Poate v-a surprins imaginea din titlu cu Toyota bZ4X parcată alaturi de Ioniq-ul lui Tudor, fiind încă foarte rare pe melagurile noastre și chiar pe întregul continent, cum se vede din graficul înmatriculărilor din Europa de vest.
Incă nu putem anunța că primul exemplar a parcat în garajul nostru virtual, dar invitația este deschisă și cu siguranță interesul pentru primii pași făcuți de Toyota în universul mobilității electrice vor fi monitorizați cu mult interes. Până atunci am inclus-o în tabelul comparativ, ca să înțelegem mai bine dimensiunile și specificațiile (sursa informațiilor EVdatabase).
Grupa Mare ar putea crește în curând ca număr și diversitate, dacă noul proprietar al Citroen-ului din imagine se va alătura proiectului nostru (imagine primită de la Ciprian – Gura Humorului).
Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara
În perioada 14-20 Noiembrie IONIQ 5 a parcurs 732 km cu un consum de 21.1 kWh/100km. Costurile cu încărcarea au fost 96 RON (13.11 RON/100km).
Aproximativ 200 km au fost parcurși în regim urban în prima parte a săptămânii, restul fiind parcurși pe un drum TM-Sibiu și retur.
La Sibiu am fost cazat la hotelul MyContinental, mai puțin relevantă locația, dar important este că aveau două stații de încărcare Type2 de 22 kW fiecare, operate de Polyfazer. Pentru că am observat prețul de 2 RON/kWh în aplicația Polyfazer, am hotărât să încarc în Parcarea Cazarmă 90, unde este instalată o stația CCS+Type2 a primăriei, iar energia costă 1 RON/kWh.
Să nu faceți ca și mine dacă sunteți cazați la același hotel, pentru că seara, după ce am încărcat acumulatorul la 90% am aflat că pentru clienții hotelului se oferă gratuitate la încărcare în limita a 100 kWh :).
Pe drumul de întoarcere am oprit la MOL Vințu pentru a saluta stațiile Kempower. Nu aveam nevoie de încărcare (și nici nu am încărcat), dar de pauză de toaletă și cafea era nevoie.
La sosire în TM am oprit pe la Porsche TM, la stația Moon de 300 kW pentru un scurt test de încărcare după 2:44 h de condus în regim de autostradă. Atașez și graficele extrase din CarScanner, dar pe scurt ideea este că acumulatorul avea între 13 și 17 ℃ (Tmin, Tmax), iar încărcarea a pornit cu putere de 70 kW. După aproximativ 5 minute de încărcare și încălzire a acumulatorului, puterea a crescut la aprox. 110 kW, iar după alte 5 minute la 190 kW, însă a scăzut destul de repede, după cum se observă în graficele atașate.
Pe scurt, abia aștept update-ul care promite precondiționarea acumulatorului înainte de încărcare.
Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara
Datele din săptămâna 46 (14.11-20.11) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:
Distanța parcursă: 367.3 km
Tip traseu: 100% oraș
Viteza medie: 25.9 km/h
Consum mediu: 18.9 kWh / 100km
Total încărcări: 55.7 kWh
Energie obținută de la panourile solare: 0.3 kWh.
Încă o săptămână foarte statică, doar naveta zilnică. Drumuri scurte, temperaturi scăzute, nici nu este suficient timp să se stabilizeze consumul după ce se încălzește interiorul mașinii până la temperatura dorită. Asta este: „iarna nu-i ca vara” 😊
Cristian – Skoda Enyaq, Brașov
Săptămâna 14-20 noiembrie am parcurs 506 km, nimic special, doar în Brașov și împrejurimi. Consumul mediu raportat de Skoda pentru acesta perioada a fost 18.3 kWh/100km, destul de bine zic eu, mai ales că dimineața și seara – când circul cel mai mult – temperaturile au scăzut sub 5 grade. Am văzut chiar și mici depuneri de gheață.
– Distanță: 506 km
– Viteză medie: 40 km/h
– Consum raportat de mașină: 18.3 kWh/100km
– Consum per 100km, inclusiv pierderi la încărcare și preconditionari, citit pe contor: 21,12 kWh/100km
Încărcările au fost efectuate integral acasă, rezultând un cost per 100km de 14,64 lei conform datelor mașinii și 16,89 lei conform valorilor citite de pe contor.
Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca
O săptămână doar cu drumuri în oraș. Consumurile variază enorm, între 35 kWh/100 km dimineața și 21 după amiază, cu căldura pornită, sau 17 kWh/100 km fără căldură.
Se poate observă din poză de dimineață care este consumul în staționare și atunci e clar de ce este așa mare consumul mediu. Dar după ce se mai încălzește interiorul, consumul pentru căldură se duce spre 1-1,5 kWh/h.
Și nici nu a venit frigul care să necesite pornirea încălzirii bateriei.
Dar oricum anul trecut, cam pe aceeași vreme și condiții de trafic, consumurile medii erau 42,5, deci update-ul de soft la versiunea 2.4 și-a făcut treaba.
Tibi – Kia Niro, București
De la Tibi am primit o valoare de consum ceva mai ridicată, cu care ne-am întâlnit ultima oară în luna mai, dar deocamdată nimic ieșit din comun pentru acest model mai rar întâlnit în țară.