunzător).

Mercedes va avea prima conferință de presă din rândul marilor producători, luni 11 ianuarie. Dacă nu ați avut ocazia sa vizionați prezentarea de anul trecut, în colaborare cu regizorul James Cameron, o găsiți aici (la baza paginii).

General Motors

După schimbarea de săptămâna trecută, pentru prima oară in ultimii 50 de ani, a siglei celui mai mare producător american, echipa de marketing ne asigură că este un semnal clar despre intențiile de electrificare.

La drept vorbind auzim această poveste cam de mult, dar în afară de Volt (Ampera în Europa) retras din producție și veteranul Bolt (Ampera-e în Europa) am văzut doar concepte bombastice în SUA (Hummer, Lyriq) și câteva modele Buick dedicate pieței din China.

Sursa: CES

Marți, 12 ianuarie Mary Barra, CEO GM, va prezenta strategia concernului pentru viitorul electric, al cărui succes va fi măsurat – nu surprinzător – prin planurile ambițioase de a depăși Tesla. Până auzim ce ne va povesti doamna Barra, propun: Fără prea multa grabă GM! VW si-a ales același obiectiv: sa depășească Tesla.

Audi

După un an cu rezultate bune pentru înmatriculările primului SUV electric în Europa (primul loc în Norvegia!), urmează câteva lansări foarte interesante de modele noi în 2021, atât pe platforma comună cu Porsche, destinată variantelor premium, cât și pe platforma MEB a grupului VW, care este fundația pentru ID.3, ID.4, Skoda Enyaq și Audi Q4 e-tron.

Vom afla mai multe detalii în cadrul conferinței: The Electrifying Future of Premium Mobility, marți 12 ianuarie.

Sono Motors

Pentru Sono Motors, cel de al doilea startup electric german după Steet Scooter, am o simpatie deosebită, încă de la test drive-ul cu primul model denumit Sion la Muenchen în octombrie 2018. Din păcate planul de a include un exemplar în mini-flota noastră de test drive pentru proiectul Electromobilitate nu s-a materializat în 2020, datorită întârzierilor repetate de lansare în producție.

Va fi foarte interesant de aflat marți 12 ianuarie care sunt planurile și termenele actuale pentru automobilul prevăzut cu panouri solare și o mulțime de idei ingenioase în cadrul conferinței Trailblazing Mobility: The Solar EV of the Future.

Furnizori

Din rândul marilor furnizori am ales să urmăresc producătorii de acumulatori, senzori, componente electronice și software pentru conducerea autonomă. In plus, câteva discuții cu specialiști din domeniile implicate în conducerea autonomă și conectivitate. Lista conferințelor de interes:

  • Magna Live: Vehicle Electrification & LG Explained
  • Conferința de presa Bosch
  • Panasonic Energy and The Future of the EV Battery
  • Mobility Experiences for the Future and Today
  • Garage to Global Innovation: Is SEV the new SUV?
  • Automotive Transformation: EVs and Connectivity

In final, după patru zile foarte intense, CES 2021 se va încheia cu tradiționala acordare de premii în cadrul ceremoniei: Official Best of CES Awards.

Cu siguranță vor fi patru zile pline cu informații noi, foarte dense, în care veți auzi mai puțin de mine, dar colegii din echipa Electromobilitate vă vor ține în continuare la curent cu ce se întâmplă în universul mobilității electrice, aflat în expansiune rapidă.

Articole de la ediția de anul trecut CES – Consumer Electronic Show, Las Vegas, 2020:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.