Grupul Stellantis s-a format în ianuarie 2021 prin contopirea concernului francez PSA (după achiziția Opel și Vauxhall de la GM) și FCA (Fiat Chrysler Automobile). Cuprinde în prezent 16 mărci de automobile cu originea în Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA.
Pe lângă bjuteria coroanei, Jeep, și mărcile italiene cu rezonanță sportivă istorică Maserati și Alfa Romeo, Stellantis deține în SUA un segment important de piață în domeniul pickup-urilor (Ram și Dodge), iar în Europa sunt prezente mărcile cu tradiție Peugeot, Citroen, Opel și Fiat.
In ultimele două decenii ambele grupuri de firme (PSA și FCA) au încercat fără succes să patrundă pe piața din China, iar ultimii ani sunt caracterizați de rezistența manifestată la cel mai înalt nivel împotriva electrificării. Nu este de mirare că lansarea primei game de modele electrice în 2020, pe o platformă comună mixtă, a venit la timp pentru a diminua amenzile europene, din cauza depășirii emisiilor de CO2, dar a avut succes doar pe piețele locale (Franța pentru Peugeot și Germania pentru Opel), fără a cuceri fantezia europenilor de pretutindeni.
Inmatriculările din acest an, în 14 țări vest europene monitorizate de EU EVs, arată că volumul livrărilor a scăzut față de primii doi ani pentru 208.
Pentru Corsa, situația pare ceva mai bună, deși va trebui să așteptăm finalul anului înainte să știm dacă înmatriculările vest-europene (în prezent aprox. 14.000) se vor menține deasupra nivelului din 2021, sau poate fratele mai spațios, Opel Mokka, va prelua conducerea familiei electrice la Opel.
Realitatea europeană ne dovedește în continuare că mașinile de gabarit mic, cu performanțe electrice bune (autonomie și viteză de încărcare) și preț rezonabil sunt în continuare solicitate de clienții din numeroase țări. Cel mai potrivit exemplu este noul Fiat 500e, o moștenire preluată de la FCA, de care beneficiază Stellantis în prezent.
Asamblat pe o platformă electrică dedicată și încorporând experiența acumulată cu prima generație de Fiat 500e produsă pentru California în Mexic, noul Fiat 500 este atât de solicitat în prezent, încât producatorul s-a văzut nevoit să stopeze comenzile, lista de așteptare intinzându-se pe mai mult de un an.
In clasamentul vest-european la zi publicat de EU EVs:
- Fiat 500 conduce cu 32.183 înmatriculări, ceea ce reprezintă mai mult decât Peugeot 208 + Opel Corsa împreună (31.848)
- Peugeot 208 – 17.322
- Opel Corsa – 14.162
Este timpul pentru o nouă generație de modele electrice, asamblate pe platforme dedicate, fără compromisuri? Absolut!
In prezent, discursurile supărate anti-electrificare venite din partea liderilor Stellantis nu prea ne dau încredere în viitorul mărcilor europene, iar speranța că platforma Fiat 500 va fi multiplicată în alte modele compacte și sub-compacte produse în fabrici Peugeot sau Opel se va ciocni de autotputernicul sindrom NIH – Not Invented Here.
Incercarea de a îmbrăca Fiat-ul 500e în haine Jeep a primit numele potrivit: Renegade (renegatul), comunitatea pasionaților foarte dedicați ai mărcii de teren americane, criticând decizia cu vehemență oriunde au găsit spațiu disponibil (media socială, interviuri, reviste de specialitate).
Experiențele proprietarilor
Laura – 208, Timișoara
Din fericire, urmărind săptămânal experiențele cu Peugeot 208 în România, ne bucurăm de lispa problemelor cu electro-leul mic, exemplarul cumpărat de Laura în plin lock-down din martie 2020. Că lucrurile nu decurg întotdeauna așa de bine, stă mărturie o experiență mai putin fericită cu un Opel Corsa, care a determinat proprietarul să renunțe la mașină.
E drept că 208 este pofticios și la drumurile scurte din sezonul rece înghite electroni cât colegele din Grupa Mare, dar lipsa problemelor mecanice, electrice sau de soft, au făcut viața alături de 208 o plăcere. Bilanțul după 130 săptămâni, monitorizate cu ajutorul datelor transmise de Tudor, arată ca în cele două grafice de mai jos.
Cu excepția participării la raidul montan Transcarpatica I, când a acumulat 1.821 km într-o singură săptămână, și a călătoriilor de vacanță, electro-leul a trecut rar de 200 km. Majoritatea traseelor pentru naveta scurtă la serviciu și cumpărături sunt sub 100 km pe săptămână.
Bogdan – 208, București
Cu doar 5.295 km la bord, Bogdan petrece încă luna de miere alături de 208-ul sau, împreună întâlnind în aceste zile primul sezon rece. La fel ca Laura, costurile cu încărcarea sunt încă rezonabile, chiar dacă a crescut consumul în ultimele trei săptămâni, Bogdan utilizând stația montată acasă cu energia electrică la un preț de 0.69 RON/kWh.
Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia
Dacă nu vă amintiți de aventura lui Claudiu împreună cu tatăl său, pe drumul de la Constanța la Alba Iulia, imediat după preluarea mașinii de la dealer, merită din plin timpul pentru lectură (5 minute).
Povestea lor este cea a multor clienți, care nu au primit suficiente instrucțiuni de la dealeri pentru exploatarea unui automobil electric nou.
La fel ca în cazul lui Bogdan, Claudiu transmite valori tot mai mari de consum. După apropoape 28.000 km parcurși din luna martie, valoarea medie a trecut pentru prima oară de 20 kWh/100km în ultimele două săptămâni.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.