Contradictii electromobilistice – General Motors (partea I-a)

Scriam recent ca, total neimpresionat de scaderea temporara a vanzarilor de automobile NEV (new energy vehicles) dupa eliminarea sau reducerea subventiilor, guvernul chinez a ridicat cota obligatorie de vanzare NEV pentru anul 2025 de la 20% la 25%.

Semnalul este cat se poate de clar ca autoritatile chineze doresc ca pana in 2025, industria auto sa fie capabila sa livreze cel putin SAPTE MILIOANE de autovehicule electrice, doar pe cea mai mare piata din lume, care pana in prezent a absorbit 50% din productia mondiala de autovehicule electrice.

Extrapoland la nivel mondial si analizand datele statistice din ultimii ani, ne intrebam daca este posibil ca pana in 2025 vanzarile globale sa creasca la peste 14 milioane de automobile noi electrice ?

Raspunsul este complicat si depinde pe cine asculti.

GENERAL MOTORS

GM EV 1

Incepem cu punctul de vedere GM, din respect pentru efortul din urma cu 25 de ani, cand o echipa entuziasta de la cel mai mare producator american, a convins conducerea concernului ca a sosit momentul pentru un automobil electric. EV 1 a fost produs intre 1996 si 1999 si oferit in lease in cateva orase americane. Retragerea de pe piata, in ciuda protestelor publice, este subiectul unui film „Who killed the electric car ?” care merita vazut de cei interesati de istoria moderna a electromobilitatii.

  • CHEVROLET VOLT si BOLT
Chevrolet Volt hibrid

GM a relansat discutia despre automobile electrificate odata cu prezentarea modelului Chevy Volt, un hibrid la care motorul termic este utilizat ca generator de curent la bord, iar tractiunea este pur electrica. Cunoscut in Europa ca Opel sau Vauxhal Ampera, in Australia ca Holden Volt si in China ca Buick Velite, Volt a fost asamblat in Michigan timp de zece ani si a acumulat vanzari totale de aproximativ 180.000 unitati, din care mai mult de 150.000 in SUA, incepand din decembrie 2010 pana in februarie 2019, cand s-a oprit productia.

Chevrolet Bolt, 100% electric

Nascut sub bagheta celebrului Bob Lutz, revenit din pensie, dupa o cariera de exceptie la BMW, Ford si Chrysler, pentru a conduce destinele noilor modele la GM, Volt avea sa fie urmat de Chevrolet Bolt, un automobil compact, 100% electric, proiectat in Corea, asamblat in Michigan si vandut incepand din decembrie 2016 in California.

  • MARK REUSS
Mark Reuss – presedintele General Motors

Instalat in functia de presedinte al celui mai mare producator auto american in ianuarie 2019, Mark Reuss este fiul fostului presedinte GM, Lloyd Reuss, intre anii 1990 si 1992 si este cunoscut in Motor City atat pentru esecul perechii de produse Pontiac Aztek / Buick Rendezvous, al caror sef de proiect a fost, cat mai ales pentru accidentul din primul viraj al primului tur din Marele Premiu al Detroit-ului, editia 2018, in calitate de pilot al pace car-ului.

Dupa alt moment penibil „hop si noi”, tocmai in dimineatza zilei de prezentare a Cybertruck-ului Tesla, cand Mary Barra, CEO GM a anuntat ca vor lansa si ei un pickup eletric „tarziu in 2021”, fara nici un alt detaliu, Mark Reuss a publicat in CNN business un editorial, cu viziunea GM despre autovehicule electrice si tranzitia spre electrificare.

De la inceput ne atrage atentia o afirmatie discutabila: „Ca orice revolutie, aceasta va fi creata de cererea pietii” (Like any revolution, this one will be created by market demand).

In contradicite cu afirmatia lui Mark Reuss ne intrebam: oare revolutia iPhone a fost creata de cererea pietii ? … Steve Jobs spunea ca daca s-ar fi bazat pe sondaje de opinie, iPhone nu ar fi vazut vreodata lumina zilei, fiindca publicul nici macar nu stia ca are nevoie de un smart phone.

In opinia noastra, revolutiile tehnice sunt generate de vizionari, care au curajul sa sfideze tot ceea ce este conventional, au (sau gasesc) resursele sa isi transpuna in practica visele, iar piata doar valideaza ideea, prin acceptare sau respingere.

  • Exemplu proaspat: cine are nevoie de Cybertruck ?
  • Raspuns improbabil, dar surprinzator: cei peste un sfert de milion de clienti inscrisi, pana acuma

Trebuie sa ii acordam credit lui Mark Ruess, pentru paragraful: „pe langa beneficiile ecologice, proprietarii de vehicule electrice se bucura de performanta, liniste, acceleratie, stil si spatiu interior. Credem ca majoritatea vor ramane loiali masinilor electrice”. Absolut corect. Odata ce te-ai obisnuit cu placerea condusului electric, nu iti mai doresti sa revii la vibratiile si emisiile unui motor termic si la intreruperile acceleratiei, datorita schimbarilor de viteza

Citand rezultatele unor sondaje de opinie facute in zone demografice de interes, Chicago si Los Angeles, Mark Reuss afirma ca majoritatea celor intervievati ar fi dispusi sa treaca la masini electrice, daca acestea ar fi la paritate cu cele clasice la categoriile autonomie, usurinta de operare si costuri.

