Dupa publicarea articolului de saptamana trecuta, despre reducerea autonomiei lui Ionica inregistrata intr-o saptamana geroasa la Sibiu, spectrul comentariilor primite dovedeste ca multi electrosceptici ignora cresterea consumului iarna la alte autovehicule echipate cu motoare cu ardere interna.
Desigur ca exista o diferenta majora fiindca reteaua de benzinarii, dezvoltata de un secol, este mai densa si mai rapida decat cea de incarcare electrica. Acest aspect era miezul avertismentului nostru, faptul ca inainte de o calatorie mai lunga iarna cu un automobil electric, trebuie cunoscuta si considerata reducerea autonomiei pentru planificarea reincarcarii.
Chiar daca nu intelegem pe cei carora nu le pasa de emisiile poluante si zgomotul din orase (ce poate fi redus cu ajutorul electrificarii), un alt aspect pare si mai ciudat. Cresterea consumului lui Ionica iarna, reprezinta mai putin de cat costul unui litru de combustibil fosil.
Utilizand si un automobil pe benzina, trebuie sa recunosc ca intre consumul de vara si cel de iarna diferenta este mai mare de 1 litru la 100 km si costurile cu combustibilul sunt MAI MARI (si) iarna, comparand cu cel electric.
Am solicitat o mana de ajutor de la autorii care au contribuit cu articole pentru proiectul Electromobilitate, ca sa nu trag concluzii doar pe baza comparatiei intre Tesla Model 3 si Volvo V60. Cu putin noroc vom afla ce se intampla iarna cu Fiat 500e, Nissan Leaf, Hyundai Ioniq hibrid, Skoda Octavia diesel si alte cateva modele clasice.
Pana atunci sa aruncam o privire la informatiile de saptamana trecuta pentru cele doua Hyundai Ioniq de serviciu la Sibiu si Timisoara.
Gerul de la Sibiu se face bine remarcat in diagrama de consum mediu saptamanal pe termen lung (incepand din octombrie 2018) comunicata de echipa Porsib.
Comparativ cu aceasi saptamana de anul trecut, consumul a fost cu 11% mai ridicat, ceea ce reprezinta un cost suplimentar de doar 1.32 RON pentru 100 de kilometri.
In cea de a doua saptamana dupa vacanta, Tudor a parcurs 100 km cu un consum mediu de 19.7 kWh/100km, reprezentand o cheltuiala de 12.40 RON.
Comparand variatia temperaturii la Sibiu si Timisoara este usor de ghicit de ce a fost consumul lui Tudor mai mic cu 8.5% decat cel inregistrat la Sibiu.
Vom reveni la subiectul cresterii consumului iarna, comparand costurile cu diferite masini pe benzina, motorina, hibrizi, si electrice.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.