Hyundai Ioniq – comportament impecabil pe drumuri de munte inzapezite

Dupa revenirea lui Ionica la Timisoara, calatoriile electrice nu au mai avut regularitatea navetei zilnice de la Sibiu la Cisnadie, dar prin test drive-urile organizate de Darius si cateva calatorii mai lungi, kilometrajul a fost la fel de ridicat.

Hyundai Ioniq model 2018 – Ionica

Pe parcursul celor 264 kilometri din ultima saptamana, Ionica si-a dovedit din nou veleitatile de campion al consumului in oras, pentru care m-a recompensat cu o ecosteluta pe traseul de 23 kilometri din 25.02, cand consumul de 11.2 kWh/100km in traficul „stop and go” din Timisoara, a fost mai mic decat valoarea teoretica din specificatia tehnica (11.5 kWh/100km)

In alte doua calatorii mai lungi, de saptamana trecuta, consumul a fost in jur de 12.15 kWh/100km, iar atunci cand traseul include mai multa autostrada, parcursa cu 130 km/h, a urcat la un foarte rezonabil 13.8 kWh/100km, reprezentand cheltuieli de 8.80 lei pentru 100 km.

Pe termen lung, consumul mediu saptamanl urmareste variatia temperaturii exterioare, plus o usoara scadere la Timisoara, comparativ cu Sibiu, datorita terenului plat din campia banateana, unde a circulat ultimele doua saptamani.

Consum mediu saptamanal Ionica (model 2018), dupa 73 saptamani

Hyundai Ioniq model 2019

Despre Hyundai-ul lui Tudor veti afla cat de curand mai multe detalii legate de testul comparativ facut cu Ionica, prin care am incercat sa determinam de ce modelul mai nou are consumul ceva mai ridicat cu aproximativ 1 kWh/100 km.

Consum mediu saptamanal comparativ Ioniq model 2018 si model 2019

Consumul mediu mai mare cu 7.9% inregistrat de Ioniq-ul lui Tudor in ultima saptamana, se datoreaza urcarii la Muntele Mic, cu lanturi, pe zapada, pe parcursul careia am inregistrat pentru prima oara un consum de 40 kWh/100km.

Cea mai importanta „descoperire” la acest drum de munte pe zapada proaspata, dupa o furtuna napraznica in ziua precedenta, a fost stabilitatea remarcabila in conditii dificile si tractiunea continua, excelent controlata de sistemele eletronice, Ioniq-ul neavand cea mai mica tendinta de rupere a aderentei sau derapare.

Consum Hyundai Ioniq model 2019

Despre peripetiile drumului de la Timisoara pana foarte aproape de Muntele Mic am scris ieri pe larg. Aventura montana cu lanturi si zapada a dus la cel mare consum inregistrat vreodata (40.1 kWh/100km) cu masinile din garajul nostru virtual, dar consumul mediu ramane remarcabil la toate cele trei modele Hyundai Ioniq pe care le urmarim saptamanal.

Costurile cu intretinerea fiind in continuare ZERO, consumul de electricitate este singura cheltuiala, pe langa asigurare si taxa de drum, masinile electrice fiind scutite de impozit si de parcare in Timisoara si alte cateva orase din tara (Bucuresti, Cluj, Sibiu).

Pentru cei 287 kilometri ai calatoriei de la Timisoara la munte si retur, Ioniq-ul lui Tudor a inregistrat un consum mediu de 15 kWh/100 km, ceea ce reprezinta costuri cu electricitatea de 9.60 lei pentru 100 km.

In realitatea, excursia noastra a fost si mai ieftina, incarcarea la Gasthaus Maria fiind gratuita. Multumim atat gazdelor pentru amabilitate, cat si firmei timisorene Lek3.co pentru instalarea unei statii intr-un punct strategic, care face posibil turismul montan cu un automobil electric.

Comparatia cu Skoda Octavia pentru saptamana trecuta

Cu toate ca Marius ne comunica saptamanal lungimea drumurilor parcuse, media orara si consumul inregistrat cu Octavia 1.4 TSI, am considerat ca nu este fair play sa continuam comparatia cu consumul lui Ionica din Timisoara, care circula de doua saptamani intr-un climat mai cald si teren mai plat.

Vom continua totusi sa urmarim, lungimea drumurilor parcurse zilnic, ca sa intelegm mai bine, daca cu exceptia celor cateva calatorii lungi de vacanta, o masina cu autonomie mai mare de 200 km este strict necesara pentru cazul de utilizare al unei familii tinere cu doi copii.

Valoarea consumului mediu este orientativa si nu poate fi utilizata pentru concluzii comparative electric-benzina, asa cum am facut in saptamanile precedente.

Skoda Octavia – Sibiu

 • parcurs total: 216 km
 • distanta minima: 4 km
 • distanta maxima: 52 km
 • consum mediu: 7.33 l/100km
 • cost combustibil pentru 100 km: 41.39 lei (5.65 lei/litru)

Hyundai Ioniq (model 2019) – Timisoara

 • parcurs total: 183 km
 • distanta minima: 4 km
 • distanta maxima: 80 km
 • consum mediu: 14.92 kWh/100km
 • cost energie pentru 100 km: 9.55 lei (0.64 lei/kWh)

Hyundai Ioniq (model 2018) “Ionica”- Timisoara

 • parcurs total: 544 km
 • distanta minima: 20 km
 • distanta maxima: 140 km
 • consum mediu: 14.59 kWh/100km
 • cost energie pentru 100 km: 9.34 lei (0.64lei/kWh)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.