In contradictie cu cele de mai sus, dupa ce devii proprietarul unui vehicul electric, incepi sa savurezi ritmul calm al calatoriilor cu pauze de incarcare, usurinta de a incarca acasa sau la servici, in loc sa mergi la statii de combustibil rau mirositoare si uleioase.

  • AUTONOMIE

Din rezultatele sondajului GM prezentat de Mark Reuss, rezulta ca majoritatea celor intervievati doresc o autonomie de 480 – 500 km, oferita deocamdata doar de modelele long range Tesla.

In contrast, odata cu imbunatatirea acumulatorilor, GM a crescut autonomia pentru Bolt pentru modelul din 2020 cu 33 km, pentru o remarcabila autonomie de 414 km, dar nu chiar atat cat isi doresc potentialii clienti.

  • INCARCARE RAPIDA

Nici un paragraf din editorialul lui Mark Reuss nu este o promovare indirecta mai buna pentru Tesla, decat cel dedicat retelelor de incarcare rapida.

Ca motiv invocat de majoritatea celor cu retineri fata de achizitia unui vehicul electric, sondajul GM identifica lipsa unor retele rapide de incarcare.

Ca solutie a problemei, Mark Reuss invoca necesitatea unei „colaborari mai stranse intre producatori, companii ce investesc in retele de incarcare, grupuri industriale si guverne„. Mai lipseste cineva ?

Reteaua nordamericana Tesla Super Charger, sursa: Tesla.com

In contrast, Tesla a inteles din start ca un automobil electric nu are valoare pentru utilizator fara un ecosistem din care fac parte reteaua de incarcare si sistemul de comunicare. In loc sa invoce „fortele supreme” si colaborari complexe pentru ajutor, Tesla a cladit cea mai extinsa retea rapida din lume, cunoscuta pretutindeni ca Super Charger, care constituie un avantaj competitiv pe termen mediu, pana Ionity in Europa si Electrify America (sau altii) vor cladi retele rapide asemanatoare ca extindere si performanta.

  • PARITATEA DE COST

Diferenta de pret intre un automobil electric si unul cu performante similare echipat cu motor clasic, nu a impiedicat clientii sa astepte pana la trei ani pentru livrarea unei Tesla Model 3. Chiar daca ritmul vanzarilor a scazut dupa expirarea subventiei acordate in SUA, vanzarile globale sunt in crestere.

GM estimeaza ca „paritatea de pret va fi atinsa intr-un deceniu, probabil mai repede”, dar alte surse calificate si cu siguranta mai impartiale, decat o firma ce traieste de pe urma vanzarii de pickup truck si SUV-uri echipate cu motoare V8, prognozeaza paritatea de pret in doar trei ani.

De atlfel, paritatea pretului de achizitie este o piedica doar pentru cei ce nu calculeaza costul total de proprietate a unui autovehicul. Considerand in afara de pretul de achizitie, cheltuielile cu combustibilul, cele de intretinere, taxele, asigurarile si devalorizarea, masinile electrice sunt deja MAI IEFTINE pe termen lung, decat cele cu motor clasic, cu performante si spatiu echivalent.

CONCLUZIE

Suntem cu totul de acord cu afirmatia lui Mark Reuss: „Pentru ca autovehiculele electrice sa devina vioara intaia in lumea auto, producatorii trebuie sa le faca la fel sau chiar mai bune decat cele conduse de majoritate astazi. Va trebui sa onoram promisiunea de a produce masini atractive si accesibile ca pret, in cele mai variate forme si dimensiuni. Cand vom realiza aceste lucruri, adoptarea masinilor electrice va fi pe scara larga si s-ar putea intampla mai repede , decat crede multa lume.”

Frumos zis, dar ne intrebam ce-i opreste pe GM sa ofere mai mult de un singur model electric in America de Nord, Europa si Corea, din 2016 pana astazi ?

O stire proaspata despre formarea unui joint venture pentru productia de acumulatori impreuna cu LG Chem, la Lordstown, Ohio, ne demonstreaza ca intentiile de electrificare la GM sunt mai serioase decat arata lipsa actuala de modele.

Dupa ce multe voci din industria auto au criticat sau ridiculizat Tesla cu ani in urma pentru investitia „irational de mare si riscanta” in fabrica de acumulatori din Nevada, astazi grupurile Volkswagen in Europa impreuna cu Northvolt si General Motors cu LG Chem in SUA merg pe aceasi cale, investind miliarde fabrici proprii de acumulatori.

Succes cu executia GM !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.