Prioritatile grupului Volkswagen pentru urmatorii doi ani

La recenta intalnire cu managementul grupului VW, Herbert Diess, actualul CEO, a incercat sa transmita o stare de urgenta trupelor, pentru a evita un „moment Nokia” pentru marele producator global de automobile.

Discursul sau este plin de invataminte si realitati cu care se confrunta intreaga industrie auto si merita analizat in detaliu. Grupul VW, sub conducerea lui Diess, este cu un pas inaintea altor producatori clasici pe calea spre electromobilitate.

Cele trei prioritati ale grupului VW pentru anii 2020 si 2021 vor fi:

  1. Incadrarea flotei vandute in noile limite europene pentru emisii de CO2 prin executia strategiei de electrificare. „Trebuie sa punem ID 3 pe sosele!” spune CEO-ul.
  2. Electrificarea trebuie executata fara reducerea profitabilitatii
  3. Organizatia dedicata pentru software in cadrul grupului, „Car.Software Org”, trebuie sa devina operativa cat mai degraba, „de succesul acestei organizatii depinde viitorul concernului.”

ELECTRIFICARE

Chiar daca productia pentru ID 3 a inceput in 4 noiembrie, masinile nu ajung deocamdata pe sosele cum solicita CEO-ul, ci in parcari … unde asteapta software-ul.

Asa cum citeaza si Herbert Diess, analistii de la UBS afirma:

ID 3 este modelul cu lansarea caruia VW nu poate de gres in 2020, fiind varful de lance pentru intreaga strategie de electrificare si cheia pentru indeplinirea normelor de poluare pentru intreaga flota.

In paralel cu ID 3, Herbet Diess atrage atentia ca pentru evitarea amenzilor din cauza depasirii normelor de CO2, sunt necesari acumulatori si pentru celelalte modele electrice ale concernului.

Lansarea Skoda Citigo electric la IAA – Frankfurt, editia 2019

Nu stim daca din enumerarea modelelor electrice „Seat Mii, VW e-Up!, e-Golf , e-tron si Taycan„, Skoda Citigo a fost omisa din greseala sau intentionat. Stim insa cu siguranta ca numarul celor ce vor ajunge in Romania este (din nou) insuficient si atat de intarziat incat cei interesati risca sa nu beneficieze de subventia guvernamentala.

PROFITABILITATE

Sunt notorii bataliile pentru „cine are mai multa dreptate” in grupul VW, atat intre inginerii de la Audi si cei de la Porsche, obligati sa utilizeze aceasi platforma pentru modelele electrice, dar si intre marcile VW si Skoda, brandul din Cehia cucerind tot mai multi clienti cu strategia „simply clever”.

Mesajul CEO-ului este clar: cine nu este dispus sa coopereze pentru utilizarea la maxim a sinergiilor din cadrul concernului poate sa plece. „Nu exista vaca sacra” spune Herbert Diess, in calea atingerii obiectivelor de profitabilitate si subliniaza:

  • complexitatea actuala trebuie redusa,
  • investitiile in cercetare vor fi limitate la 6%,
  • cercetarea pentru pile cu hidrogen si combustibili sintetici va fi redusa
  • investitiile in MOIA, serviciul VW de ride sharing, vor fi de asemenea reduse

CAR.SOFTWARE ORG

Cata importanta are pentru Herbert Diess si pentru viitorul firmei tranzitia grupului VW de la un producator auto la un inovator de tehnologie, reiese din sublinierea repetata ca organizatia interna responsabila de software a pornit la drum prea incet: „Nu avem voie sa asteptam pana fiecare detaliu organizatoric este clarificat. Trebuie sa actionam.”

Dorinta de a actiona cu viteza din Silicon Valley, in special Tesla, se cioncneste de barierele rigurozitatii adanc infipte in traditia industriei auto si cu atat mai mult a celei germane.

„Learning by doing” si conceptul invatatorii din erori pe parcursul lansarii in productie, trebuie ca dau fiori managerilor de la VW, care au petrecut intreaga cariera intre rigorile omologarilor si a legislatieii stricte, impuse automobilelor peste tot in lume.

Cum va recastiga VW increderea clientilor ?

Un aspect care nu a ajuns in spatiul informatiilor publice, de la intalnirea cu managerii grupului VW, este cel al recastigarii increderii clientilor.

Cresterea globala a vanzarilor grupului in 2019 se datoreaza in exclusivitate cresterii din China, o piata majora care nu a fost afectata de scandalul diesel. In SUA vanzarile s-au prabusit, iar in Germania si Anglia sunt pe rol doua procese cu sute de mii de proprietari de diesel, nemultumiti de modul in care incearca VW sa musamalizeze inselatoria cu emisiile diesel in Europa.

Va ajuta oare electrificarea si cu acest aspect … ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.